VIDEO // Procurorul Anticorupție Gheorghe Ciobanu, bănuit că ar influența cercetarea unui incident în care a fost implicat feciorul său

Julieta Savițchi
29/05/2019

Oleg Ursachi, un bărbat din Chișinău, riscă să facă câțiva ani de închisoare și să achite peste 21 de mii de lei pentru retrovizorul spart de la automobilul Mercedes al unui student care este fiul procurorului Anticorupție Gheorghe Ciobanu. Bărbatul consideră că ancheta a fost influențată de către părintele pretinsei victime. Feciorul procurorului, pe nume Mihai Ciobanu, susține că a fost agresat în trafic și vinovatul trebuie să răspundă. Bărbatul care se simte nedreptățit a făcut o sesizare pe Harta Corupției.

 

Incidentul a avut loc pe data de 13 martie 2019 la intersecția de pe strada Alecu Russo de lângă spitalul Sfânta Treime din Chișinău. Oleg Ursachi susține că se deplasa pe strada Alecu Russo, când un Mercedes în care se aflau un băiat și o fată a începit să-i claxoneze și să-l urmărească. Bărbatul susține că a ieșit din mașină să vadă ce s-a întâmplat, însă tânărul i-a ripostat că îl filmează și i-a arătat un gest obscen. „Am urcat în mașină și mi-am continuat calea, iar tânărul din Mercedes a continuat urmărirea, claxonându-mi în același timp. Aproape de intersecție mi-a întretăiat unghiul de deplasare, provocând situație de accident. Când a oprit la culoarea roșie a semaforului, am ieșit din nou din mașină ca să-l întreb de ce procedează așa. El însă s-a blocat în automobil, iar eu nu am putut să mă stăpânesc și am lovit cu pumnul în retrovizor, spărgându-l. Incidentul a durat câteva secunde, până a se aprinde culoarea verde la semafor”, a prezentat Ursachi versiunea sa.

Bărbatul recunoaște că a greșit și l-a sunat lui Mihai Ciobanu de mai multe ori ca să-și ceară scuze, însă acesta nu a vrut să-l asculte. „Știu că trebuie să răspund, dar nu se pedepsește penal, nu se face închisoare pentru așa ceva. Poliția a decis inițial ca să fiu pedepsit contravențional, însă Procuratura Râșcani a emis o ordonanță privind intentarea unui dosar penal pentru huliganism, Art. 287 partea 1, Cod Penal, care prevede până la trei ani de închisoare. Inițial, tânărul a scris la poliție că prejudiciul este de trei mii de lei, iar pe urmă pretențiile lui au crescut la peste 21 de mii de lei. Este evident că s-a implicat procurorul Gheorghe Ciobanu. Când aud cine este cealaltă parte pe dosar, avocații refuză să mă apere”, ne-a declarat Ursachi.

Solicitat de reporterul Anticorupție.md, Mihai Ciobanu a spus că tatăl său nu s-a implicat sub niciun aspect și că dorește ca Ursachi să fie pedepsit. „Acest bărbat era foarte agresiv. Mai mulți oameni nu puteau să-l liniștească. Am tras o sperietură zdravănă, a trebuit să mă blochez în automobill. Aproape o lună mi-a fost frică să merg la volan. Mi-au distrus bunul personal. Îmi este frică să mă întâlnesc cu el. Închipuiți-vă că proceda așa cu copiii dvoastră. Eu nu am copii, dar îmi este strașnic dacă cineva ar proceda așa cu copiii mei. Există probe, sunt înregistrări video. Instanța de judecată va decide”, a declarat studentul.

Deși a spus inițial că automobilul de model Mercedes E 320, înmatriculat în Bulgaria, este un bun propriu, întrebat cum l-a procurat, Mihai Ciobanu și-a schimbat declarația, menționând că mașina i-a fost dată de un cunoscut ca „să se plimbe”. 

Precizăm că la două săptămâni după incident, Mihai Ciobanu a fost surprins conducând același automobil cu viteză excesivă. 

Înregistrare video, făcută de Oleg Ursachi.

Ion Bazatin, procurorul pe caz, ne-a comunicat că dosarul a fost transmis în judecată. „Se va expune instanța dacă este vinovat. Noi doar am constatat faptele”, a declarat acuzatorul. Întrebat dacă Gherghe Ciobanu a făcut presiuni asupra anchetei, Ion Bazatin a răspuns tot cu o întrebare: „Cum vă închipuiți așa ceva?”.

Gheorghe Ciobanu a transmis prin intermediul ofițerului de presă al Procuraturii Anticorupție că refuză să facă declarații pe acest caz.

Julieta Savițchi
29/05/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii