VIDEO// Olesea Stamate, despre „Grupul Londra”: „Fiind șmecheri, pot utiliza toate metodele de a evita aducerea lor înapoi, în Republica Moldova”

Mădălin Necșuțu
17/02/2022

Președintele Comisiei Juridice, Numiri și Imunități din Parlamentul Republicii Moldova, Olesea Stamate, a declarat, miercuri seară, în cadrul emisiunii Punctul pe Azi de la TVR Moldova, că foștii politicieni și demnitari fugiți la Londra – Veaceslav Platon, Gheorghe Cavcaliuc și Constantin Botnari – se folosesc de toate tertipurile disponibile pentru a poza în victimie politice la Chișinău, astfel ca autoritățile britanice să nu permită extrădarea lor în Republica Moldova.

„Este important ca Procuratura să-și facă foarte bine treaba în aceste dosare și să demonstreze autorităților britanice că, indiferent de declarațiile pe care le fac persoanele în cauză, cauzele lor nu sunt motivate politic și că există tot probatoriul necesar pentru a transmiste dosarele în judecată și a le judeca în baza legii”, a declarat Olesea Stamate.

Ea a mai afirmat că cel mai recent video al fostului deputat PD, Constantin Botnari, cunoscut sub porecla de „Borsetka”, unul dintre locotenenți oligarhului fugar, Vladimir Plahotniuc, are rolul cel mai probabil de a stârni reacții la Chișinău astfel ca acesta să-și poată argumenta poziția de victimă politică.

„Da, așa este și probabil va folosi acel video atunci când va argumenta în fața autorităților britanice că este urmărit politic sau pe motive politice și, probabil, este și un video prin care încearcă să provoace guvernarea de aici pentru a obține niște reacții care l-ar ajuta în favoarea sa”, a mai spus deputata PAS.

Olesea Stamate a mai declarat că procurorii au într-adevăr un volum mai mare de muncă, dar ar trebui să-și prioritizeze activitatea pentru a deveni mai eficienți în investigarea acestor cauze.

„Important este să se investigheze eficient și actele care sunt transmise autorităților londoneze, să fie pregătite calitativ și înțeleg că aici procuratura întâmpină anumite dificultăți la pregătirea întregului set de acte și la traducere. Aici, dacă nu există capacitate, trebuie să se lucreze pe mai multe dosare concomitent. Dacă nu se poate, procurorii trebuie să selecteze dosarele care sunt prioritare în momentul de față”, a completat ea.

Cavcaliuc și Șor - procurorii trebuie să muncească mai mult

Prezent în studio, directorul Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Vladislav Gribincea, a afirmat că acuzațiile formulate până în prezent în cazul fostului şef-adjunct al Inspectoratului General al Poliţiei Gheorghe Cavcaliuc și lider al formațiunii PACE sunt oarecum minore, fapt ce nu ar convinge autoritățile britanice de necesitatea extrădării acestuia.

„Dosarul „Verde de briliant” este o chestiune minoră. Pentru așa ceva nu fugi la capătul lumii din Republica Moldova. Efortul de a aduce o persoană prin extrădare este foarte complicat. Dacă acest efort este atât de mare, procurorii nu trebuie să depună atât efort pentru o cauză minoră pentru care persoana respectivă poate fi condamnată la o condamnare cu suspendare. Dacă e vorba de abuzuri, falsuri sau acțiuni împotriva oponenților politici ai unui regim, pentru așa ceva există șanse de extrădare chiar cu ușurință. Dar acuzațiile trebuie să fie suficient de grave. Dar nu pentru o acțiune de huliganism sau incitare la comiterea unei infracțiuni”, a declarat Gribincea.

El a mai spus că în cazul extrădării lui Ilan Șor din Israel sunt la fel de dificile, iar dacă Șor va fi condamnat și în a doua instanță în Republica Moldova, el ar putea cere executarea pedepsie în Israel, stat al cărui cetățean este.

„Totuși înțeleg că în Republica Moldova mai sunt câteva dosare împotriva dumnealui. Pentru asemenea dosare, eu nu exclud că Israelul ar putea să se uite cu atenție la prevederile sale naționale. Este posibil și ca procurorii israelieni să preia cazul și să meargă cu acuzațiile în instanțele din Israel ca să-l condamne pe Ilan Șor. Dar Israelul nu are interesul material pe care îl are Republica Moldova în acel dosar, deoarece nu de acolo s-au furat banii”, a declarat expertul jurist care a explicat că mai sunt și alte aspecte birocratice legate de traducere și unele ce țin de legislație.

 

 

 

Mădălin Necșuțu
17/02/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii