Live text // Alegeri prezidențiale în Republica Moldova. 8 candidați, în cursa pentru funcția de șef al statului

Echipa CIJM
01/11/2020
Foto: CIJM

Cetățenii cu drept de vot ai Republicii Moldova sunt așteptați la urne pentru a-și alege șeful statului. În cursă au fost înregistrați opt candidați: Renato Usatîi (Partidul Nostru), Andrei Năstase (PPDA), Tudor Deliu (PLDM), Igor Dodon (Adunarea cetățenilor), Violeta Ivanov (Partidul Șor), Maia Sandu (PAS), Octavian Țîcu (PUN), Dorin Chirtoacă (Mișcarea politică UNIREA). Pentru ca alegerile să fie validate, la urne trebuie să se prezinte cel puțin o treime din numărul total de alegători. Echipa Anticoruptie.md vă invită să urmăriți un live text pentru a afla care sunt cele mai impotante evenimente și declarații ale zilei.

Urmăriți live prezența la vot. Sursa video: Privesc.eu

UPDATE 21.09 Igor Dodon a făcut declarații imediat după încheierea scrutinului. Acesta a declarat în limba rusă, „în calitate de președinte”, că apreciază munca celor de la CEC pentru că au reușit să desfășoare alegerile prezidențiale în condiții dificile. Dodon a declarat alegerile democratice și corecte și le-a mulțumit celor care l-au votat.

UPDATE 21.00 Secțiile de votare s-au închis. Peste 1 milion 312 mii de cetățeni cu drept de vot, echivalentul a 42,73 la sută din numărul total al alegătorilor, s-au prezentat la urne. La secțiile de votare din diasporă, moldovenii continuă sa facă cozi, respectând distanța socială.

UPDATE 20.30 Cu jumătate de oră înainte de închiderea secțiilor de votare, alegătorii moldoveni făceau coadă la Consulatul Republicii Moldova din Iași pentru a-și exprima dreptul la vot.

Foto: UNIMEDIA

UPDATE 20.00 A mai rămas o oră de vot pentru secțiile din țară. Până la această oră au votat 42,2 la sută din alegători. Comisia Electorală Centrală a anunțat că în diasporă, la decizia fiecărui președinte de comisie, se va prelungi programul de vot până la ultimul alegător.

UPDATE 19.30 Cei mai mulți alegători din stânga Nistrului, în număr de 1.250, au venit să-și exprime votul la o secție de votare din raionul Rezina. La secția de votare din satul Sănătăuca, raionul Florești, au votat 800 de alegători din regiunea transnistreană, iar la secția de votare din Varnița, 720 de alegători. 

UPDATE 19.10 Până la ora 19.00 la urne s-au prezentat pe 1.141.000, 41,3 la sută din numărul celor cu drept de vot. Numărul votanților din Transnistria constituie cca 14.000.

UPDATE 18.30 La secția de votare din capitala Azerbaijanului, Bacu, care s-a închis la ora 18.00, au votat 26 de alegători.

UPDATE 18.15 Președintele CEC, Dorin Cimil, a raportat că până la ora 18.00 au votat peste 1 milion 100 de mii de alegători înscriși în liste, cea ce constituie peste 39 la sută din numărul total de alegători. În comparație, la scrutinul parlamentar din 2019 la această oră a fost înregistrată o participare de 50%, la alegerile prezidențiale din 2016 - 47% în I tur, iar în turul II - peste 50 %. În secțiile de peste hotare s-au prezentat peste 107 mii de cetățeni cu drept de vot.

UPDATE 17.55 Șeful adjunct al IGP, Marin Maxian, a raportat că până la 17.30 procesul de vot s-a desfășurat fără impedimente. Poliția a fost sesizată despre 13 cazuri de blocare a traseelor, accesul spre toate secțiile de votare însă este asigurat. Maxian a mai subliniat că au fost înregistrate încă 12 cazuri de fotografiere a buletinului de vot.

UPDATE 17:02 Până la ora 17:00 au reușit să voteze peste 1.030.000 de alegători, echivalentul a 36,41% din numărul total al cetățenilor cu drept de vot. Tradițional, cei mai activi au fost cetățenii cu drept de vot cu vârsta cuprinsă între 56 și 70 de ani (35,26%). Cei mai puțin activi sunt alegătorii de 18-25 de ani (7,46%).

UPDATE 16:07 Până la ora 16:00 la urnele de vot s-au prezentat peste 932.000 de alegători, ceea ce reprezintă puţin peste 33%. Asta înseamnă că a fost atins pragul de validare a alegerilor prezidențiale.

UPDATE 16:01 CEC a afișat pe site-ul său toate locațiile din străinătate unde cetățenii Republicii Moldova pot vota în primul tur al alegerilor prezidențiale. Detalii, aici.

UPDATE: 15:50 Potrivit Inspectoratului General al Poliției, în cele 2.004 secții de votare din Republica Moldova se desfășoară scrutinul „fără incidente grave”. Totuși reprezentanții IGP au intervenit în 63 de cazuri în urma sesizării sau autosesizării. În opt cazuri este vorba despre blocarea traseelor. Poliția instrumentează trei cazuri de corupere a alegătorilor, două dintre care se examinează. Au fost înregistrate 17 cazuri de transportare organizată a alegătorilor la secțiile de votare. Chiar dacă au fost înegistrate zeci de sesizări de deplasarea organizată a alegătorilor, IGP susține că situația se află sub control. Au fost înregistrate și patru cazuri de agitație electorală. În patru cazuri IGP a constatat nerespectarea prevederilor Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. 

UPDATE 15:46 Misiunea de Observare Promo-LEX a alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020 a recepționat până la ora 14:00, 326 de rapoarte de incidente de la observatori, prezentul comunicat include 161 de incidente prelucrate de echipa centrală a Misiunii Promo-LEX în intervalul 9:00 – 14:00

UPDATE 15:33  Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, participă la monitorizarea alegerilor prezidențiale și a transmis un mesaj: Votați în siguranță!

UPDATE 15:15 Reprezentanții Comisiei Electorală Centrală (CEC) au declarat că până la orele 15:00 au votat 29,57% din cetățeni Republicii Moldova în cadrul alegerilor prezidențiale, adică 834.528 de alegători.

UPDATE: 15:05 Până la această oră nu au fost înregistrate incidente majore care să pună în pericol desfășurarea scrutinului. „A fost închisă prima secție de votare din Japonia Tokyo, unde au participat 23 de alegători. Cu puțin timp în  urmă s-a încheiat activitatea și secției din China. Anunțăm  și deshiderea fără impedimente a secțiilor de votare  din coasta estică a continentului nord-amercan”, a precizat președintele CEC, Dorin Cimil.

Au fost înregistrate aglomerații la secțiiloe de votare din Belgia, Franța, Marea Britanie, Germania, Italia, Irlanda, România, Spania, Grecia, Danemarca, Portugalia, Elveția, Cehia, Olanda.

În adresa CEC a fost depusă o contestație din partea unui candidat la funcția de președinte a R. Moldova în care sunt invocate pretinse acțini de transportare organizată a alegătorilor la secțiile de votare din Varnița și Calfa din Anenii Noi. CEC a emis contestația IGP.

UPDATE: 15:00 Până la această oră au votata peste 800.000 de cetățeni, ceea ce constituie aproape 30% dintre alegători. În continuare categoria de vârstă  56 -70 de ani este cea mai activă cu prezența la vot.

UPDATE: 14:30 Observatorii Promo-LEX au înregistrat 11 cazuri de prezență a persoanelor terțe/neautorizate în apropierea sau în incinta secțiilor de votare. Reprezentanții unor asociații se apropiau de alegători cu scopul de a-i ajuta să ajungă la secțiile de vot.

În nouă cazuri au fost zvonuri, tentative de oferire a sumelor bănești pentru coruperea alegătorilor. Multe dintre ele se referă la alegătorii care votează în regiunea din stânga Nistrului. Au fost situații în preajma podului Râbnița-Rezina, unde alegătorii primeau organizat mască, mănuși înainte de a veni în secția de votare.

Promo-LEX a stabilit și 17 cazuri de transportare a alegătorilor. Aceștia sunt aduși cu autobuzele până la podul dintre orașele Râbnița și Rezina și se deplasează pe jos sau cu automobile mai mici spre secțiile de vot. Aceeași situația a fost văzută și la podul de la Cocieri.

Un observator Promo-LEX nu a putut intra în incinta secției de votare, pentru că la prima termometrie avea 37 grade, după a doua termometrie termomentrul ar fi arătat 36 de grade. 

În opt secții de votare nu au fost sigilate corespunzător urnele de vot. Au fost și cazuri de solicitare a două buletine de vot, dar i sistarea curentului electric. 

UPDATE: 14:00 La Consulatul Republicii Moldova de la Stuttgart, Germania cetățenii stau la coadă pentru a-și exercita dreptul la vot. 

UPDATE 13:50 Și în Vicenza, Italia diaspora s-a mobilizat și a ieșit la vot.

UPDATE 13:30 Potrivit Inspectoratului General al Poliției, în cele 2.004 secții de votare din Republica Moldova se desfășoară scrutinul „fără incidente grave”. IGP a înregistrat totuși peste 40 de sesizări cu privire la acțiuni și incidente minore. În șase cazuri este vorba despre blocarea traseelor - la Florești, Dubăsari, Rezina, Bender, Varnița. Poliția instrumentează trei cazuri de corupere a alegătorilor, două dintre care se examinează. Au fost înregistrate opt cazuri de transportare organizată a alegătorilor la secțiile de votare, cinci cazuri de află în examinare. 35 de unități de transport au încercat să aducă de mai multe ori alegători la secțiile de votare, dar IGP a intervenit. A fost înregistrat și un caz de agitație electorală. În patru cazuri IGP a constatat nerespectarea prevederilor Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. 

UPDATE 13:20 La Iași peste 100 de oameni stau la coadă ca să voteze. 

UPDATE 13:15 Și în Italia cetățenii stau în rânduri kilometrice ca să voteze.

UPDATE 13:00 Până la această oră și-au exercitat dreptul de vot 591.472 de personae, ceea ce constituie puțin peste 20% dintre alegătorii cu dreptul de vot din Republica Moldova. Cei mai mulți votanți (40.28%) au vârsta cuprinsă între 56 și 70 de ani. Doar aproape 6% dintre cetățenii care au votat deja sunt tinerii până la 25 de ani.

Peste 3,2 milioane de cetățeni cu drept de vot din Republica Moldova sunt chemați astăzi la urne pentru a-și alege președintele dintre cei opt candidați care s-au înscris în competiția electorală

UPDATE 12:59 La Ambasada Republicii Moldova din Berlin stau alegătorii la coadă ca să-și execite dreptul la vot. 

UPDATE 12:45 Și la București numărul de alegători este impunător.

UPDATE 12:30 Cum votează în siguranță cetățenii Republicii Moldova în Irlanda.

UPDATE 12:25 La Frankfurt cozile formate de alegători sunt imense. Chiar dacă au avut de parcurs zeci și sute de kilometri, oamenii au venit la urne să-și exercite dreptul constituțional.

UPDATE 12:20 Comisia Electorală Centrală a fost sesizată de Asociația Promo-LEX, care monitorizează alegerile, că un grup de voluntari a însoțit persoane vârstnice la vot. CEC a sesizat în acest sens Inspectoratul General al Poliției și a cerut detalii despre acest caz. Până la ora 15:00 alegătorii pot solicita urna mobilă la domiciliu.

UPDATE: 12:15 S-au înregistrat cozi la secțiile de votare din Belgia, Franța, Marea Britanie, Italia, Irlanda și România.

Dublin

 

UPDATE: 12:05 Peste 450.000 de alegători și-au exercitat dreptul la vot până la acestă oră. La secțiile de votare din străinănate au votat peste 28.000 de alegători, iar încă 16 secții de votare urmează să se deschidă în SUA și Canada. „Procesul de vot se desfășoară în regim normal, fără incidente majore”, a precizat președintele CEC, Dorin Cimil. El a îndemnat cetățenii de peste hotare să intre pe diaspora.cec.md ca să găsească informații despre secțiile de vot din apropiere, pentru a fluidiza procesul de vot.

UPDATE: 11:44 Igor Dodon a negat că la Varnița sunt aduși organizat oameni din Transnistria pentru a vota la prezidențiale, deși imaginile și fotografiile de acolo sunt foarte clare.

Sursa video: Privesc.eu

„Nu sunt încălcări masive. Nu sunt transportați organizat. Nu se cumpără, acestea sunt niște declarații lipsite de sens ale oponenților politici, care tot vorbesc despre fraudare”.

El a încercat să ateste idea că există forțe politice care vor escaladarea tensiunilor.

„Sunt ferm convins că Republica Moldova, mai mult ca niciodată, trebuie să se țină departe de haos. În condițiile actuale de pandemie, Moldova nu are nevoie și de o criză politică. Marea majoritate a cetățenilor pledează pentru liniște și pace. Eu am votat anume pentru stabilitate și pace, pentru echilibru în relațiile externe, pentru prietenie între minoritățile etnice. Vă îndemn să fim activi. Când plouă, atunci este o zi bună, așa se spune la noi la moldoveni”, a declarat Igor Dodon.

UPDATE 11:36 La secția de vot din Varnița s-au format deja cozi de zeci de persoane. La intrarea în localitate, veteranii de pe Nistru, împreună cu localnicii, au închis accesul în localitate pentru autobuze și microbuze care transportă votanți organizați din Transnistria.

Votanți transnistreni la coadă în Varnița. Sursa foto: Eugenia Crețu, Facebook

UPDATE 11:27 Zeci de oameni au blocat intrarea în Varnița, în condițiile în care zeci de autocare și microbuze stau să treacă „vama” și să vină să voteze în Varnița. Ei recunosc că eu fost organizați și vin să voteze în Republica Moldova pentru prezidențiale.  

UPDATE 11:15 În România, la București, se poate vota fără cozi și în condiții de igienă maximă la Autoritatea Electorală Permanentă. Votul durează un minut și se desfășoară în condiții foarte rapide.

UPDATE 11:00 Puțin peste 300.000 de persoane au votat până la această oră în cadrul alegerilor prezidențiale care au loc astăzi în R. Moldova, ceea ce constituie peste 11% din numărul de alegători înscriși în listele de bază.

Peste 3,2 milioane de cetățeni cu drept de vot din Republica Moldova sunt chemați astăzi la urne pentru a-și alege președintele printre cei opt candidați care s-au înscris în competiția electorală.

Echipa CIJM
01/11/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii