VIDEO// Penalul Rizea, la cuţite cu liderul Partidului NOI. Vladimir Dachi: „Rizea m-a furat”

Julieta Saviţchi
05/05/2022
Partidul NOI

Liderul formaţiunii politice NOI, Vladimir Dachi, a depus o plângere la poliţie în care îl acuză pe fostul său partener politic, ex-deputatul român, Cristian Mihai Rizea, că l-a deposedat de sume importante de bani. Relaţia lor s-a stricat prin luna martie, când Rizea l-a acuzat public pe Dachi că ar susţine războiul din Ucraina.

Vladimir Dachi susţine că i-a dat lui Rizea bani pentru întreţinere şi să-şi procure casa de pe strada Cireşilor din Chişinău, iar conflictul dintre ei a început atunci când i-a cerut o recipisă pentru imobil.

„L-am cunoscut pe Rizea în mai 2021. Mi-a făcut cunoştinţă o rudă. Apoi mi-a cucerit încrederea de care a făcut abuz. I-am dat şi mai înainte bani, inclusiv pentru chiria apartamentului. Spunea că nu are nici ce să mânânce. Iar când am cerut măcar recipisă pentru casă, el m-a refuzat. Organele de drept se vor clarifica”, a declarat liderul partidului NOI.

Acesta a mai precizat că fugarul din România s-a folosit până nu demult de biroul său, de unde a plecat fără ca să-i spună, luând cu el şi tehnica electronică.

Dachi a respins acuzaţiile lui Rizea că ar susţine războiul din Ucraina şi că ar propaga simbolurile războiului. „Sunt fost militar, am afaceri în Rusia, dar de baştină sunt din raionul Cahul. Eu susţin Rusia, dar nu şi războiul pe care îl duce în Ucraina. Nu am atâţia bani ca să susţin armata rusă. Şi nu folosesc niciun fel de simbol al războiului. Am venit câţiva ani în Republica Moldova, pentru că aici este baştina mea şi am vrut să fac ceva pentru ţara mea. Merg des în Rusia pentru a-mi controla afacerile. În rest, ce-mi incriminează Rizea sunt doar minciuni”, a precizat afaceristul.

Vladimir Dachi a mai declarat că a avut anterior confruntări cu Rizea pentru atacurile sale la persoană. La fel, Dachi a respins şi acuzaţiile că ar fi pregătit răpirea condamnatului din România, dar şi faptul că acesta ar avea investiţii în criptovalută şi consideră că el însuși şi-a înscenat atacul cu cocktailuri Molotov.

Am încercat să-l contactăm la telefon pe Cristian Mihai Rizea pentru a-i oferi dreptul la replică. Ne-a răspuns un bărbat, care ne-a transmis un mesaj insultător din partea fugarului din România.

Fostul parlamentar român a încercat să candideze pe lista partidului NOI, iar până nu demult a promovat formaţiunea, declarând că este gata să bage mâna în foc pentru Dachi. Cu mai bine de o lună în urmă, Rizea a făcut publică ruptura cu Vladimir Dachi şi partidul NOI, anunţând că îşi formează formaţiunea sa, care se va numi „Moldova, Rizea şi Poporul”.

Fostul deputat român, Cristian Rizea, s-a refugiat la Chişinău în 2017, cu o lună înainte de a fi condamnat în prima instanţă la patru ani şi opt luni de închisoare pentru acţiuni de corupţie.

Rizea a devenit cunoscut publicului larg din Republica Moldova la sfârşitul primăverii trecute, când s-a lansat în politică cu formaţiunea NOI. Ulterior, el a început să înregistreze video şi să distribuie pe reţelele de socializare aşa zisele „dezvăluiri”, în urma cărora a fost denunţat de mai multe ori pentru defăimare.

Fostul deputat român are pe rol la Judecătoria Chişinău cel puţin 20 dosare. În cele mai multe dintre ele, Rizea este reclamat pentru lezarea cinstei, onoarei şi reputaţiei profesionale.

Cristian Rizea a fost atacat în instanţă de către jurnalistele Mariana Raţă şi Angela Gonţa, precum şi de către instituţia media în care lucrează acestea, oamenii de afaceri Nicolae Ciornîi şi Vasile Chirtoca, fostul şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, deputatul socialist, Vlad Bâtrîncea, fiul generalului Vladimir Botnari, Ilie Botnari, interpreta Olia Tira, mai mulţi agenţi economici şi avocaţi. Reclamanţii au solicitat în instanţă ca Rizea să dezminţă afirmaţiile lansate în public şi să le achite prejudicii morale.

Totodată, pe masa judecătorilor de instrucţie din Chişinău se află mai multe dosare contravenţionale, pornite de poliţie pe numele lui Rizea pentru defăimare.

Julieta Saviţchi
05/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii