VIDEO // Un tânăr din Strășeni riscă să stea ani grei după gratii, deși a fost disculpat de 12 martori

Julieta Savițchi
24/07/2019
CIJM

Marin Șargu, un locuitor în vârstă de 28 de ani din satul Negrești, raionul Strășeni, a fost condamnat la opt ani și jumătate de închisoare pentru o tâlhărie pe care susține că nu a comis-o. Mai mulți locuitori ai satului Negrești se arată indignați de faptul că consăteanul lor a fost condamnat pe nedrept, deoarece ei l-au văzut în altă parte în timpul comiterii crimei și au sesizat cazul pe Harta Corupției a portalului Anticorupție.md.

Curtea de Apel Chișinău l-a condamnat pe Marin Șargu la opt ani și jumătate de închisoare pentru că în seara de 14 februarie 2015 ar fi intrat în magazinul unei benzinării din Strășeni (foto) și, amenințând vânzătoarea cu un cuțit, a sustras aproape 8.000 de lei. Judecătoria Strășeni l-a achitat pe Șargu. Sentința a fost  menținută de Curtea de Apel Chișinău, însă Curtea Supremă a trimis dosarul la rejudecare și instanța de apel a emis o decizie de condamnare.

Mai mulți locuitori ai satului Negrești ne-au comunicat că în momentul când era comisă crima, Marin Șargu se afla cu ei. „El ne-a telefonat pe la ora 18.30 și ne-a rugat să îi împrumutăm niște bani. A venit la noi și a stat vreo 40 de minute în bucătăria de vară, unde se făceau frigărui. Aveam mai mulți oaspeți și toți l-au văzut pe Marin. Au stat cu el la masă. I-am dat 50 de euro și el a plecat”, ne-a declarat o locuitoare din Negrești.

„În seara respectivă, Marin a fost la mine, părinții i-au schimbat 50 de euro. Nicidecum nu putea să se afle la locul crimei. Nu înțeleg cum a fost condamnat Marin Șargu, după ce 12 martori au declarat în instanță că l-au văzut în altă parte și îmbrăcat în alte haine, în timp ce era comisă tâlhăria la benzinărie”, a precizat un alt locuitor din Negrești.

Ion Gumeniuc, avocatul inculpatului, susține că dosarul a fost fabricat pentru că clientul său figura în alt dosar penal pentru huliganism și era în evidența narcologului drept consumator de marihuană. „Atunci când a fost comisă tâlhăria, polițiștii au început să caute pe urme fierbinți potențialul criminal. Au făcut o listă cu persoane conflictuale și s-au oprit la Marin Șargu. Unica probă este declarația vânzătoarei, care a spus inițial că nu-l cunoaște pe atacator, apoi a spus că i-a văzut pentru o clipă fața după ce i-a căzut masca. Dar în înregistrările video de la benzinărie nu se vede că atacatorului i-a căzut masca. Acum bărbatul este fugar pentru că nu vrea să răspundă pentru o crimă pe care nu a comis-o. Am lucrat ofițer de urmărire penală, judecător de instrucție și am investigat singur cazul ca să mă conving de nevinovăția acestui tânăr”, ne-a declarat Gumeniuc.

Julieta Savițchi
24/07/2019

Comentarii