VIDEO // Proces fără finalitate în dosarul unui moștenitor bogat și fiul unui fost procuror

Julieta Savițchi
25/04/2019

O bătaie dintr-un club de noapte dintre un moștenitor bogat și fiul unui fost procuror a pus la încercare justiția moldovenească care, la șase ani de la incident, nu poate să pună punct în dosarul cu pricina. E vorba despre Andrei Cociorvă, fiul unui fost deputat și moștenitorul Fabricii de lactate „BraviLacta” și Aurel Tipa, feciorul fostului procuror, actualmente avocat, Gheorghe Tipa. Dosarul a ajuns pentru a doua oară în gestiunea Curții de Apel Chișinău.

Tinerii se acuză reciproc. În timp ce Aurel Tipa susține că, după ce a fost bătut de Cociorvă și complicele său, și-a pierdut vederea la un ochi, fapt confirmat de expertiza medico-legală, inculpatul declară că victima „nu mai are nimic sfânt”, urmărind scopul să se îmbogățească pe seama lui. Familia părții vătămate crede că Andrei Cociorvă ar fi plătit bani grei ca să fie lăsat în libertate după ce prima instanță l-a condamnat la 11 ani de închisoare cu executare. „Justiția moldovenească a degradat”, și-a dat cu părerea Gheorghe Tipa. Incidentul a avut loc în dimineața zilei de 12 octombrie 2013, la ora 5, în clubul de noapte „Cherry Caffe" de pe bulevardul Cantemir din Chişinău.

Potrivit rechizitorului, Andrei Cociorvă și prietenul său, Dumitru Dubceac, au fost cei care l-au atacat pe Aurel Tipa. Urmărirea penală a durat mai mult de un an și jumătate, după care dosarul a fost examinat de instanța de fond timp de doi ani și trei luni. La 14 iulie 2017, Judecătoria Chișinău i-a condamnat pe Cociorvă și Dubceac la câte 11 ani de închisoare, fiind încătușați în sala de judecată.

Cei doi au fost eliberați peste cinci luni de către Curtea de Apel Chișinău, care a calificat infracțiunea în baza unui alt aricol din Codul Penal, care se referă la crimele comise din imprundență. Astfel, Cociorvă și Dubceac au fost condamnați la câte trei ani și șase luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei. Instanța de apel a mai decis ca cei doi condamnați să îi plătească lui Aurel Tipa despăgubiri materiale și morale în valoare de câte 50.000 de lei.

La 13 noiembrie 2018, Curtea Supremă de Justiție a anulat sentința Curții de Apel Chișinău și a transmis dosarul la rejudecare.

Julieta Savițchi
25/04/2019Become a Patron!

Comentarii