Circumscripția nr. 22, Ialoveni: Cariera și averea candidaților electorali

Mariana Colun
14/02/2019
Infografic: Angela Ivanesi

În circumscripția nr. 22, Ialoveni, în cursa electorală s-au înscris cinci candidați. Prima în buletinul de vot este ministra Educației, Culturii și Cercetării, democrata Monica Babuc. Ea este urmată de reprezentanta PSRM, Lidia Onu, candidata independentă Angela Istrate, exponentul Partidului Șor, Victor Sănduță și Liviu Vovc, înaintat de blocul electoral ACUM.

Monica Babuc. Foto: gov.md

Prima în buletinul de vot în circumscripția nr. 22 este ministra Educației, Culturii și Cercetării, reprezentanta PDM, Monica Babuc. Conform profilului realizat în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat, a făcut parte din două partide. La alegerile parlamentare din anii 2005 și 2009 a candidat pe lista Partidului Popular Creştin Democrat. În anul 2010 trece la PDM, partid în care se regăsește și astăzi. Din anul 2013 deține funcția de ministră a Culturii (ulterior, după comasarea ministerelor, și a Educației și Cercetării), fiind propusă de către PDM. Monica Babuc a candidat și la alegerile parlamentare din anul 2014, fiind a noua candidată în lista democraților. A acces în Legislativ, însă a ocupat fotoliul de deputat doar până în luna februarie 2015, când a ales funcția de ministru. Câteva luni mai târziu, la alegerile locale din anul 2015, Monica Babuc a candidat pentru Primăria mun. Chişinău din partea PDM, însă nu a acces nici în turul doi.  

Monica Babuc a fost vizată într-un control al fostei Comisii Naționale de Integritate (CNI). În anul 2015, membrii CNI au stabilit printr-un act de constatare că ministra de atunci nu  își declarase cota-parte din apartamentul deţinut în proprietate din 1995 şi automobilul Crysler 300M, achiziționat în anul 2005. Atunci demnitara nu a indicat și câteva conturi bancare, cotele-părţi deţinute în capitalul social al unor societăţi comerciale. Membrii CNI au clasat însă cauza, argumentând că abaterile nu au fost intenționate. CNI s-a autosesizat atunci dintr-o investigație realizată de RISE Moldova în care era menționat că democrata, atunci candidată la funcția de deputat, nu a declarat cota-parte de 15% pe care o deține soțul ei în firma Bazis-D SRL și cea de 100% în societățile comerciale Building Line SRL și Imobil-Alpina SRL.

Portalul Moldova Curată a scris în anul 2018 că Ministerul condus de Monica Babuc a finanțat câteva organizații gestionate de colegii săi de partid. Potrivit investigației, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) a alocat în jur de 4 milioane de lei pentru activitatea a zeci de fundații și asociații culturale. O bună parte dintre beneficiare sunt conduse de lideri ai Partidului Democrat sau sunt fundații care, un an mai devreme, au susținut proiectul de lege al PDM de schimbare a sistemului electoral în unul uninominal. Într-o altă investigație, reporterii Moldova Curată au descoperit că ministerul condus de Monica Babuc a încredințat, la începutul anului 2018, un contract de 28,8 milioane de lei unei firme de construcții ce aparține familiei unui primar PDM, chiar dacă această firmă nu executase anterior (în anul 2012) un alt contract la același minister. În răspunsul oferit portalului, ministra a notat că firma respectivă a fost selectată deoarece a propus oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic și că faptul că administratorul firmei este membru PDM nu ar fi avut nici un rol în desemnarea câștigătorului licitației.  

Lidia Onu. Foto: socialistii.md

Potrivit declarației de avere pentru 2017-2018, în ultimii doi ani politiciana a avut venituri de 844 de mii de lei din salariul său și cel al soțului. Ea mai raportează două apartamente și două automobile, dintre care unul, în posesie și folosință.

Lidia Onu, ales local atât în cadrul Consiliului Orășenesc Rezina, cât și în Consiliul Raional Rezina, este candidata PSRM în circumscripția Ialoveni. Potrivit portalului alege2019.md, și-a început activitatea profesională în 1989. În perioada 1989-2000 a activat în calitate de contabil la ASECOOP Cinișeuți. Ulterior, între 2001 și 2007, a fost profesoară și directoare adjunctă la gimaniziul din s. Gordinești. După alegerile locale din 2007, a devenit, vice-președintă a raionului Rezina. La expirarea mandatului în 2011 a început să activeze în calitate de manager la compania de asigurări Donaris Grup (2011-2014). În perioada 2012-2015, a fost lidera Organizației Teritoriale de Partid Rezina a PSRM. Din 2015 lucrează în cadrul aparatului PSRM, în calitate de președintă a Organizației Teritoriale Ialoveni a PSRM.

Anterior, Lidia Onu a făcut parte și din Partidul Comuniștilor, regăsindu-se pe locul 90 în lista electorală a PCRM pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie și 29 iulie 2009. Ulterior, ea migrează de la PCRM la PSRM. La alegerile parlamentare din noiembrie 2014, Lidia Onu s-a situat pe locul 37 în lista candidaţilor PSRM. În 2016, la alegerile prezidențiale, l-a sprijinit pe Igor Dodon, făcând o donație în mărime de 49.500 de lei.

Angela Istrate. Foto: protv.md

În declarația de avere și interese personale pentru ultimii doi ani, Lidia Onu declară venituri de 132 de mii de lei din salariul său și al soțului, indemnizațiile de consilier și din vânzarea unui bun. Ea a mai raportat un teren intravilan și 10 loturi arabile, două case de locuit și două apartamente. Mai are în proprietate și două automobile estimate cumulativ la doar 20 de mii de lei.

Următoarea în buletinul de vot este avocata Angela Istrate, care candidează independent. În declarația depusă la CEC pentru ultimii doi ani, candidata arată că a câștigat 485 de mii de lei din salariul său și al soțului, care este, de asemenea, avocat. Istrate mai raportează două terenuri, o casă de locuit și o construcție, precum și două automobile - o Toyota RAV4, estimată la 536 de mii de lei, și un Land Rover Freelander, evaluat la 25 de mii de euro.

Victor Sănduță. Foto: Facebook.com

Sub numărul patru în buletinul de vot la Ialoveni se regăsește Victor Sănduță, înaintat de Partidul Șor. Acesta ar activa în administrația publică, însă nu este specificată nicio funcție și niciun loc de muncă. 

Conform declarației de venit și interese personale pentru 2017 și 2018, în ultimii doi ani candidatul Partidului Șor a avut venituri oficiale de doar 11 mii de lei din salariul soției, angajată la un liceu, și indemnizație. Sănduță mai raportează două terenuri intravilane și un lot agricol, o casă de locuit primită în 2000 cu titlu de donație, două construcții, precum și două apartamente, dintre care unul obținut în 2017, de asemenea cu titlu de donație. Candidatul a mai trecut pe hârtie o Skoda Octavia și un Mercedes, ambele evaluate la câte 10 mii de lei.

Liviu Vovc. Foto: acum.md

Liviu Vovc, arhitect de profesie și fondator al Asociației Obștești „Decid”, înaintat de blocul electoral ACUM, este ultimul nume de pe buletinul de vot în circumscripția nr. 22, Ialoveni.

Potrivit profilului realizat în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat, este vicepreședinte al Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) și unul dintre inițiatorii protestelor din 2015. Absolvent al  Academiei Politice „Friedrich Ebert Stiftung”, a Școlii Tânărului Lider Politic ADEPT. În prezent este doctorand în Științe Politice și Sociale la Universitatea de Stat din Moldova.

În declarația de avere pentru ultimii doi ani, singurele venituri ale familiei Vovc au venit din salariul soției, bursa de doctorand și indemnizații și au constituit 101 mii de lei. Candidatul a mai raportat două terenuri agricole și un apartament.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova. Infograficul a fost realizat cu susținerea Fundației Soros-Moldova.

Mariana Colun
14/02/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii