Social

Video // Parcurile din Chişinău, sub lama intereselor

Insulele din parcul „La Izvor”. Captură video: CIJM
Autor: Anastasia Nani
17/05/2017 12752

În ultimii ani, terenurile din parcurile Capitalei sau cele din imediata apropiere sunt la mare căutare. În unele zone verzi din Chişinău au fost înălţate hoteluri, restaurante sau blocuri de locuinţe. Au tăiat copaci şi au intrat cu buldozere şi macarale ca să facă loc noilor imobile. Cum ajung terenurile publice pe mâini private? Care sunt schemele puse în aplicare? De ce admit autorităţile ciopârţirea parcurilor? Reporterii Centrului de Investigaţii Jurnalistice au depistat zeci de cazuri şi vi le prezintă doar pe câteva dintre acestea.

Schema pe care au identificat-o reporterii Centrului de Investigaţii Jurnalistice în mai multe cazuri funcţionează în felul următor: un agent economic cumpără un imobil vechi. În majoritatea cazurilor, un fost loc de agrement, tip de construcţie permisă în parcuri sau în preajma lor. De obicei, tranzacţia are loc după ce clădirea a fost privatizată şi abandonată. Dacă nu are în proprietate terenul adiacent, firma cere Consiliului Municipal Chişinău dreptul de a-l lua arenda, iar dacă nu-l obţine, se poate adresa în instanţa de judecată. O altă etapă este să solicite autorizaţii ca să ridice imobile multietajate şi promite că va amenaja la primele etaje locuri de agrement: cafenele, restaurante, locuri de joacă pentru copii. În caz de refuz, la fel se poate adresa în instanţa de judecată unde are toate şansele să obţină câştig de cauză. 

Detalii în ancheta video

Documentarul a fost realizat în cadrul Campaniei „Jurnalişti pentru integritate în serviciul public”, desfăşurată de Centrul de Investigaţii Jurnalistice cu suportul Programului Bună Guvernare al Fundaţiei Soros Moldova. Instituţia finanţatoare nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii