Circumscripția nr. 10, Bălți: Trecutul și averea celor șase concurenți electorali

Mariana Colun
08/02/2019
Infografic: Angela Ivanesi

Până la alegerile parlamentare din 24 februarie au rămas 16 zile. Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au radiografiat listele candidaților în circumscripțiile uninominale și vă prezintă averea și detalii din trecutul celor care vor lupta pentru votul cetățenilor.​ În circumscripția nr. 10, Bălți, s-au înscris în lupta pentru un fotoliu în Parlament șase concurenți electorali: Serghei Iordan (PDM), Alexandr Nesterovschi (PSRM), Pavel Verejanu (Partidul Șor), Arina Spătaru (blocul electoral ACUM), Elena Grițco (Partidul Nostru) și Serghei Rubțov (PCRM).

Serghei Iordan. Foto: diez.md

Primul în buletinul de vot în circumscripția nr. 10 este candidatul PDM, Serghei Iordan, registrator-șef la Serviciul Cadastral Teritorial Bălți, Departamentul cadastru, IP „Agenția Servicii Publice”. Este ales local din partea PDM în cadrul Consiliului Municipal Bălți. Anterior a fost șef al Direcției juridice din cadrul Primăriei Bălți. 

În declarația de avere și interese personale pentru 2017-2018, Serghei Iordan a indicat venituri de 312 mii de lei, din salariu, indemnizație și pensii. Iordan a mai trecut pe hârtie un apartament de 53,9 metri pătrați. 

Alexandr Nesterovschi. Foto: socialistii.md

Alexandr Nesterovschi, deputat în fracțiunea PSRM din Parlament, este candidatul socialiștilor la funcția de deputat în circumscripția nr. 10 Bălți și se regăsește în buletinul de vot pe poziția a doua. 

Parlamentarul a ajuns în Legislativ fiind al 24-lea la număr în lista socialiștilor. Pentru a-și asigura fotoliul de deputat, Nesterovschi a donat partidului 82.450 de lei, aproape trei ori mai mult decât veniturile sale pentru doi ani, arată o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice. În 2016, la alegerile prezidențiale, deputatul a făcut o donație în mărime de 72.750 de lei pentru Igor Dodon.

O altă investigație semnată de reporterii CIJM a scos la iveală că mandatul de deputat l-a îmbogățit pe parlamentarul Nesterovschi, care era sărac lipit pâmântului când a venit în legislativ. „Potrivit declarației de avere pentru 2014, acesta nu avea nici casă, nici mașină, nici bani în conturi. Un an mai târziu, deputatul avea deja o mașină – un Mitsubishi Outlander, fabricat în 2004, pentru care ar fi plătit doar 25.000 de lei. În 2016, acesta avea și un apartament de 53,9 metri pătrați, pe care l-a primit printr-un contract de donație”, au observat reporterii. 

În declarația pentru ultimii doi ani depusă de Nesterovschi la Comisia Electorală Centrală (CEC), acesta declara venituri de 552 de mii de lei, din salariu și indemnizații. Alte 25 de mii le-a încasat din veniturile firmei fondate de el - Fama Glamosa SRL. Din declarație au dispărut mențiunile despre apartament și despre automobilul de model Mitsubishi, fără a fi indicat un eventual venit din vânzarea acestora. A fost trecut pe hârtie însă un alt autoturism, de model Ford, achiziționat anul trecut cu 150 de mii de lei. 

Pavel Verejanu. Foto: nordnews.md

Următorul în buletinul de vot este reprezentantul Partidului Șor, Pavel Verejanu, ales local în cadrul Consiliului Municipal Orhei. În decembrie 2017, a fost numit președinte al Asociației Obștești „Pentru Orhei”. La alegerile locale noi din mai 2018, a candidat la funcția de primar al municipiului Bălți, dar a obținut doar 5,7% din sufragii.

Pentru ultimii doi ani, Pavel Verejanu a raportat încasări în valoare de 104 mii de lei din salariu și indemnizațiile de consilier. 45 de mii de euro a adus soția sa, muncind în Italia. Alte 101 mii au intrat în bugetul familiei drept donații la zile de naștere. Consilierul de la Orhei mai păstrează 30 de mii de euro la bancă. Verejanu a mai declarat un teren intravilan și o casă de locuit primită ca donație.

Arina Spătaru. Foto: Facebook.com

Sub numărul patru în buletinul de vot se regăsește Arina Spătaru, înaintată de blocul electoral ACUM. Ea este președinta organizației teritoriale Bălți a partidului „Platforma Demnitate și Adevăr”. La alegerile locale din mai 2018 a candidat pentru postul de primar al municipiului Bălți din partea PPDA, obținând 6,12% din voturile celor prezenți la urne. Absolventă a Colegiului de industrie ușoară din Bălți, în 2011 a fondat atelierul de modă SRL ARINA-S. Anterior, în anii 2004-2011, a lucrat în același domeniu în baza patentei de întreprinzător.

În declarația de avere și interese personale pentru 2017-2018, depusă la CEC, Arina Spătaru a raportat venituri de 66 de mii de lei din salariu și indemnizații. Ea a mai trecut pe hârtie patru loturi de pământ, două case de locuit, un garaj și un spațiu comercial primit drept donație, dar și două automobile, neevaluate.

Elena Grițco. Foto: diez.md

Exponenta Partidului Nostru, Elena Grițco, va lupta pentru un loc în Parlament de pe poziția a cincea. 

Din octombrie 2009 până în vara lui 2014 a fost șefa Direcției Organizații necomerciale din cadrul Ministerului Justiției a activat un timp scurt drept asistent juridic în cabinetul avocatului Igor Șeremet, cel care urma să fie viceprimar și primar interimar al Bălțiului pe durata mandatului lui Renato Usatâi. În iulie 2015 devine consilieră din partea PN în Consiliul municipal din Bălți. În același an devine președintă a Fundației „Renato Usatâi”. În martie 2017 devine vicepreședinte a PN. La alegerile locale noi din 20 mai 2018 candidează drept candidat independent la postul de primar al municipiului Bălți.

Elena Grițco a încasat în ultimii doi ani 56 de mii de lei, din salariu și indemnizație. Candidata Partidului Nostru a mai trecut pe hârtie un apartament de 40,1 metri pătrați și un automobil de model Skoda Octavia, cumpărat în 2017 cu 16.400 de euro.

Serghei Rubțov. Foto: Facebook.com

Serghei Rubțov, înaintat de PCRM, este ultimul nume din buletinul de vot în circumscripția nr. 10. El este prim secretar al Comitetului Central al PCRM la Bălți. În ultimii doi ani Rubțov a adunat 149 de mii de lei din salariu. El a mai trecut pe hârtie șase terenuri, două apartamente, o vilă, trei construcții și două garaje. În majoritatea imobilelor are o cotă parte de 50%. Comunistul conduce un Peugeot pe care l-a cumpărat în 2009 cu 30 mii de lei. 

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova. Infograficul a fost realizat cu susținerea Fundației Soros-Moldova.

Mariana Colun
08/02/2019Follow us on Telegram

Comentarii