Urmările unei investigaţii CIJM: Procurorul Igor Popa părăseşte sistemul după 22 de ani de carieră

Julieta Saviţchi
11/04/2022
CIJM

Procurorul Igor Popa, învinuit de fals în declaraţii şi îmbogăţire ilicită, părăseşte procuratura după 22 de ani de carieră. Consiliul Superior al Procurorilor a acceptat cererea de demisie a lui Igor Popa.

Igor Popa a fost reţinut pe 9 noiembrie 2021, pe numele lui fiind intentat şi un dosar penal pentru îmbogăţire ilicită. Procuratura Anticorupţie a pornit dosarul penal pe numele lui Igor Popa în baza unei investigaţii jurnalistice realizată de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice despre locuinţa sa de lux dintr-un bloc select din Chişinău.

Dosarul intentat pentru fals în declaraţii întruneşte cinci capete de acuzare şi se află în gestiunea Judecătoriei Chişinău. Urmărirea penală pe numele lui Popa a fost începută în noiembrie 2021 în temeiul bănuielii rezonabile că ar fi săvârșit fals în declarații. El a fost acuzat că nu a inclus intenționată unele date în declarațiile de avere și interese personale pentru perioada 2018-2020 despre imobilele deţinute de concubina sa, care reprezentau spaţiul lor comun locativ.

Dosarul pentru îmbogăţire ilicită mai este investigat de Procuratura Anticorupţie.

Igor Popa a fost subiectul mai multor anchete jurnalistice. În perioada guvernării comuniste, el a fost învinuit că a fabricat dosare la comandă şi că a dispus judecarea tinerilor protestatari în comisariatele de poliţie.

În perioada guvernării condusă de Vladimir Plahotniuc, procurorul Igor Popa a fost avansat în funcţia de procuror general adjunct.

Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a declarat vara trecută într-un interviu că Igor Popa este procurorul în care are încredere şi că este gata, în caz de necesitate, să meargă cu el în recunoaştere de luptă.

Julieta Saviţchi
11/04/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii