Vlad Filat, față în față cu fostul său apărător

Viorica Mija
04/12/2022
Colaj: CIJM

Fostul premier, Vlad FIlat, este așteptat, luni, la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, acolo unde va continua examinarea cauzei civile împotriva fostului său apărător, Igor Popa. Vlad Filat îl învinuiește pe ultimul de defăimare și răspândirea informațiilor mincinoase.

Luată în gestiune încă în luna noiembrie 2020, cauza este și la momentul actual în proces de examinare, ședințele, șapte la număr până acum, fiind amânate. Ultima, cea din 2 noiembrie 2022, a avut aceeași soartă, fără a fi indicată o cauză clară.

În anul 2020, Comisia de Etică și Disciplină a Uniunii Avocaților din Moldova a decis să-i retragă licența fostului apărător al lui Vlad Filat. Drept motiv a servit o plângere depusă de fostul premier care a punctat că apărătorul ar fi încălcat normele deontologice atunci când a făcut anumite dezvăluiri despre el în cadrul unei emisiuni TV. Popa a contestat decizia în instanță, dar judecătorii nu s-au expus deocamdată asupra cauzei. 

Vlad Filat a reacționat la dezvăluirile fostului său avocat și le-a catalogat drept „minciuni”. În afară de sesizarea depusă la Comisia de Etică și Disciplină, fostul premier a mai depus o plângere și la Procuratură, pentru violarea secretului corespondenței și colectarea ilegală de informații referitor la viața privată.

Igor Popa a recunoscut că l-a denunțat pe Vlad Filat autorităților din Germania pentru spălare de bani. „Eu dețin licență de avocat german, iar legislația germană obligă avocații să denunțe dacă cunosc despre infracțiunle grave comise de clienții lor. Dacă nu denunțam, riscam să-mi pierd licența din Germania. La noi nu se face deosebire dintre secretul profesional, libertatea de exprimare și obligațiile avocatului”, s-a justificat pentru Anticoruptie.md Igor Popa.

În luna septembrie, 2022, Igor Popa a fost găsit vinovat de calomnierea fostului său client Vlad Filat. Asta, la un an distanță după ce a fost sancționat contravențional pentru calomniere. Avocatul a contestat decizia în instanța de judecată, iar magistrații, desi l-au găsit vinovat de calomnie, au încetat procesul contravențional pe motiv că a expirat termenul de prescripție. Ulterior, hotărârea a fost menținută fără modificări și de judecătorii de la Curtea de Apel Chișinău.

Vlad Filat a fost reținut în toamna anului 2015 în baza unui denunț depus de liderul fugar al partidului Șor, Ilan Șor, care a declarat că Filat i-a cerut cadouri valoroase si bani. Ex-premierul a fost condamnat pentru trafic de influență și corupere pasivă și a primit 9 ani de închisoare cu executare. Reducerea pedepsei din cauza condițiilor de detenție proaste a permis eliberarea lui Vlad Filat în decembrie 2019.

Centrul de Investigații Jurnalistice a deconspirat în cadrul unei ample anchete de presă cum fostul premier și-a scăpat de confiscare averile puse sub sechestru în dosarul de corupție în care a fost cercetat și condamnat. 

Viorica Mija
04/12/2022Follow us on Telegram

Comentarii