Circumscripția nr. 5, Glodeni: Cine sunt și ce avere declară cei 8 candidați electorali

Mariana Colun
05/02/2019
Infografic: Angela Ivanesi

În circumscripția nr. 5, Glodeni, s-au înscris în lupta pentru un fotoliu în Parlament opt concurenți electorali: Ion Leucă (PDM), Alexandr Minizianov (PSRM), Irina Dvorjanscaia (Partidul Șor), Stela Onuțu (Partidul Nostru), Mihai Corj (candidat independent), Ion Purice (PL), Rodica Nemerenco (blocul electoral ACUM) și Nicolae Gorcea (candidat independent).

Ion Leucă. Foto: glodeni.md

Primul în buletinul de vot la Glodeni este Ion Leucă, președintele raionului Glodeni, înaintat de Partidul Democrat. Potrivit portalului Moldova Curată, după serviciul militar, Leucă a lucrat  inspector superior în cadrul Comisariatului raional de poliție Glodeni. O perioadă a deținut și funcția de șef al Secției Înmatriculare Transport și Calificarea Conducătorilor Auto din cadrul ÎS „CRIS Registru”, filiala Bălți. 

În declarația de avere și interese personale pentru ultimii doi ani, Ion Leucă a raportat venituri de 592 de mii de lei din salariul său și al soției, un teren intravilan, o casă de locuit, un garaj și un apartament evaluat la aproape jumătate de milion de lei, precum și două automobile, cu o valoare totală de 265 de mii de lei.

Alexandr Minizianov. Foto: socialistii.md

Următorul în buletinul de vot este socialistul Alexandr Minizianov. Anterior, portalul Anticoruptie.md a scris că el este consilier local la Primăria Glodeni și unul dintre cei mai generoși finanțatori ai Partidului Socialiștilor şi ai campaniei electorale a lui Igor Dodon. Minizianov a vărsat în buzunarul electoral al socialiștilor 107.400 de lei. Cu doi ani mai devreme, în 2014, în campania electorală pentru parlamentare, Minizianov a donat în bugetul electoral al PSRM 178.200 de lei. Valoarea acestei donații este surprinzătoare deoarece veniturile cumulate ale lui Minizianov în ultimii doi ani înainte de alegerile parlamentare au fost de 163.000 de lei. Conform datelor Camerei Înregistrării de Stat, Minizianov este fondatorul Întreprinderii Individuale Minizianov Plus specializată în comerț. În 2014, Alexandr Minizianov a fost pe locul 43 în lista candidaţilor socialiști la funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Tot el este și proprietarul sediului socialiștilor de la Glodeni. Potrivit profilului realizat în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat, în ultimii ani, Minizianov a fost vizat în câteva procese contravenționale. În unul dintre ele, Inspecția Muncii a stabilit că socialistul a încălcat mai multe prevederi ale legislației referitoare la angajarea forței de muncă. Detalii despre alte „pete” din biografia candidatului PSRM, citiți aici.

În ultimii doi ani, Alexandr Minizianov a încasat 339 de mii de lei, din salariul său și al soției, vânzarea unui bun, precum și arenda spațiilor, conform declarației de avere prezentate la CEC. Candidatul socialiștilor a mai indicat cinci terenuri agricole și trei loturi intravilane, o casă de locuit, un garaj și cinci spații comerciale. El mai are în proprietate un Volkswagen Tiguan, pe care l-a cumpărat nou-nouț în 2008 cu 29.170 de euro, și un Renault Megane, achiziționat în 2010 contra sumei de 7.200 de euro. Minizianov mai conduce prin mandat alte două automobile. În 2013 socialistul a contractat un credit în valoare de 1,3 milioane de lei, pe care trebuie să-l restituie timp de 10 ani, cu o rată a dobânzii de 13%.

Irina Dvorjanscaia. Foto: Facebook.com

De pe poziția a treia va lupta pentru un loc în Legislativ reprezentanta Partidului Șor, Irina Dvorjanscaia. Ea este fondatoarea și administratoarea companiei ÎI Ianița-Dvorjanscaia, cu activități în domeniul comerțului. Irina Dvorjascaia s-a aflat pe locul 4 în lista electorală a Mișcării Social-Politice „Ravnopravie” pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014. 

În declarația de avere și interese personale pentru ultimii doi ani, Irina Dvorjanscaia a raportat 193 de mii de lei din salariul său și al soțului, care administrează o afacere - Dagator-Com SRL, specializată în comerțul produselor alimentare, pe care a co-fondat-o. Dvorjanscaia mai declară o casă de locuit și un spațiu comercial, precum și un Mercedes, a cărui valoare se cifrează la 4.700 de lei (!).

Stela Onuțu. Foto: provincial.md

Pe locul 4 în buletinul de vot în circumscripția Glodeni se situează Stela Onuțu, înaintată de Partidul Nostru. Ea este primarul orașului Glodeni. Între 2004 și 2006 a fost specialist în probleme judiciare a întreprinderii Moldselihoztehnica, după care, timp de nouă ani a activat la Casa Națională de Asigurări Sociale.

În declarația de avere pentru 2017-2018, Stela Onuțu a indicat venituri de 250 de mii de lei, din salariul său și pensia alimentară a copilului. Ea nu raportează nicin teren, niciun automobil și nicio locuință.

Următorul în buletinul de vot este Mihai Corj, care candidează independent. Acesta este doctor în drept, avocat și Președinte al Asociației Obștești Institutul de Creaţie Legislativă „Lex Scripta”. Anterior a participat și în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale, dar s-a retras cu o lună înainte de scrutin.

În declarația de avere pentru 2017-2018, Mihai Corj a indicat venituri de peste 2,6 milioane de lei, două terenuri intravilane, două automobile și patru apartamente cu suprafața de 28,8, 115,5, 44,1, respectiv 257 de metri pătrați, a căror valoare cadastrală totală se cifrează la circa 1,3 milioane de lei.

Ion Purice, înaintat de Partidul Liberal, este vicedirector medical la Spitalul Clinic Municipal nr.4. În ultimii doi ani, Ion Purice a avut venituri de 260 de mii de lei, din salariul său și al soției. Potrivit declarației de avere, candidatul PL nu are terenuri, nici locuință, iar anul trecut și-a cumpărat un automobil pentru care a achitat 60 de mii de lei. Tot anul trecut el a contractat un credit în valoare de 85 mii de lei, pe care trebuie să-l întoarcă până în 2023 cu o rată a dobânzii de 11,8%.

Penultima în buletinul de vot din circumscripția Glodeni este Rodica Nemerenco, candidata blocului electoral ACUM. Ea este jurnalist și producător TV, și activează la TV Prim. În declarația de avere pentru 2017-2018, Rodica Nemerenco a trecut venituri de 171 de mii de lei din salariu și pensia de urmaș, o casă de locuit nefinalizată, primită drept moștenire și un apartament de 60 de metri pătrați, evaluat la 27 de mii de euro, obținut ca donație anul trecut.

De pe poziția a opta, va concura pentru un fotoliu în Legislativ independentul Nicolae Gorcea, director la SA Faur-Constructor. Este ales local din partea PSRM în cadrul Consiliului Raional Glodeni. Pentru 2017-2018, Nicolae Gorcea a raportat venituri de 540 de mii de lei din salariul său și al soției, pensie, indemnizații și arenda automobilelor. El a mai declarat trei terenuri agricole și unul intravilan, un apartament și o casă de locuit, precum și două automobile.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova. Infograficul a fost realizat cu susținerea Fundației Soros-Moldova.

Mariana Colun
05/02/2019
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii