Veaceslav Bondari, candidatul PCRM nr. 5 pe lista de partid: management defectuos și implicare în delapidări din bani publici

Mădălin Necșuțu
26/01/2019
Comunistul.md

Veaceslav Bondari este primar al oraşului Anenii Noi din luna iulie 2015. El va candida pe listele PCRM la alegerile parlamentare din februarie, fiind înregistrat pe poziția a 5-a. Anterior, între 2010 şi 2014, a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, iar între 1997-2010, şef al Inspectoratului fiscal Anenii Noi. Bondari este prim secretar al Comitetului Raional Anenii Noi al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova și membru Comitetului Central al PCRM.

Primarul și-a încercat norocul și în lumea afacerilor, acolo unde s-a aflat printre conducătorii societății „Cooperativa Agricolă de Producție DELTA BÎCULUI”, înființată în 1996 și între timp închisă. La fel s-a întâmplat și cu societatea deschisă în 1992, „Cooperativa de Producție UNIVERSAL”. Aceeași soartă a avut-o apoi și SRL-ul „Firma Codru”.

Avere strânsă din slujbele publice

Potrivit declarației sale de avere, Bondari a primit în 2015 de 43.877 de lei în calitate de șef al Direcției pentru Situații Excepționale din Chișinău. Tot pentru acest an, după alegerile locale din iunie 2015, Bondari a mai încasat 34.021 ca primar al orașului și 10073 ca secretar al Comisiei Parlamentare de Administrație Publică.

În această declarație de avere, Bondari a mai trecut ca având în proprietate un apartament  de 62 de metri pătrați cu o valoare declarată de 50.269 de lei și o vilă de 32 metri pătrați cu o valoare de 13.408 lei.

El mai deținea la acel moment și 476 de acțiuni în valoare de 2.380 de lei la Banca de Economii.

În declarația de venit din 2016, Bondari a arătat 94.109 lei ca salariu de primar al orașului Anenii Noi, şi salariul de 145.655 de lei de la Klassica Asigurări, obţinut de soţia sa. Acesta mai deține și un teren extravilan de 600 de metri pătrați cu o valoare cadastrală declarată de 9.353 de lei, obținut în 2012 prin „privatizare”. Tot atunci, acesta mai deținea și același apartament de 62 de metri, dobândit în 1995 și o vilă de 32 de metri pătrați dată în exploatare în 2015.

Averea primarului de Anenii Noi este completată de un Renault Kangoo din 2003 pe care l-a cumpărat în 2010 şi a cărui valoare declarată este de 32.094 de lei. Primarul are și un cont de 5.000 de dolari la Mobias Banca, despre care nu spune când a fost deschis.

În declarația de venit din 2017, primarul declara cumpărarea a două terenuri agricole cu o suprafață cumulată de circa 1,5 hectare, a cărora valoare este de 42.322 lei. În ceea ce privește vila de 32 de metri, acesta o declară acum ca fiind proprietate personală și că de fapt o are din 2010. Între timp, Bondari a mai deschis un cont de 4.929 de dolari americani la aceeași bancă.

În nicio declarație depusă de Partidul Comunist din Republica Moldova (PCRM) la CEC pentru alegerile locale din iunie 2015 și cele parlamentare din 2014, Bondari nu figurează ca donator. Doar în alegerile locale din 2010, acesta a cotizat cu 18.000 de lei prin două depuneri.

Cu Uniunea Sovietică în suflet 

Veaceslav Bondari este un pasionat al tradițiilor militariste sovietice. În mai 2017, el a autorizat un marș prin Anenii Noi cu panglica uriașă a Sf. Gheorghe. „Suntem bucuroși că startul acestei tradiții frumoase a fost dat anume în orașul nostru, unde întotdeauna au fost cinstite și ținute minte faptele eroice ale bunicilor noștri", a declarat primarul Veaceslav Bondari, citat de portalul moldovenii.md.

De asemenea, Bondari a susținut declarativ inițiativa lui Igor Dodon de adunare de semnături în favoarea susținerii statalității moldovenești, ca reacție la declarațiile simbolice de unire a peste 160 de localități din R. Moldova cu România. „Nu am ştiut despre declaraţia asta, nu am stiut că suntem în lista primarilor care primeşte declaraţia despre statalitatea țării, dar știti susțin propunerea asta”, a declarat Bondari pentru Pro TV Chișinău.

Într-un raport al Curții de Conturi din 2004, publicat în urma unor controle ale Inspectoratului Fiscal de Stat, s-au constat o serie de necondordanțe referitoare la plățile în bugetul asigurărilor sociale de stat, precum și între datele datele caselor teritoriale de asigurări sociale. Printre acestea a figurat și cea din raionul Anenii Noi, condus de Bondari.

„Cu toate că, în perioada indicată (2003 n.r.), SFS a efectuat cheltuieli în limita alocațiilor repartizate instituției, IFS pe raioanele Anenii Noi (V. Bondari) și Căușeni (M. Bahcivanji) au admis cheltuieli cu 296,300 de lei mai multe decât alocațiilor precizate”, se precizează în raportul menționat.

Totodată, o investigație jurnalistică scrisă în 2016, a scos la suprafață faptul că Primăria Anenii Noi și Consiliul raional s-au împrumut cu circa un milion de dolari pentru a construi o centrală termică modernă pentru oraș, în scopul de a micșora facturile cetățenilor. În schimb, prețul a fost majorat ulterior, iar centrala funcționa doar la 10-15% din capacitate, asta în condițiile în care Primăria trebuia să returneze circa 100.000 de dolari pe an, până în 2024, pentru acest împrumut. În decembrie 2016, Bodnari a declarat că centrala în cauză ar putea fi închisă din cauza ineficienței, după investirea sumei menționate. 

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

Mădălin Necșuțu
26/01/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii