Un nou dosar penal pe numele lui Alexandr Stoianoglo. Va fi investigat pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu în dosarul expulzării profesorilor turci

Julieta Saviţchi
18/11/2021

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a dat, joi, curs sesizării ex-deputatei din Platforma DA, Inga Grigoriu, de a examina acţiunile procurorului general Alexandr Stoianoglo în legătură cu soluţionarea ineficientă a dosarului expulzării profesorilor turci, care a condus la absolvirea de pedeapsă a fostului şef de la SIS, Vasile Botnari.

Totodată, CSP l-a desemnat pe procurorul anticorupţie, Andrei Balan, ca să investigheze acuzaţiile aduse în sesizarea semnată de Inga Grigoriu privind depășirea de către Alexandr Stoianoglo, în calitate de Procuror General, a atribuțiilor de serviciu în scopul protejării lui Vasile Botnari și a altor persoane presupus implicate în expulzarea profesorilor turci.

„Sesizarea este în legătură cu investigarea defectuoasă a cazului de rezonanță internațională privind privarea ilegală de libertate, prin intervenția în forță a subdiviziunii paramilitare pentru combaterea terorismului a SIS, împotriva civililor care practicau activități didactice și anume a 7 profesori turci cu reședința permanentă pe teritoriul Republicii Moldova, cu scopul scoaterii ilegale a persoanelor din jurisdicția Republicii Moldova și transportarea într-un stat străin, folosind ilegal resursele financiare ale statului în interesul unui stat străin, fapt constat prin hotărârea CtEDO din 11 iunie 2019, cât și exonerarea arbitrară de răspundere penală a ex-directorului al Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari, pentru faptele săvârșite în calitate de director al SIS. Nu s-a întreprins nici o acțiune legală pentru constatarea întregului cerc de persoane care se fac vinovate de capturarea și transferul ilegal al celor 7 profesori din Republica Moldova. De aceea, în cadrul sesizării depuse, voi aduce argumente prin care, Procurorul General suspendat, a omis dispunerea investigării veritabile a faptului desfășurării ilegale pe teritoriul Republicii Moldova a operațiunilor privind capturarea ilegală de persoane și scoaterea ilegală din jurisdicția Republicii Moldova de către serviciile speciale ale unui stat străin cu suportul SIS, fapt constat de către CtEDO în hotărârea din 11 iunie 2019”, a scris Grigoriu.

În septembrie 2020, Alexandr Stoianoglo a declarat în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune TV 8 că Vasile Botnari a fost condamnat cu suspendare și a achitat prejudiciile de 125 de mii de euro, dictate de CEDO în dosarul respectiv.

„Vasile Botnari a plătit 125 de mii de euro prejudicii pe care le-a adus Republica Moldova profesorilor turci extrădați și a mai achitat 380 de mii de lei pentru avionul charter care a fost arendat pentru transportarea profesorilor. Sentința de condamnare a fost emisă aproximativ o lună în urmă. Nu știu ce pedeapsă a primit”, a declarat atunci procurorul general.

Amintim că Vasile Botnari a fost singurul condamnat în cazul expulzării celot 7 profesori turci, în toamna anului 2018, fapt pentru care Republica Moldova a fost condamnată la CEDO. Fostul director al Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari, nu a fost condamnat la închisoare cu suspendare, așa cum a anunțat anterior procurorul general, Alexandr Stoianoglo, ci cu o amendă în mărime de 88.000 de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice pe un termen de cinci ani.

Procurorul Victor Plugaru care a gestionat dosarul a pledat pentru o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de trei ani cu ispășirea pedepsei într-un penitenciar de tip semi-închis. Cu toate acestea, Plugaru nu atacat sentința la Curtea de Apel Chișinău. Pentru aceasta, Alexandr Stoianoglo a dispus, în septembrie 2020, o anchetă de serviciu, „ca urmare a reacțiilor, unele cu tentă speculativă, în cazul condamnării fostului director al SIS”.

Victor Plugaru a demisionat luna trecută după 13 ani de activitate.

Julieta Saviţchi
18/11/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii