Veaceslav Platon, lăsat cu buza umflată la Paris

Anticorupţie.md
11/01/2023
Captură

Curtea de Apel din Paris a pronunţat hotărârea definitivă de anulare a sentinţei tribunalului arbitral ad hoc (Paris, Franța) din 25 octombrie 2013 în cauza SPC Stileks (succesor în drepturi a LLC Komstroy şi LLC Energoalliance din Ucraina, afiliată controversatului afacerist Veaceslav Platon) împotriva Republicii Moldova. Anunţul a fost făcut de ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco.

„Curtea a stabilit, în absenţa unei investiţii protejate de Tratatul privind Carta Energiei din 1994, lipsa de competenţă a tribunalului arbitral. Totodată, în afară de obligarea SPC Stileks la plata cheltuielilor de judecată, instanţa de apel a mai dispus şi încasarea în favoarea Republicii Moldova a sumei de 250 000 Euro cu titlu de alte cheltuieli”, a scris Litvinenco pe Facebook.

Amintim că, dosarul intentat Guvernului de la Chişinău de către compania de producţie Stileks din Ucraina, succesoare de drepturi a întreprinderilor Komstroi şi Energoalians, reprezintă o dispută energetică care durează de aproape doua decenii.

Firma Energoalians este conectată la companii implicate în Laundromatul rusesc și la controversatul afacerist moldovean Veaceslav Platon.

Litigiul dintre Republica Moldova și Energoalians își are începutul la finele anilor ‘90. Atunci ÎS Moldtranselectro a cumpărat energie electrică din Ucraina prin intermediul Derimen Properties Ltd, un offshore din Insulele Virgine Britanice (BVI), iar în urma livrărilor s-ar fi format o datorie de circa 196 de milioane de lei. Ulterior, offshore-ul i-a cedat companiei ucrainene Energoalians dreptul de a recupera presupusa datorie.

În 2002 Curtea de Conturi a Republicii Moldova a constatat că Moldtranselectro a plătit companiei ucrainene chiar mai mult decât a importat oficial și a cerut întreprinderii să recupereze 10,8 milioane de dolari, care nu au „suport documentar, juridic şi economic”.

Procesul de judecată a început în 2011, când compania ucraineană a înaintat împotriva Republicii Moldova o cerere de arbitraj în procedură ad-hoc și a solicitat despăgubiri, invocând violări ale prevederilor acordul moldo-ucrainean privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor. Despăgubirile solicitate au valoare de peste 75,2 milioane de dolari.

În septembrie 2021, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a adoptat o hotărâre prin care a interpretat în favoarea Republicii Moldova Tratatul Cartei Energiei. Curtea a stabilit că achiziționarea unei datorii formată în baza unui contract de vânzare-umpărare nu reprezintă o investiţie. În martie 2023, procesul va continua la Curtea de Apel din Paris, unde părţile își vor expune pozițiile despre consecințele deciziei Curții Europene.

În ultimii zece ani, Republica Moldova a alocat peste 10 milioane de lei pentru a plăti avocații care să îi reprezinte interesele în acest caz în instanțele internaționale. Conform celor 12 hotărâri de Guvern, în perioada martie 2011-iunie 2021, executivul a alocat bani din Fondul de Rezervă.

 

Anticorupţie.md
11/01/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii