Maia Sandu a depus plângere penală împotriva ministrului de Externe și a președintei CEC pentru problemele legate de votul din diasporă. Răspunsul Procuraturii și cazul României

Anticoruptie.md
18/11/2016
Îmbulzeală la ușa secției de votare din cartierul Stratford, Londra. Foto: Irina Nani

Maia Sandu, președinta PAS, a depus la Procuratura Generală o plângere penală împotriva Alinei Russu, președinta Comisiei Electorale Centrale, și a lui Andrei Galbur, ministrul de Externe, pentru faptul că cetățenii din diasporă, care au stat ore în șir la coadă la secțiile de votare de peste hotare, nu au reușit să-și exercite dreptul din lipsa buletinelor de vot. Procuratura a înregistrat sesizarea abia peste cinci zile, explicând că a fost transmisă paznicului, în zi de duminică.

„Am atenționat instituțiile statului că, dacă analizăm ce s-a întâmplat de-a lungul timpului la alegerile din țara noastră, dar și ce s-a întâmplat la alegerile din unele țări vecine (de exemplu, în România la prezidențialele din 2014), exista o mare probabilitate că cetățenii din diaspora să se mobilizeze și să participe într-un număr și mai mare la turul doi al alegerilor, iar pentru a minimiza riscurile situațiilor în care numărul votanților este cu mult mai mare în raport cu capacitățile secțiilor de votare, astfel fiind îngrădit dreptul la vot al cetățenilor. Am solicitat ca, în mod obligatoriu, să se deschidă noi secții de votare peste hotare, în special acolo unde în ziua scrutinului din 30 octombrie au existat fie rânduri foarte mari, fie că s-au epuizat buletinele de vot”, se arată în plângere.

Maia Sandu a mai invocat că legislația electorală nu conține vreo prevedere care ar interzice expres deschiderea noilor secții de votare în afara Republicii Moldova pentru turul II. „Comisia Electorală Centrală, chiar dacă recunoaște că nu există o normă care ar interzice deschiderea de noi secții de votare pentru turul II, aplicând principiul analogiei legii, afirmă că, pornind de la prevederile art.291 alin.(3) din Codul electoral, organizarea secțiilor de votare noi poate fi dispusă numai pentru desfășurarea unui scrutin nou (alegeri noi). Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene în general nu a răspuns solicitării. Din câte cunoaștem, solicitări în vederea deschiderii de noi secții de votare peste hotare au fost înaintate și de instituțiile responsabile și unele organizații obștești ale diasporei de peste hotare”, potrivit sesizării.

Președinta PAS susține că cei doi demnitari au admis fapte prevăzute de Codul Penal și că ar trebui pedepsiți fie în conformitate cu articolul privind „Neglijența în serviciu”, fie pentru „Abuzul de putere sau abuzul de serviciu”. 

Deși plângerea a fost depusă încă duminică seara, 13 noiembrie, reprezentanții Procuraturii Generale ne-au declarat că sesizarea a fost transmisă unui paznic, prin urmare a fost înregistrată abia vineri, 18 noiembrie, după ce reporterii portalului Anticoruptie.md au căutat să afle detalii despre eventuala anchetă. 

Nici Andrei Galbur, nici Alina Russu nu au răspuns la telefon pentru a oferi comentarii. La câteva zile după alegeri, reprezentanții Ministerului de Externe și Integrării Europene au explicat că modul de organizare a alegerilor peste hotare este stabilit de Codul Electoral, iar pentru organizarea turului II al alegerilor prezidențiale au fost depuse eforturi mari. Pe de altă parte, membrii CEC au promis că vor examina toate contestațiile venite de la cetățenii Republicii Moldova de peste hotare care nu au reușit să voteze, iar ulterior vor formula un răspuns „după competență”. 

În România, în 2014, după ce la alegerile prezidențiale românii din străinătate au ieşit la vot în număr record, formând cozi uriaşe, iar mii de oameni nu au putut vota, a fost pornit un dosar penal. Totodată, problemele legate de votul din diasporă au dus la demisia mai multor demnitari, printre care și la cea a ministrului de Externe de atunci, Titus Corlăţean.

„Moldova are o lege inexplicabilă, fără sens, care limitează votul în diaspora la 3.000 de oameni pentru o secţie. Aşa încât dacă cele 3.000 de buletine se termină, secţia rămâne bine-mersi deschisă încă două, trei sau cinci ore (ca la Londra), dar degeaba. Legea e lege, făcută cu cap, astfel încât degeaba acuzi acum Comisia Electorală sau Ministerul de Externe – ei se scuză şi nu pot fi traşi la răspundere individual pentru bulibăşeală, ca în România în 2014”, a comentat expertul Sorin Ioniță de la organizația Expert Forum din România. 

Anticoruptie.md
18/11/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii