Nicu Popescu, la RFI: Mizele alegerilor prezidențiale și ale referendumului de aderare la UE, mai mari ca niciodată, în ultimii 30 de ani

Valeria Viţu
2024-09-24 13:33:00

„Mizele atât pentru alegerile prezidențiale din R.Moldova, cât și pentru referendumul de aderare la Uniunea Europeană sunt mai mari ca niciodată, în ultimii 30 de ani. R.Moldova este privită foarte bine în Europa și are o dinamică bună în ceea ce privește realizarea măsurilor necesare pentru aderarea la UE. Sprijinul pentru R.Moldova rămâne destul de plin de entuziasm, inclusiv raportat cu involuțiile din alte țări”, spune într-un interviu la RFI, fostul ministru moldovean de Externe, Nicu Popescu, expert în relații internaționale.

Ultimii 30 de ani pentru R.Moldova nu au fost simpli, nu au fost ușori, dar următorul deceniu va fi probabil mult mai complicat, susține Nicu Popescu, ex-vicepremier pentru politică externă și integrare europeană.

Efectele războiului se vor face simțite în continuare, efectele economice care sperie investitorii, care scumpesc logistica, rutele de comerț, scumpesc resursele energetice și aceste efecte negative se vor acumula și evident că R.Moldova va continua să resimtă foarte mulți ani efectele negative ale acestui război regional care de altfel nici nu s-a încheiat. Și mai mult ca niciodată pentru R.Moldova este important în această zonă de turbulență să aibă un colac de salvare. În furtună fără colac nu supraviețuiești”.

Potrivit lui Nicu Popescu, avem nevoie mai mult ca niciodată de o familie care să ne ajute, să ne sprijine, să ne repunem pe picioare, să construim un viitor mai prosper decât în ultimii 30 de ani.

Și aici evident că aderarea noastră la Uniunea Europeană și această rețea de prieteni, inclusiv care s-a manifestat la Platforma de Parteneriat cu Moldova, este singura modalitate a noastră de a păstra Republica Moldova în spațiul păcii, în spațiul democrației, în spațiul calmului. În acest sens, într-adevăr mizele, atât pentru alegerile prezidențiale, cât și pentru referendumul de aderare la Uniunea Europeană sunt mai mari ca niciodată, în ultimii 30 de ani. Constituția noastră a setat niște parametri care prevăd separarea puterilor, modalitățile de funcționare și distribuția puterilor dintre președinte, Parlament și Executiv. Și cu această Constituție a noastră am reușit să ne menținem democrația, un stat democratic”.

„Am reușit să evităm mai multe derapaje dictatoriale care au afectat toate statele la Est de noi. În același cadru constituțional este important să consolidăm și parcursul nostru european care va trasa pentru absolut toate guvernele ulterioare - obiectivul de integrare europeană”.

În același timp, fostul vicepremier, aflat recent într-o vizită la Bruxelles, spune că R.Moldova este văzută foarte bine, în ultimii, ani, în UE.

„Este văzută ca o țară care și-a menținut democrația, dar are o dinamică bună de relizare a măsurilor necesare pentru aderarea la Uniunea Europeană.Toate aceste măsuri, modernizări, reforme, lupta cu corupția durează. Ele au durat mult în România, Slovacia, Cehia. O reformă corectă a justiției durează 10-15 ani și în evaluarea partenerilor europeni, atât cât s-a reușit în ultimii 3-4 ani, sunt câțiva pași buni care permit ca Uniunea Europeană să aibă și în continuare încredere în această cale care poate ușor dura 10-15 ani. Asta este realitatea. De aceea, și sprijinul pentru R.Moldova rămâne destul de plin de entuziasm, inclusiv raportat cu involuțiile din alte țări”.

„Georgia, care are un consens pro-european ferm în rândul populației, acum s-a angajat într-un proces care rupe relațiile cu Uniunea Europeană, au fost sancționați înalți oficiali georgieni, se discută despre reintroducerea vizelor pentru cetățenii Georgiei pentru că Guvernul a intrat pe un făgaș de guvernare autoritară, autocratică și antieuropeană”, continuă expertul în relații internaționale.

Dar care sunt cele mai mari provocări pentru R.Moldova în contextul regional, dar și în plină campanie electorală, l-am întrebat pe Nicu Popescu.

„Dezinformarea afectează concetățenii, dar adevărul că R.Moldova și cetățenii noștri cu toții am trăit în stare de atacuri furibunde, de dezinformare încă din perioada 1989 - 1991. Cred că raportat și compartiv cu alte țări, societatea noastră este relativ mai obișnuită în sensul capacității de filtrare a multor atacuri de dezinformare, deși ele lasă efecte destul de negative asupra unei părți a societății”.

Trebuie spus că, Nicu Popescu este unul dintre fondatorii inițiativei civice ”Cetățeni pentru Europa” care vine în susținerea eforturilor de aderare a R.Moldova la Uniunea Europeană. Grupul ”Cetățeni pentru Europa”, format din personalități marcante din diverse domenii, de la relații internaționale și antreprenoriat, până la cultură, artă și sport, informează publicul despre avantajele aderării la blocul comunitar.

„Ne-am propus acest obiectiv în condițiile în care mizele sunt foarte mari. Este foarte important ca noi cu toții să încercăm să stăvilim dezinformarea, să explicăm un pic mai mult ce presupune democrația, integrarea europeană. Suntem preocupați de dezinformare, minciunile propagate, milioane de euro injectate, aduse în R.Moldova pentru a cumpăra voturi, pentru a spune minciuni, pentru a răspândi minciuni, pentru a băga zâzanie, pentru a ne diviza”

„Între timp s-au înscris în jur de 700 de voluntari. Astăzi echipele noastre merg în sate, orașe, organizează evenimente. A fost desfășurată și campania ”În rând cu lumea”, se fac eforturi și pe platformele sociale. Este acest efort de a explica, la cât mai multă lume ce înseamnă democrația, ce înseamnă Europa astfel încât oamenii în primul rând să fie activi, să se implice, să înțeleagă că în niciun caz ei nu trebuie să dea dreptul de a decide viitorul lor altor persoane, de a nu vinde acest drept. Astfel încât cu toții, prin interes, participare, discernământ, rezistență și reziliență la dezinformare și informare reciprocă să facem o alegere conștientă a viitorului nostru”.

Referindu-se la campania electorală pentru alegerile prezidențiale, care a început oficial pe 20 septembrie, expertul în relații internaționale spune că avem o campanie în care este un lider evident. 

„Maia Sandu are sprijin popular practic dominant. Avem și niște candidați sau contracandidați care sunt între ei divizați, nu am văzut un mesaj convingător ce oferă ei pentru viitorul țării. Nu am văzut răspunsuri clare din partea acestor contracandidați ai Maiei Sandu despre modul cum văd ei viitorul geopolitic al R.Moldova, cum văd ei menținerea păcii în R.Moldova, cum văd dezvoltarea în continuare a R.Moldova, recunoscând problemele și constrângerile care de fapt sunt. Sunt prezente sperietorile legate de război. Dar dacă ne uităm un pic în jur care state nu au fost atacate - statele membre ale Uniunii Europene și NATO. Sunt state protejate, în stare de pace, de care nimeni nu se atinge. Este foare evident unde este pace și unde război”, conchide la RFI, Nicu Popescu, fost vicepremier moldovean pentru politică externă și integrare europeană.  

Valeria Viţu
2024-09-24 13:33:00

Comentarii