VIDEO// Cumnatul ex-preşedintelui Igor Dodon, care era să mănânce o recipisă, vrea acasă

Julieta Saviţchi
12/07/2022
CIJM

Petru Merineanu, cumnatul şi presupusul complice al ex-preşedintelui Igor Dodon în dosarul de îmbogăţire ilicită, a fost adus marţi în faţa judecătorilor de instrucţie, care urmează să decidă dacă îl vor lăsa să plece acasă sau îl vor trimite înapoi în Penitenciarul 13.

Procurorii anticorupţie au solicitat prelungirea cu încă 30 de zile a mandatului de arestare pe numele cumnatului fostului preşedinte. Avocatul lui Merineanu a solicitat eliberarea clientului său.

Procurorul pe caz a invocat că învinuitul ar putea să se eschiveze de la răspundere şi ar putea să distrugă probele. Acuzatorul a adus ca exemplu incidentul din timpul percheziţiilor, când Merineanu a încercat să înghită o recipisă care ar fi probă importantă în dosar.

Pe de altă parte, Merineanu a declarat că nu este vinovat şi că a investit banii câştigaţi în Rusia într-o afacere în satul natal pentru că îşi iubeşte patria. Fratele Galinei Dodon s-a plâns şi pe condiţiile de detenţie: „Am reuşit să fac cunoştinţă cu toţi „tarakanii” (gândaci de bucătărie n.r.) din puşcărie”.

Magistraţii urmează să se pronunţe miercuri dimineaţă.

Igor Dodon a fost reţinut pe 24 mai și încarcerat în izolatorul de detenție provizorie al Direcției de poliție a municipiului Chișinău.

Împreună cu el a fost reținut și cumnatul său, Petru Merineanu, fratele Galinei Dodon, învinuit de complicitate la infracțiunile de îmbogățire ilicită ale lui Igor Dodon. Fostul şef al statului a fost plasat în arest la domiciliu, iar cumnatul său, în Penitenciarul 13.

De atunci, instanţa a aplicat sechestru pe bunurile familiei Dodon, fostului preşedinte i-a fost înaintată învinuirea într-un nou dosar, iar Galinei Dodon i-a fost înaintată învinuirea pentru complicitate în îmbogăţire ilicită.

Unul din imobilele pe care a fost aplicat sechestrul este pensiunea de pe malul Nistrului din satul Molovata, raionul Dubăsari, înregistrat pe o firmă fondată de Petru Merineanu. Se vehiculează că bunul ar aparţine de facto lui Igor Dodon.


 

Julieta Saviţchi
12/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii