Achiziţii publice

„Cadoul” Guvernului pentru nou-născuți: hăinuțe de calitate dubioasă, la prețuri exagerate

Autor: Julieta Savițchi
27/05/2019 20003

Hăinuțe la prețuri exagerate și de calitate îndoielnică a oferit Guvernul, în ultimile cinci luni, drept cadouri pentru nou-născuți, în cadrul Campaniei „O nouă viață”. Firma care a câștigat licitația este specializată în IT și ar fi făcut economii de peste opt milioane de lei în urma îndeplinirii acestui contract. În timp ce experţii afirmă că banii publici au fost irosiţi în van, ministerul de resort afirmă că nu sunt probleme. 

Proiectul „O nouă viață” al Fundației lui Vlad Plahotniuc, Edelweiss, în cadrul căruia părinților nou-născuților li se dăruia o cutie cu cele necesare bebelușilor în primele luni de viață, a fost peluat, la sfârșitul anului 2018, de Guvern, urmând să fie finanţat pe bani publici. Cabinetul de Miniștri, în frunte cu Pavel Filip a luat această decizie la sfârșitul lunii octombrie, iar în noiembrie a și fost anunțată prima licitație în valoare de 4,7 milioane de lei.

Prima procedură de achiziţie pentru procurarea seturilor de produse pentru nou-născuți a fost câștigată de Publicația Periodică Revista Odoraș, care a aprovizionat maternitățile cu bunuri de primă necesitate pentru nou născuți pe parcursul lunii decembrie 2018.  

O nouă licitație pentru livrarea produselor pentru nou născuţi, mult mai bănoasă, a fost lansată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, la 3 decembrie 2018. La concurs au participat doi agenți economici: Rapid Link SRL și Universcom SRL. Licitația a fost câștigată de Rapid Link, care a propus 20,4 milioane de lei (cu TVA inclus), cu 3,2 milioane mai puțin decât suma anunțată inițial de Guvern și cu circa două milioane de lei mai puțin decât suma ofertată de firma concurentă. Rapid Link urma să ofere, confom caietului de sarcini, peste 14 mii de cutii pentru nou-născuți, în perioada ianuarie-mai 2019.       

„Pantalonași și maletă în care copiii se opăresc. Hăinuţele se deformează la prima spălare”

Câteva mămici care au primit în ianuarie cutia cu cadouri ne-au adus la sediul Centrului de Investigații Jurnalistice setul de hăinuțe. Ele spun că nu-și pot îmbraca micu ţii cu aceste hăinuțe, pentru că acestea sunt de calitate proastă și se tem să nu le provoace bebelușilor alergii. Între timp, pe rețelele sociale, au apărut mai multe comentarii privitor la calitatea îndoielnică a bunurilor dăruite de Guvern, în cadrul Campaniei „O nouă viață”.    

„Cei de la Ministerul Social al familiei și sănătății m-au răzghit cu știrea cu cutia lor dată la nou-născuți. Dacă nu se lăudau așa tare poate că tăceam și eu, așa cum e când primești ceva în dar. Eu chiar nu fac politică, dar tare mi se pare că cineva face bani și ia de la gura, de pe pieptul și de la c...ru copiilor”, scrie indignată o tânără mămică. „Ne dau niște lucruri de rahat (total invers ce arată la TV) și trebuie să le zici multumesc pentru că ți-au dat măcar ceva”, scrie o altă mămică.

O altă femeie se plânge pe calitatea hăinuțelor: „Pantalonași și maletă de băicuță în care copiii se opăresc. La prima spălare se strâng. Ciorapi din marle sau tifon, ziceți-i cum vreți. Atât de rară este pânza. Scrie acolo albituri de calitate superioară. Dar este de aceeași calitate ca și ciorapii. Dacă o pui peste leagăn, trece musca prin ea de rară ce este. Păturica s-a deteriorat la prima spălare, s-a grămădit senteponul într-un colț”.

Caietul de sarcini și realitatea

Am contractul de achiziţii  și caietul de sarcini și am încercat să analizăm ce trebuia sa ofere Rapid Link în cutiile distribuite în maternități, și ce a distribuit în realitate. Am solicitat și speciliști în domeniu să analizeze calitatea produselor din cutiile pentru nou-născuți.   

Conform contractului, Rapid Link s-a angajat să distribuie, în perioada 1 ianuarie - 31 mai curent, 14 210 cutii cu produse necesare pentru nou-născuți.

În caietul de sarcini este specificat că țesătura pentru hăinuțe trebuie să fie din bumbac de calitate superioară, grosime medie, cu capse plastifiate, durabile, care nu provoacă alergii, să nu aibă contact cu pielea. În realitate, hainuțele nu corespund acestor cerințe. Maleta nu are capsule și este foarte greu să o îmbraci pe capul copilului.  

Foto: capturi Facebook.com

Am făcut și noi un experiment, am spălat hăinuțele pe care ni le-a dat o mămică, în mașina de spălat, la temperatura de 95 de grade. Dacă body-ul și pantalonașii subțiri „au suptavețuit”, pantalonașii de băicuță au devenit mai mici, iar maleta a căpătat o formă „clioș”.

Tehnolog vestimentar: „Nu recomand așa hăinuțe pentru nou-născuți”

Am rugat un tehnolog vestimentar de la o întreprindere cu capital străin din Chișinău să analizeze calitatea stofei, dar și tehnologia utilizată la coaserea hăinuțelor. Inga S. ne-a spus că atât calitatea stofei, cât și tehnologia utilizată la cusut lasă de dorit. „Este bumbac de calitatea inferioară, țesătura este rară, rezistă până la prima spălare. Cred că țesătura din care este confecționat body-ul conține și fibre sintetice. Cusutura este doar în doi pași, se va destrăma repede. Maleta este incomodă de folosit pentru nou-născuți, mai ales pentru mamele fără experiență. Hăinuțele trebuie să fie deschise în față, ca să nu fie îmbrăcate peste cap. Ciorăpeii n-au fost îmbrăcați niciodată, dar se destramă. Dar nici nu pot fi folosiți. Copilul se mișcă, nu vor sta pe picior”, ne-a declarat specialista.

Body „Un nou sens” procurat din magazin. Este din stofă calitativă și corespunde cerințelo

Inga este de părere că prețul pentru un astfel de body nu poate fi mai mare de 30 de lei, cel al pantalonașilor - de 15-25 de lei, maleta ar costa cel mult 10 lei, iar ciorăpeii - doar un leu.

În comerț nu găsești așa ceva

Hăinuțele din setul „O nouă viață” nu se găsesc în rețelele comerciale. Am mers la mai multe magazine, unde am întrebat dacă au hăinuțe de acest fel. Nu am găsit. Peste tot ni s-a spus că nu au haine de calitatea acesta, că nici nu s-ar cumpăra.

Ceva similar, dar de o calitate mai bună, set de trei piese (body, pantalonași și ciorapei) am găsit în comerț și am cumpărat cu 195 de lei (125 - body, 25 botoșeii și 45 pantalonașii). Mai mult, nici compania Sofdar SRL, care a cusut la comandă hăinuțele pentru setul „O nouă viață”, nu are în vânzare hăinuțe de calitatea respectivă.

Cât costă cadoul Guvernul

Un set de produse pentru nou-născuți a costat statul aproape 1.435 de lei. Conform caietului de sarcini, în cadoul „O nouă viață” au fost incluse un set de albituri pentru copii, o păturică, un pachet cu minim 73 de scutece, un set de cosmetice pentru bebeluși (cremă, șampon și ulei), două seturi de șervețele umede, patru body-uri, două căciulițe, două perechi de pantalonași, două malete și două perechi de ciorăpiori, o jucărie piernuță din pluș. În set este inclusă și cutia din carton, care trebuie să fie din „material dur, grosime minimă de un centrimetru, rezistent la umezeală, confortabil și posibil de utilizat pentru somn”.

Dacă e să facem calcule aproximative, setul de hăinuțe costă în jur de 200 de lei. Un scutec din cele care sunt în set în rețelele comerciale costă patru lei, iar prețul en gros ar fi de cel mult trei lei. În rețeaua de magazine „Viorica-cosmetics” crema pentru bebeluși costă 64 de lei, șamponul, 58 de lei, iar uleiul - 74 de lei. Dacă setul este cumpărat direct de la producător, fără adaosuri comerciale, atunci prețul pentru un set de cosmetice este de cca 150 de lei. Cel mult o sută de lei ar costa păturica, în jur de 60 de lei - cutia, o sută de lei - lenjeria de pat și 20 de lei - jucăria. Astfel, prețul aproximativ al unui set „Pentru o nouă viață” este de cca 850 de lei. Astfel, firma a câștigat aproximativ 585 de lei de la fiecare set, iar de la 14.210 seturi – câștigul ar fi, potrivit calculelor noastre, de opt milioane de lei.

Patronul întreprinderii care a confecționat hăinuțele: „Ne-am conformat bugetului”

Hăinuțele din setul „O nouă viață” au fost fabricate de întreprinderea Sofdar SRL, înființată în august 2015, deținătoarea brandului „Un nou sens”. Fondatoarele firmei sunt Ecaterina Papanaga și Tatiana Marandiuc, care susțin că au decis să coase îmbrăcăminte calitativă pentru bebeluși, după ce copiii lor s-au confruntat cu alergii severe de la îmbrăcăminte. Ecaterina Papanaga ne-a declarat că înainte de a lansa producerea, timp de jumătate de an a căutat furnizori de țesături și a consultat specialiști în domeniu, incusiv medici. „Am ales o firmă din Turcia care produce țesături din bumbac ecologic. Am fost pe plantațiile de bumbac și ne-am convins că nu sunt folosite îngrășăminte chimice. Am monitorizat procesul de producere a țesăturii și ne-am convins că nu sunt folosite produse chimice. Este sută la sută ecologică și ața folosită la cusut. Copilul meu a avut alergie din cauza aței cu care erau cusute hainele, pentru că era sintetică”, ne-a spus femeia. 

Întrebată despre calitatea hăinuțelor din proiectul „O nouă viață”, Ecaterina Papanaga a recunoscut că a fost folosită stofă de o altă calitate. „Stofa a fost procurată de la un alt producător din Turcia. Nu este de aceeași calitate ca stofa pe care o folosim. Am fost nevoiți să ne conformăm bugetului. Noi nu am avut profit din proiectul „O nouă viață”. Au fost acoperite doar cheltuielile de producție. Am fost nevoiți să simplificăm și procesul tehnologic, pentru a ne încadra în buget. Am scris o scrisoare Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Sper că pe viitor situația economică se va îmbunătăți, vor fi mai mulți bani și se va ține cont de recomandările noastre”, a conchis Papanaga.

Precizăm că la finele anului trecut, întreprinderea Sofdar a câştigat un grant în valoare de 50 de mii de lei, oferit de Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Moldova, al cărei preşedinte este Vladimir Plahotniuc.

Ecaterina Papanaga, în dreapta lui Plahotniuc

Tender câștigat contrar normelor stabilite de Guvern

Întreprinderea Rapid Link a fost fondată în 2007, de către omul de afaceri Victor Baciu, și prestează sevicii în domeniul IT. Domeniile de activitate anunțate ale firmei sunt prelucrarea datelor, administrarea paginilor web şi activităţi conexe, activităţi ale portalurilor web, activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management, activități de arhitectură şi consultanţă tehnică, servicii sistemele de securizare, comerțul cu ridicată etc.

Până a câștiga tenderul respectiv, Rapid Link nu a avut nimic în comun cu livrarea sau producerea articolelor pentru bebeluși. Acest fapt contravine Regulamentului privind asigurarea familiilor cu bunuri la nașterea copiilor, adoptat de Guvernul Filip la 24 octombrie 2018, întrucât, la punctul 6, documentul prevede că furnizorul trebuie „să fie producător autohton, a cărui activitate să țină de producerea mărfurilor inclusiv pentru copii, în conformitate cu actele normative în vigoare”. 

Pentru realizarea Caietului de sarcini, Rapid Link a semnat contracte cu opt agenți economici, dintre care șapte autohtoni și unul din Turcia, de la care au fost procurate scutecele. 

Produse pentru bebeluși fără certificate de conformitate

Păturica dublă și ciorăpeii produse de către Sofdar SRL pentru setul „O nouă viață” nu se regăsesc în certificatele de conformitate din pachetul de documente prezentate de Rapid Link pentru participarea la tender. Certificatele au fost eliberate în iunie 2018 și se referă la articolele de vestimentație produse dintr-o altă stofă, după cum a recunoscut și una din proprietarele Sofdar SRL. Deși se indică că e în limba română, certificatul de conformitate pentru scutece este doar în limba turcă.

Ce spune  Ministerul?

Cristina Stratulat, șefa Serviciului de presă din cadrul Ministerului Sânătății, Muncii și Protecției Sociale, susține că este exclus ca în setul „O nouă viață” să ajungă produse de calitate dubioasă. „Nicio hăinuță nu poate fi inclusă dacă nu are certificate de conformitate. Sunt o mulțime de certificate care atestă calitatea produselor, că sunt fabricate din bumbac natural. Nu se cumpără nimic pentru bebeluși dacă stofa conține măcar un procent de sintetică. Atunci când s-au făcut achizițiile, s-au cerut certificate. Sunt niște reguli pentru nou-născuți. Este o comisie întreagă care se ocupă de achizițiile pentru „O nouă viață” și cerințele sunt foarte riguroase”, ne-a declarat funcționara.

Victor Baciu. Foto: Facebook.com

Victor Baciu: „Pentru noi a fost important să satisfacem cerințele stabilite de autoritatea contractantă”

Victor Baciu, administratorul și fondatorul întreprinderii Rapid Link, susține că produsele din setul „O nouă viață” corespund standardelor de calitate. „Pentru noi a fost obligatoriu să satisfacem cerințele normelor naționale și cerințele stabilite de către autoritatea contractantă. Toate produsele livrate de noi, fără excepții, au fost însoțite de certificate de conformitate. Nu cunosc cazuri când articolele nu puteau fi folosite. Cred că nu vorbim aici despre conformitatea sau neconformitatea produselor la cerințele Normelor Naționale ale Calității”, ne-a declarat patronul întreprinderii Rapid Link.

Victor Baciu a refuzat să ne comunice ce profit a avut întreprinderea în urma acestui proiect, menționând doar că „au lucrat zeci de oameni care au primit salarii de sute de mii de lei”. Businessmanul a mai declarat că proiectul „O nouă viață” a fost o provocare pentru întreprinderea sa.

Licitații pe bandă rulantă și relațiile cu Partidul Democrat

De-a lungu anilor, întreprinderea Rapid Link a obținut contracte de milioane cu instituții publice, în cadrul unor proceduri de achiziţii. Până acum compania a prestat servicii în IT. Printre clienții firmei se numără Banca Națonală. Ministerul de Interne, inspectoratele de poliție, Ministerul Justiției, Inspectoratul Fiscal, Agenția Servicii Publice. Un contract în valoare de 11,8 milioane de lei a fost semnat la 18 ianuarie cu Comisia Electorală Centrală, privind achiziționarea camerelor video pentru sistemul de înregistrare video în secțiile de votare la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Doar în primele patru luni ale anului curent, Rapid Link a câștigat licitații în valoare de 14 milioane 373 de mii de lei.

Începând cu anul 2014, nume similare celor ale angajaților firmei Rapid Link se regăsesc printre donatorii Partidului Democrat din Moldova. Astfel, în 2014 angajații Rapid Link ar fi donat pentru PDM cel puțin 27 de mii de lei. În 2016, donațiile angajaților firmei pentru PDM au depășit cifra de o sută de mii de lei. 

Victor Baciu a refuzat să ne spună dacă el și angajații săi au făcut donații pentru PDM, pe motiv că „întrebarea face parte dintr-o zonă exclusiv personală”. Totodată, proprietarul Rapid Link a precizat că este „în raport perfect cu statul”.

Ce spun experții

Olesea Stamate, președinta Asociației pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă, susține că achiziția respectivă s-a desfășurat cu încălcarea legislației și că s-au cheltuit bani care nu vor schimba semnificariv spre bine viața mămicilor cu pici. „Această achiziție am urmărit-o de la bun început. Și primul lucru pe care îl observasem în caietul de sarcini a fost prevederea prin care limitează participarea agenților economici din alte țări, care contravine vădit Legii 131, conform căreia nu pot fi incluse restricții de origine. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale ne-a comunicat, oficial, că interesul lor este să protejeze producătorul autohton, indiferent dacă încalcă legea. Pe de altă parte, chiar necesitatea și oportunitatea acestei achiziții trebuie pusă sub semn de întrebare. Sunt cheltuite zeci de milioane din bugetul public pentru niște produse care nu vor schimba semnificativ spre bine viața mămicilor cu pici, chiar dacă toate produsele ar fi fost de calitate. Mai rău este însă și cazul în care se economisește la calitatea bunurilor și acestea riscă să ajungă la urna de gunoi. Toate acestea se întâmplă în condițiile în care Legea 131 prevede patru criterii de atribuire a contractelor, deci nu era obligatorie optarea pentru cel mai mic preț. Iar noi, ca cetățeni, contribuabili la bugetul național, nu ne întrebăm câte lucruri cu adevărat frumoase și necesare ar fi putut fi realizate din acești bani. Se pare însă că interesul celor care au organizat aceste achiziții a fost altul decât interesul cetățenilor și bunăstarea acestei țări”, a declarat experta.

Am întrebat-o pe Olesea Stamate cine trebuie să verifice calitatea produselor distribuite și care instituție ar trebui să se autosesizeze în cazuri  de acest fel, mai ales că sumele acordate din bugetul public sunt considerabile. Iata ce ne-a răspunsul experta:

”În mod normal, instituția contractantă ar trebui să fie atentă la calitatea produselor și să reacționeze, evident. Însă instituția contractantă este în conflict, întrucât ea a încheiat contractul, a aprobat pachetul de documente, și, dacă  au mai fost niște înțelegeri de culise, ea nu va reacționa. Acum nici o altă instituție nu este abilitată expres cu verificarea calității lucrărilor, produselor după licitațiile publice. Ar fi indicată Inspecția Financiară, dar, conform legii, această instituție nu se poate autosesiza. Rămâne doar posibilitatea ca cineva, fie cetățenii activi, fie agenții economici concurenți, fie societatea civilă să semnaleze aceste cazuri la Procuratura, ca să investigheze, să verifice conformitatea cu cerințele din caietul de sarcini. Procuratura este în drept să se autorsesizeze și după publicarea materialelor în presă”.           

 

Această investigație a fost realizată în cadrul proiectului „Îmbunătățiri inovative în sistemul de achiziții publice din Republica Moldova prin incluziune, creativitate și practici de respectare a legislației”, implementat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”. Această investigație a fost finanțată de UE și co-finanțată de UK aid cu suportul Guvernului Marii Britanii. Responsabilitatea pentru conținutul acestei publicații aparține autorilor și nu reflectă neapărat poziția UE și a Guvernului Britanic.​

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii