Doi candidați, excluși din cursa electorală

Anticoruptie.md
21/10/2016
Sursa foto: CIJM

Candidatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, și cel al Partidului Ravnopravie, Inna Popenco, au fost excluși astăzi din cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 30 octombrie. Excluderea lui Năstase a avut loc la solicitarea candidatului, care a anunțat că se retrage în favoarea Maiei Sandu, candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate.

„Partidul pe care-l reprezint poate să se mândrească pe bună dreptate că anume eforturile noastre, manifestațiile de protest au făcut ca poporul să-și recapete dreptul de a alege liber președintele. Dar acum, în această scurtă perioadă care a rămas până la ziua votării, nu este nici timp, nici loc pentru ambiții partinice. În condițiile actuale din Moldova, Maia Sandu rămâne singurul candidat victoria căruia poate oferi țării și poporului nostru o șansă la viitor, la libertate și la bunăstare”, a explicat Andrei Năstase pe pagina sa de Facebook.

Inna Popenco a fost însă exclusă din cursa electorală urmare a unei sesizări venite din partea contracandidatei Silvia Radu care a anunțat că Inna Popenco ar fi folosit în campania electorală mijloace bănești nedeclarate. Este vorba despre niște carduri pentru magazinele sociale deschise de Primăria Orhei. Pe carduri era imprimat simbolul electoral al candidatei. Decizia de excludere din cursa electorală a Innei Popenco a fost luată în urmă cu câteva minute de Curtea de Apel Chișinău.

Candidata a criticat hotărârea instanței și a anunțat că o va contesta la Curtea Supremă de Justiție. „Noi catalogăm acțiunile CEC și ale instituțiilor de judecată ca reprepresiune împotriva noastră în calitate de candidați la alegeri. Motivul acuzațiilor este absolut inventat. Magazinele sociale pentru pensionari – este un program care de mai bine de un an se dezvoltă deja în Orhei. Acolo, după alegeri au fost deschise cinci astfel de magazine. Noi nu doar că ne considerăm nevinovați. Noi știm că, indiferent de decizia față de noi, indiferent de alegeri și de faptul dacă ne vor permite să participăm la acestea, noi ne vom continua programul. Alegerile vor trece, politicienii murdari și minciunoși vor pleca, iar magazinele noastre vor rămâne. Noi ne-am convins încă o dată că în Moldova nu este democrație, iar politicienii și-au pierdut cu totul conștiința. Noi vom contesta decizia de astăzi a Curții de Apel la Curtea Supremă de Justiție. Îi îndemnăm pe toți susținătorii noștri, pe toți cei care sunt împotriva acestui regim, să vină la Curtea Supremă de Justiție la un miting de protest”, a scris Inna Popenco pe pagina sa de Facebook.

 

Anticoruptie.md
21/10/2016Follow us on Telegram

Comentarii