Vindeau certificate false de vaccinare anti-COVID-19. Ce sume pretindeau cei implicați în schema de corupție

Mădălin Necșuțu
08/11/2021

Ofițerii CNA au reținut, luni, trei persoane suspectate că ar fi fost implicate ca intermediari într-o schemă de eliberare ilegală a certificatelor de vaccinare împotriva coronavirus. Potrivit anchetatorilor, aceștia vindeau false certificate de vaccinare în schimbul unor sume cuprinse între 4.000 – 6.000 de lei, bani ce erau distribuiți corespunzător rolului fiecărui participant în schema infracțională.

Persoanele în cauză au fost reținut pentru trafic de influență. Aceștia, împreună cu angajați ai instituțiilor medicale sanitare publice din țară, ar fi organizat eliberarea a zeci de certificate de vaccinare anti-COVID-19, fără imunizarea de facto a persoanelor și cu introducerea datelor în registrul de evidență a certificatelor de vaccinare. Intermediarii găseau în cercurile lor doritori de a se vaccina, pe care îi direcționau la angajații medicali. Aceștia din urmă mimau imunizarea, distrugând vaccinurile contra COVID-19.

„În vederea fortificării probatoriului, ofițerii anticorupție au descins cu percheziții la trei instituții medicale, unde au fost ridicate mai multe documente și la domiciliile suspecților, unde au fost găsite și ridicate certificate de vaccinare, în original, ștampilate și semnate de medici, buletine de identitate în original și mijloace bănești, proveniența cărora urmează a fi stabilită. Percheziționați corporal au fost și 4 beneficiari ai certificatelor de vaccinare contrafăcute”, se arată într-un comunicat al CNA.

Oamenii legii mai precizează că, în acest moment, se află în vizor mai multe persoane, inclusiv lucrători medicali, iar trei intermediari au fost deja reținuți și urmează să fie plasați în izolatorul CNA. Aceștia sunt cercetați pentru trafic de influență și riscă până la 7 ani de detenție sau amendă pe până la 200.000 de lei.

Mădălin Necșuțu
08/11/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii