VIDEO// Alexandr Stoianoglo, bucuros de revederea cu Veaceslav Platon. Cum a fost audiat afaceristul în Procuratura Generală

Julieta Savițchi
28/05/2020

O înregistrare video de la audierele lui Veaceslav Platon de către procurorul general Alexandr Stoianoglo la scurt timp de la desemnarea sa în funcție, făcută publică joi, denotă că întrevederea dintre cei doi a decurs într-o atmosferă prietenoasă. Veaceslav Platon i-a promis procurorului să fie sincer și să spună adevărul, dar a refuzat să răspundă la toate întrebările, refuzul fiind acceptat de Stoianoglo.

În film este surprins Alexandr Stoianoglo în timp ce intră într-un birou unde se află Platon alături de mai multe persoane. Procurorul general îl salută amical pe afacerist și îi strînge mâna, iar acesta îi răspunde cu zâmbetul pe buze: „Bună ziua, Alexandr Dmitrievici”. După care, Stoianoglo declară că îi pare bine că l-a întâlnit.

Alexandr Stoianoglo îi spune lui Platon că a fost adus ca să fie audiat în calitate de martor într-un dosar „care îi interesează pe toți”și să facă declarații care să convingă societatea că nu este implicat în furtul miliardului. Iar Platon îi promite că va fi sincer.

Unul din procurori l-a întrebat despre procurori despre  firma Westburn Enterprises Limited, despre care presa a scris că ar fi fost folosită în Laundromatul rusesc. Platon a declarat că nu vrea să spună minciuni și că prefer să tacă la moment, pentru ca răspunsul să nu fie folosit împotriva sa.

În schimb, Platon se referă la implicarea companiei într-un atac raider în 2011, beneficiar fiind Vladimir Plahotniuc: „Prin această companie au trecut bani tranzit... nu are mare importanță cine sunt beneficiarii. În orice caz, persoana care a primit banii este Plahotniuc, au venit banii pe contul escrow al Victoria Bank, iar apoi la OTIV Prime, deci la Plahotniuc”, a spus afaceristul.

Amintim că săptămâna trecută Alexandr Stoianoglo a declarat că benefiiciarul principal al fraudei bancare este fostul lider al democraților, Vladimir Plahotniuc, iar dosarul penal în care a fost condamnat Veaceslav Platon este unul falsificat în totalitate. A doua zi, și președintele Igor Dodon a declarat că dosarul în care a fost condamnat Platon a fost fabricat și că acesta este nevinovat.

La începutul săptămânii curente, Veaceslav Platon a anunțat că trei foști procurori anticorupție sunt cercetați penal pentru că i-ar fi falsificat dosarul, informația fiind confirmată de serviciul de presă al Procuraturii Generale.

În aprilie 2017, magistrații Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani, l-au condamnat la 18 ani de închisoare cu executare, pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, care a condus la prejudicierea Băncii de Economii cu aproximativ 800 de milioane de lei. La citirea dispozitivului sentinței a fost prezent și Platon. El a fost lipsit însă de ultimul cuvânt, fiind înlăturat de la judecarea procesului său la începutul anului.

Sentința a fost menținută și de instanțele ierarhic superioare, iar la 7 mai 2020, Plenumul Curții Supreme de Justiție a respins cererea avocaților lui Platon privind revizuirea dosarului.

Julieta Savițchi
28/05/2020

Comentarii