Vitalie Iurcu, luat pe sus de oamenii legii cu percheziții la domiciliu. Ce averi a strâns unul dintre cei mai bogați funcționari ai statului din timpul lui Plahotniuc

Mădălin Necșuțu
26/11/2021

Ofițerii SPIA din MAI și procurorii, au descins vineri la domiciul fostului vice-mnistru al Economiei și fostul șef de la Moldtelecom, Vitalie Iurcu, în urma unei cauze de îmbogățire ilicită a acestuia, precum și alte două persoane despre care oamenii legii bănuiesc că ar fi suspecți.

Iurcu a fost în timpul guvernului PD condus de Pavel Filip unul dintre cei mai bogați funcționari ai statului și asupra sa au planat multe suspiciune de corupție și afaceri ilegale cu statul.

Vitalie Iurcu a venit la Ministerul Economiei în 2015, după ce a fost anterior director al SA Moldtelcom, companie cu capital de stat. Iurcu a fost promovat în pofida faptului că în câteva rapoarte ale Curții de Conturi sunt constatate încălcări în gestionarea întreprinderii.

Mai mult, câteva anchete de presă, realizate de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au scos în vileag scheme prin care majoritatea achizițiilor publice desfășurate de SA Moldtelecom erau câștigate de prietenii și partenerii săi de afaceri, printrun grup de firme. În timpul șefiei lui Iurcu, nicio achizție publică nu a fost trecută prin sistemul de achiziții publice, iar informația despre rezultatele concursurilor nu este făcută publică.

În 2014, declaraţia de avere a şefului Moldtelecom a fost verificată de CNI, în urma unei scrisori anonime, în care se spunea că Iurcu ar fi cumpărat pachetul majoritat de acţiuni al companiei care comercializează materiale de construcţie Zikkurat. Clauza a fost într-un final clasată.

O altă anchetă de presă relevă faptul că, prin intermediul unui nepot, Iurcu a fost implicat în activitatea mai multor firme cu activități în agricultură. Tot prin nepotul său, el arendează jumătate de hectar de pădure lângă Ialoveni, pădure la care, în 2014, în timpul orelor de serviciu, au lucrat chiar angajații Moldtelecom, plătiți din banii statului.

Imobiliare cu iz de corupție

O altă anchetă CIJM, realizată în iunie 2018, a dezvăluit că Vitalie Iurcu a ridicat un complex locativ pe terenul unui Club sportiv, privatizat printr-o decizie dubioasă a Consiliului Municipal Chișinău. Proiectul imobiliar a fost realizat în baza unui contract de societate civilă cu o companie de construcții și a fost dat în exploatare în 2017. Oficialul afirma că singura investiție făcută de el e suma de 400.000 de lei, cu care a procurat terenul. Cu toate acestea, fiecare al treilea apartament din blocul de locuit a fost înregistrat pe numele lui Vitalie Iurcu și al soției acestuia, iar locuințele au fost scoase la vânzare.

„Într-un răspuns remis la adresa Centrului de Investigații Jurnalistice, Vitalie Iurcu ne-a declarat că a procurat terenul de 16 ari cu 400.000 de lei. Asta chiar dacă, potrivit anunțurilor imobiliare, prețul de piață al unui teren cu această suprafață amplasat în sectorul Botanica al Capitalei se ridică la peste două milioane de lei. În același timp, oficialul ne-a spus că nu a făcut alte investiții în blocul de locuințe.

„Nu am avut niciun aport financiar, am participat doar cu terenul, drept aport în contractul de societate civilă încheiat”, a menționat Vitalie Iurcu. Cu toate acestea, în urma încheierii unor contracte de recepție semnate la mijlocul lunii martie 2017, fiecare al treilea imobil din blocul respectiv a fost înregistrat pe numele secretarului de stat.

Astfel, pe parcursul anului trecut, împreună cu soția sa, el a devenit proprietarul a 27 de apartamente, cu suprafața cuprinsă între 38,8 și 85,1 metri pătrați, opt debarale, a șase garaje și un spațiu comercial de 166 de metri pătrați, evaluat cadastral la 1,2 milioane de lei. Pe parcursul anului trecut și al primelor cinci luni din 2018, soții Iurcu au vândut nouă apartamente și două debarale. Potrivit site-ului companiei Vasigur Grup, costul unui metru pătrat în blocul respectiv variază între 700 și 730 de euro.

În declarația de avere și interese personale pentru 2017 a lui Vitalie Iurcu, acesta a raportat terenul și apartamentele aflate în proprietatea sa, precum și sumele de bani încasate din vânzarea unor imobile din complexul respectiv. Astfel, Iurcu a trecut pe hârtie șase milioane de lei, încasate din comercializarea unei debarale și a șase apartamente și o altă sumă, de 1,1 milioane de lei, pe care a obținut-o de la compania Vasigur Grup.

Deși spune că a raportat în declarația de avere pentru 2017 toate imobilele și tranzacțiile cu acestea, datele de la Cadastru arată că Iurcu a uitat să treacă pe hârtie o debara de 3,4 metri pătrați și două apartamente, de 85,1, respectiv 61,2 metri pătrați. Imobilele respective au fost vândute în ianuarie 2018, dar nu figurează nici la capitolul Clădiri și construcții, nici la capitolul Venituri obținute din înstrăinarea sau deținerea valorilor mobiliare”, se mai arată în anchetă.

Mădălin Necșuțu
26/11/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii