VIDEO// Frauda bancară: Amânare de patru luni în dosarul sustragerii a 100 de milioane USD din Banca de Economii

Julieta Saviţchi
12/05/2022
Captură CIJM

Judecătoria Chişinău a anunţat, miercuri, o pauză de patru luni în procesul de judecare a cazului delapidării a 100.000.000 USD de la fosta Bancă de Economii, implicată în frauda bancară.

Instanţa a dat curs solicitării părții apărării de a-i acorda termen ca să facă cunoștință cu acțiunea civilă şi să pregătească o referință. Următoarea şedinţă de judecată a fost programată pentru 19 septembrie 2022.

Prima şedinţă de judecată în dosarul delapidării celor 100.000.000 USD a avut loc la 23 aprilie 2021. Pe banca acuzaţilor se află fostul preşedinte al Băncii de Economiim Viorel Bîrcă, Ion Ropot, fost administrator special al Bâncii de Economii, Dumitru Ţugulschi, fost preşedinte la Unibank, şi Natalia Rahuba, fost preşedintă la Banca Socială.

Cei patru sunt sunt învinuiți de escrocherie în proporții deosebit de mari în interesul unei grupări criminale organizate. Lor li se se incriminează că în perioada anilor 2013-2014 au participat la sustragerea a 100 milioane de dolari din Banca de Economii, aflată atunci în proces de lichidare. Inculpaţii au fost reţinuţi la începutul lui decembrie 2020., iar acum sunt judecaţi în stare de libertate. Procurorii au instituit sechestre pe bunurile imobile ale inculpaților, cu eventuala lor confiscare specială în folosul statului.

Viorel Bărcă şi Ion Ropot mai sunt învinuiţi într-un alt dosar ce ţine de frauda bancară, la fel, aflat în gestiunea Judecătoriei Chişinău. Procurorii le incriminează sustragerea a 10 milioane de dolari SUA și 8 milioane de euro din plasamentele interbancare acordate de Moldindconbank și Moldova Agroindbank către Banca de Economii.

Inculpaţii pledează nevinovat.


 

Julieta Saviţchi
12/05/2022Follow us on Telegram

Comentarii