VIDEO // Pedepse mai aspre pentru presupușii organizatori ai asasinării lui Vladimir Plahotniuc

Julieta Savițchi
19/12/2018

Curtea de Apel Chișinău a admis contestația procurorilor și a pronunțat pedepse mai aspre pentru cei care ar fi pus la cale asasinarea lui Vladimir Plahotniuc în aprilie 2017.

Cea mai mare pedeapsă a fost pronunțată pentru Valeriu Zabolotnîi, director al filialei moldovenești a Fundației pentru susținerea veteranilor și invalizilor din sport, IFAVIS, filială fondată de autoritatea criminală Grigore Caramalac, alias „Bulgarul”. Acesta va sta la închisoare 23 de ani, după ce instanța i-a majorat termenul de detenție cu trei ani.

Stepan Kirov, un apropiat al lui Zabolotnîi, a fost condamnat la 13 ani, în loc de opt, cum a decis instanța de fond, Dmitri Șevcenko – 13 ani, în loc de 11, Ivan Cojocari – 12 ani, în loc de 5, Igor Melnic – 14 ani, în loc de 6, și Vasile Dragulea – 11 ani, în loc de 3. Ultimii trei au fost achitați pentru tentativă de omor, însă au fost găsiți vinovați pe alte capete de acuzare – trecerea ilegală a frontierei, transport și păstrare ilegală de muniții.

Toți cei șase condamnați au pledat nevinovați. Valeriu Zabolotnîi a declarat în instanță că această condamnare reprezintă o comandă politică. „V-au cumpărat și vă dictează ce să faceți. Îl cunosc pe Caramalac, dar asta nu înseamnă că am încercat să omor pe cineva”. Discursul lui Zabolotnîi a fost întrerupt de Oxana Robu, președinta completului de judecată.

Avocații condamnaților susțin că sentința este ilegală și că vor o vor ataca la Curtea Supremă de Justiție.

Potrivit rechizitorului, Zabolotnîi a avut rolul principal în organizarea tentativei de asasinare, iar apropiații săi, Kirov și Șevcenko, l-ar fi ajutat. Aceștia au apelat la ajutorul lui Iuri Parhomenko, un locuitor din Transnistria. Cel din urmă, la rândul său, a apelat la Aleksandr Adamovici, liderul unei grupări criminale din Ucraina.

Adamovici i-a găsit pe cei care urmau să execute omorul – Pavel Korkișko și Iaroslav Mișciuk. Ultimii doi se mai află în arest la Chișinău. În timpul apropiat, vor fi pronunțate sentințe și pentru ei.

Potrivit procurorilor, cei care urmau să îl execute pe liderul democrat au primit 100.000 de dolari în avans și urmau să ridice aceeași sumă după comiterea asasinatului.

Acuzatorii mai susțin că cel care a comandat asasinatul ar fi Grigore Caramalac, refugiat la Moscova în 1998. Pe numele său a mai fost deschis un dosar penal, fiind anunțat repetat în urmărire generală.

Vladimir Plahotniuc a declarat procurorilor că a fost informat de către oamenii legii că asupra sa se pregătește o tentativă de asasinare. Liderul PDM a mai spus anchetei că nu se cunoaște cu Caramalac și că a auzit despre acesta din mass-media. Motivul pentru care vor să-l omoare ar fi susținerea acordată forțelor de ordine în luptă cu criminalitatea. Politicianul a refuzat statutul de parte vătămată, dar a acceptat să dea declarații în calitate de martor.

Grigore Caramalac a declarat anterior pentru mass-media că se cunoaște bine cu Plahotniuc, iar dosarul cu tentative de asasinare este „o clounadă”. În opinia sa, cei care sunt învinuiți au avut de suferit doar pentru faptul că se cunosc cu el.

Julieta Savițchi
19/12/2018
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii