Video // Declaraţiile omului de afaceri Andrei Gargalîc, reţinut de procurori, despre afacerea Club Royal Park

Anticoruptie.md
02/10/2017
Omul de afaceri Andrei Gargalîc. Foto: Rasputin.md

Omul de afaceri Andrei Gargalîc, un apropiat al lui Grigore Caramalac, care ar fi cunoscut în lumea interlopă cu numele „Bulgaru”, a fost reținut de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și Inspectoratul Național de Investigații. Businessmanul a ajuns în vizorul oamenilor legii pentru evaziune fiscală în proporții deosebit de mari, prin intermediul firmelor pe care le gestionează. În schemă este implicată firma Club Royal Park Company​, cea care deţine un hotel în Parcul „Valea Trandafirilor”. Afacerea a fost vizată într-o anchetă a Centrului de Investigaţii Jurnalistice

Urmărirea penală a fost pornită pe 17 august, procurorii constatând că Andrei Gargalîc este unul dintre reprezentanţii lui Grigore Caramalac în afacerile din Republica Moldova. Activitatea financiară comună a celor doi ar fi început odată cu fondarea firmei Intervis. 

Procurorii au stabilit că din 2007 până în prezent, reprezentanţii Club Royal Park Company SRL, prin intermediul întreprinderii off-shore Kyriant Trading Limited, care este fondatorul primei companii, s-ar fi eschivat de la achitarea impozitului pe venit de aproape 3,8 milioane de lei și a TVA-ului în sumă de 6,3 milioane de lei, bani ce se presupune că ar fi fost investiți în construcția complexului hotelier Club Royal Park, din parcul „Valea Trandafirilor”. Potrivit anchetei, în schemă ar fi fost implicate firmele-paravan Moldconstruct Market și Moldconstruct Service, iar ulterior şi întreprinderile delincvente de tip fantomă Sinis, Azur International, Grain-Groupe și Climcom-Investgrup.

„În aceeași perioadă, factorii de decizie ai Club Royal Park Company SRL, prin intermediul Impex Bussinescom SRL, companie care până la 12 iulie 2016 a avut  în calitate de fondator și administrator aceiași persoană ca și Club Royal Park Company, utilizând întreprinderea delincventă de tip „fantomă” Rumitox, ar fi utilizat scheme criminale de evaziune prin neachitarea impozitului pe venit în sumă totală de 3,4 milioane de lei și a TVA-ului în sumă totală de circa 5,7 milioane de lei”, potrivit comunicatului de presă al PCCOCS.

Andrei Gargalîc a fost vizat într-o anchetă a Centrului de Investigaţii Jurnalistice privind construcţiile din parcurile din Capitală. În locul unei foste clădiri din Parcul „Valea Trandafirilor” urma să fie ridicat un centru de agrement, doar că firma gestionată de omul de afaceri, cea care s-a angajat să realizeze proiectul - Club Royal Park - a construit, pe terenul pe care îl are în arendă până în 2025, un complex hotelier cu nouă niveluri. 

Povestea acestui hotel începe acum zece ani, când compania Club Royal Park a cumpărat o clădire veche şi avariată, situată în preajma parcului. După ce au demolat vechea clădire, în parc a apărut primul imobil al complexului hotelier, unul cu trei etaje. Peste câţiva ani, sub pretextul definitivării construcției, firma a solicitat Consiliului municipal Chişinău să-i acorde în arendă 21 de ari din preajmă, pe un termen de 15 ani. Aleşii locali au dat curs solicitării firmei care are în calitate de fondatori două companii off-shore.

„La a doua etapă, începând cu 2011, ei au obţinut autorizaţia şi certificatul de urbanism de aşa-numita definitivare a construirii complexului distraciv sportiv, ceea ce a presupus edificarea unui alt bloc. Iniţial ei au primit autorizaţii pentru patru etaje. Ulterior au mărit până la şapte - opt. Cu tot cu mansardă şi la nouă ajunge. Au defrişat toţi arborii. Este o zonă cu alunecări de teren. Ei s-au folosit de faptul că la primul etaj au fost amenajate spaţii pentru sport şi distracţii. În realitate, chiar şi pe site hotelul dat se prezintă ca un complex hotelier de lux. S-au folosit de o prevedere din Legea spaţiilor verzi precum că este posibil de a construi obiective social-culturale în zonele de parc. Sub pretextul edificării unui complex sportiv-distractiv s-a construit un hotel în toată legea”, explica activistul civic Alexei Dimitrov de la Platforma civică „Salvaţi Chişinăul Verde” care a monitorizat situaţia.

Pe de altă parte, Andrei Gargalîc, care împreună cu soţia sa Lada administrează afacerea, spunea că, de fapt, hotelul are şi spaţii de agrement. În 2025 expiră termenul de arendă a terenului pe care este amplasat hotelul. Andrei Gargalîc spera însă că autorităţile vor prelungi termenul de arendă. „Sper că la noi statul şi-a asumat responsabilitatea în faţa investitorilor. Ce fel de element credeţi că este hotelul? Este probabil faţa ţării noastre. În hotel vin străini şi dacă vor veni într-o ţară europeană şi vor trăi aşa cum le place să trăiască în Europa sau America cred că vor investi în ţara noastră. Iată de ce businessul meu este faţa Chişinăului şi nu venitul meu propriu, pentru că orice investiţie de acest fel este pentru 30-40 de ani. Mai devreme de 30 de ani nu avem cum să întoarcem ceea ce am investit”, susţinea Andrei Gargalîc în discuţia cu autorii anchetei.

Arhitectul-şef al Capitalei spunea însă că autorităţile au fost puse în faţa faptului împlinit. „Se vede că în proiectul dat au fost permise şi numere hoteliere la care, pe urmă, atunci când au perfectat înălţimea au cerut ca să fie şi spaţii hoteliere. A cui greşeală este? Cred că şi a Consiliului că au permis... dar iarăşi, ei au permis doar centru sportiv-distractiv. Beneficiarul ne-a adus la ce s-a primit în natură şi nu ceea ce a fost permis. Ce se va întâmpla? Cred că numai prin decizia instanţei de judecată. Altfel n-o să putem demola. Ce se va întâmpla? Cred că va fi prelungit contractul de arendă”, a presupus Sergiu Borozan, arhitect-şef interimar al municipiului Chişinău. 

Vederile din satelit arată că terenul pe care a fost ridicat al doilea edificiu era anterior împădurit. Primăria recunoaște că au fost defrișați copaci, dar se spală pe mâini indicând că pentru asta a fost aplicată o amendă de peste 32.000 de lei.

Detalii în materialul video

Anticoruptie.md
02/10/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii