Cetățeni moldoveni aflați peste hotarele Republicii Moldova, care nu au putut vota din cauza numărului insuficient de buletine, au acționat organele electorale în instanța de judecată. Decizia a fost luată după ce Consiliul Electoral de Circumscripție Chișinău, precum și Comisia Electorală Centrală au adoptat hotărâri de restituire a celor circa 4.000 de contestații depuse de persoanele care nu au reușit să voteze.
Acțiunile de chemare în judecată au fost depuse la Judecătoria sectorului Centru din partea diasporei din Italia, Marea Britanie, Franța, Irlanda, în total 133 de persoane care au reușit să semneze constestațiile depuse în instanța de judecată. Interesele diasporei vor fi reprezentate de doi avocați, Eduard Digore și Veronica Mihailov-Moraru. „A fost foarte dificilă colectarea semnăturilor într-un termen atât de scurt, de la distanță. Aceste semnături au fost adunate cu mult efort de concetățenii noștri din diasporă, dar și cu multă speranță. Multi dintre cei care au depus contestații locale nu sunt informați de cum ar trebui să procedeze mai departe. Alții nu au știut cum să depună contestațiile. Cei care au reușit să semneze îi reprezintă atât pe cei care nu au putut vota și au reușit să depună contestații, cât și pe cei care nu au depus contestații, dar și pe cei care nu au putut ajunge la secțiile de votare pentru că acestea se aflau la mii de kilometri”, a comentat Veronica Mihailov-Moraru.
La 13 noiembrie, Maia Sandu, președinta PAS, a depus la Procuratura Generală o plângere penală împotriva Alinei Russu, președinta Comisiei Electorale Centrale, și a lui Andrei Galbur, ministrul de Externe, pentru faptul că cetățenii din diasporă, care au stat ore în șir la coadă la secțiile de votare de peste hotare, nu au reușit să-și exercite dreptul din lipsa buletinelor de vot. Procuratura a înregistrat sesizarea abia peste cinci zile, explicând că a fost transmisă paznicului, în zi de duminică.
La câteva zile după alegeri, reprezentanții Ministerului de Externe și Integrării Europene au explicat că modul de organizare a alegerilor peste hotare este stabilit de Codul Electoral, iar pentru organizarea turului II al alegerilor prezidențiale au fost depuse eforturi mari. Pe de altă parte, membrii CEC au promis că vor examina toate contestațiile venite de la cetățenii Republicii Moldova de peste hotare care nu au reușit să voteze, iar ulterior vor formula un răspuns „după competență”.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii