Un polițist din Chișinău, reținut de un grup de avocați. Ce i se incriminează omului legii

Julieta Savițchi
12/10/2020

Un ofițer de la Inspectorarul de Poliție al sectorului Buiucani al Capitalei a fost reținut, la sfârșitul săptămânii trecute, pe pacursul câtorva ore de un grup de avocați. Apărătorii l-au învinuit că i-a fabricat un dosar contravențional unui coleg de-al lor. Polițistul respinge acuzațiile și susține că este victima unui scenariu pus la cale pentru a fi discreditat.

Igor Hlopețchi, avocatul pe numele căruia ar fi fost fabricat dosarul contravențional, ne-a declarat că este persecutat de mai mult timp de către conducerea poliției din sectorul Buiucani, la indicația unei colaboratoare a Serviciului de Informații și Securitate. „Apăr un client în instanța civilă, de la care o angajată SIS estorchează jumătate de milion de lei. Polițistul Nicolae Leahu mi-a întocmit proces contravențional pentru defăimare, că am declarat în instanță că părintele angajatei de la SIS are antecedente penale. Nicolae Leahu a recunoscut că a primit indicații de la șefii săi ca să-mi intenteze acest dosar”, a precizat Hlopețchi.

La reținerea polițistului au participat zece avocați din Chișinău, printre care Dorin Popescu, decanul Baroului Chișinău al Uniunii Avocaților. „Colegii mei s-au condus de articolul 168 din Codul de Procedură Penală, care permite cetățenilor reținerea în flagrant a persoanelor suspectate de infracțiune. La sectorul de poliție a fost efectuată cercetarea la fața locului, de unde au fost ridicate corpurile delicte și documentele pertinente, concludente și utile. Conducerea Inspectoratului de Poliție Buiucani a făcut tot posibilul pentru ca să-l acopere pe Leahu. A fost nevoie să solicităm intervenția celor de la Serviciul Protecția Internă și Anticorupție a Ministerului de Interne. Am așteptat patru ore ca polițiștii să-și facă treaba și să întocmească procesul verbal de reținere în flagrant. Pe numele lui Nicolae Leahu a fost pornit dosar penal pentru fals în acte oficiale și depășirea atribuțiilor de serviciu. Avocații au demonstrat prin solidaritate și unitate, că orice imixtiune în activitatea avocaților este inadmisibilă”, ne-a explicat apărătorul.

Solicitat de reporterii portalulului Anticoruptie.md, ofițerul de poliție Nicolae Leahu ne-a declarat că și-a îndeplinit obligațiunile de serviciu „la cel mai înalt nivel”, dar a ajuns victima unui scenariu bine regizat. „A ajuns materialul pentru defăimare la mine și eu, în calitate de agent constatator, am procedat conform legii. Eu port cu mândrie epoleții și sunt sigur că dreptatea va triumfa, căci am acționat conform legii, iar legea este mai presus de toate. Este regretabil că atunci când există neînțelegeri, unii, pentru a-și atinge scopul, discreditează polițiștii care își fac datoria”, a spus Leahu.

Întrebat dacă a primit indicații de la superiorii săi ca să-i intenteze dosar avocatului Hlopețchi, Nicolae Leahu ne-a declarat că activează de 25 de ani în sistem și nu a primit niciodată vreun ordin să fabrice dosare.

Ion Mămăligă, șeful Serviciului Protecție Internă și Anticorupție a Ministerului de Interne, ne-a comunicat că subalternii săi au fost invitați pentru soluționarea unui conflict, dar nu se ocupă de cazul lui Nicolae Leahu. „Noi am aplanat conflictul, dar materialele au fost transmise la Direcția Generală Urmărire Penală, iar inspecția pentru efectiv din cadrul Inspectoratului General de Poliție va decide dacă ofițerul Leahu a încălcat disciplina de serviciu”, a precizat Mămăligă.

Julieta Savițchi
12/10/2020

Comentarii