Achiziţii publice

De ce întârzie darea în exploatare a şcolilor renovate în proiectul Băncii Mondiale

Gimnaziul din Vărzărești. Foto: CIJM
Autor: Natalia Cozma, Mariana Colun
21/12/2018 9664

Câteva zeci de şcoli de circumscripţie, în care învaţă elevi din mai multe localităţi, ar fi trebuit să fie renovate ca la carte în perioada 2013-2018, cu ajutorul unui credit de circa 40 de milioane de dolari de la Banca Mondială. La distanța de cinci ani, doar câteva instituţii au trecut prin reparaţii, iar contractele de achiziții au fost extinse de nenumărate ori, darea în exploatare fiind tărăgănată, fără ca cineva să fie penalizat.

Creditul Băncii Mondiale era condiţionat de 16 indicatori de reformă a învățământului. Autoritățile noastre s-au angajat, între altele, să renoveze circa 90 de școli de circumscripție. Iniţial reparațiile erau coordonate de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării. Ulterior, ministerul a cedat lucrările de renovare Fondului de Investiții Sociale.

În anul 2017, în bugetul de stat au fost prevăzute mijloace financiare în sumă de 110 milioane de lei, care au fost repartizate pentru reparaţia a șase instituții de învățământ (gimnaziul „Alexandru cel Bun”, s. Vărzărești, raionul Nisporeni; Liceul Teoretic „Vasile Pârvan”, s. Gotești, raionul Cantemir; Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, s. Sipoteni, raionul Călărași; Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, s. Iargara, raionul Leova; Liceul Teoretic „S. Lucaci”, or. Costești, raionul Râșcani; Liceul Teoretic „Meșterul Manole”, s. Sălcuța, raionul Căușeni). În majoritatea cazurilor termenele de executare a lucrărilor au fost prelungite de câteva ori. 

Lucrările sunt finalizate în proporţie de 70 la sută

Una din instituţiile selectate pentru renovări a fost Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din satul Sipoteni, raionul Călărași, unde învață peste 600 de elevi. În urma licitației organizate în februarie 2017 s-au contractat lucrări de reparații capitale în sumă de 24,9 milioane de lei, cu durata de executare a lucrărilor de opt luni. Ulterior, termenul a fost modificat de câteva ori, ultimul termen fiind stabilit pentru sfârșitul lunii decembrie curent.

Lucrările de reparație la liceul din Sipoteni ar fi trebuit să fie finalizate până în noiembrie 2017. Foto: CIJM

Până la această dată însă lucrările nu au fost terminate. „Proiectul de renovare prevede schimbarea rețelelor de electricitate, comunicații, practic a fost dată jos toată tencuiala”, ne-a declarat Dumitru Bob, directorul instituției. El nu a putut să ne spună din ce cauză lucrările sunt realizate cu întârziere. „Banii au fost trimiși la timp de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Poate s-a tergiversat la etapa de proiectare - până fac proiectanții, până dau rezultatele, până se verifică, toată chestia asta ia timp și durează. Poate și agentul economic are prea puțini muncitori pe șantier și nu se reușesc niște lucruri. Inițial trebuiau să termine pe 20 august lucrările, apoi termenul a fost extins pâna la 20 septembrie, pentru ca să fie prelungit și acest termen, până la 31 decembrie. În tot acest răstimp, lucrări au avut loc, dar cam anevoios”, a adăugat directorul liceului. Astfel, elevii sunt nevoiți să stea în hol la orele de educație fizică, întrucât reparaţia în sala de sport nu a fost finisată până în prezent.

Până în acest moment a fost finalizată reparația capitală a unui bloc de studii (stânga). Sala de festivități, după reparație (dreapta). Foto: CIJM

Și Vasile Rață, primarul satului Sipoteni, a menționat că lipsa unui număr suficient de muncitori ar fi unul dintre motivele pentru care compania angajată să execute lucrările nu s-a încadrat în termene. „A avut loc extinderea termenului de câteva ori, nu știu din ce cauză… lipsa forțelor de muncă, cred că ăsta a fost principalul motiv. Ultimul termen de executare a fost stabilit pentru sfârșitul lunii decembrie anul acesta. Nu cred însă că o să reușească, după cum se vede”, a menționat primarul Vasile Rață. Nici directorul liceului nu se arată mai optimist. „Nu cred că ajungem la Revelion cu reparația terminată”, a spus Dumitru Bob. Precizăm că, pe lângă prelungirea termenului de executare, pe parcursul proiectului, au fost identificate lucrări neprevăzute, pentru care a fost semnat un contract de majorare în valoare de 2,5 milioane de lei.

Termenul de executare a lucrărilor a fost prelungit de câteva ori şi în cazul Liceului Teoretic „Meșterul Manole”, din Sălcuța, Căușeni. Licitația publică pentru achiziționarea lucrărilor de reparație capitală a fost organizată la finele anului 2016, fiind contractate lucrări în sumă de 26 de milioane de lei, cu termenul de executare de șapte luni. Ulterior termenul de executare a fost modificat de patru ori, ultimul termen-limită fiind stabilit 20 august 2018.

Termen prelungit de patru ori

La Liceul Teoretic „Vasile Pârvan”, din comuna Gotești, raionul Cantemir, conform unui contract în valoare de 21,4 milioane de lei, semnat în martie 2017, de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și compania Eurogalex Prim SRL, urmau să aibă loc lucrări de reparație capitală, cu termenul de executare stabilit pentru 15 noiembrie 2017. Ulterior, în baza proceselor-verbale ale grupului de lucru, termenul a fost prelungit până la data de 30 octombrie 2018. Până în prezent însă lucrările nu au fost date în exploatare, fiind executate în proporție de circa 80%. Au fost schimbate acoperișul, termoizolarea, rețelele de electricitate și canalizare, sistemul de încălzire, precum și podeaua.

O baie din gimnaziul din Vărzărești, adaptată pentru persoanele cu nevoi speciale.
Foto: CIJM

Panainte Chicicov, primarul comunei Gotești, dă vina pe proiectanți.  „Procesul s-a tărăgănat pentru că proiectanții au scăpat din vedere multe lucrări și nu au făcut din start modificările necesare. A trecut undeva jumătate de an. Ei practic sunt spre finisare. Au rămas să fie reparate sala de sport, sala de festivități și ospătăria”, ne-a declarat primarul.

Pentru că în procesul de lucru au fost necesare lucrări suplimentare care nu au fost prevăzute inițial, suma contractului a fost majorată cu încă peste două milioane de lei. „Ultimul contract de prelungire a fost semnat în vara anului curent. Termenul era până la sfârșitul anului, dar e foarte posibil să nu reușească”, a mai spus Panainte Chicicov. Potrivit lui, nu poate fi vorba despre eventuale penalități, pentru că prelungirea termenului contractului de achiziție a lucrărilor s-a făcut cu acordul MECC.

Nici la Liceul Teoretic „Silvian Lucaci”, din orașul Costești, raionul Râșcani, unde învaţă circa 350 de elevi, lucrările nu au fost terminate în termenul prevăzut iniţial. În noiembrie 2016 au fost contractate servicii de executare a lucrărilor de reparație în sumă de 18,9 milioane de lei. Durata de executare a acestora a fost de opt luni, ulterior însă, în 2017, au fost organizate două proceduri de negociere pentru lucrările de reparație, prin care s-au contractat servicii în sumă de 1,6 milioane de lei, cu termenul de realizare de o lună. Pe parcursul anului, în cadrul ședințelor grupului de lucru, s-a modificat de patru ori termenul de executare. Astfel, termenul final a fost stabilit pentru data de 20 august curent. Lucrările s-au terminat la 3 septembrie 2018, potrivit administraţiei  liceului. 

„Eu nu cunosc detalii, pentru că acel contract a fost semnat cu Primăria, nu direct cu liceul. Nu știu de ce s-au tergiversat lucrările și nici dacă au fost aplicate penalități”, ne-a spus directorul instituției, Lilia Iachimciuc. Primarul orașului Costești, Nelu Glasu, nu ne-a răspuns la telefon pentru a oferi detalii.

Rampa de acces pentru persoanele în scaun rulant. Gimnaziul din Vărzărești.
Foto: CIJM

„În comparaţie cu alţii, la noi situaţia e mai bună”

Lucrările de reparație capitală de la Gimnaziul „Alexandru cel Bun”, din comuna Vărzărești, raionul Nisporeni, urmează în curând să fie date în exploatare, potrivit primarului localității, Constantin Ungureanu.

În ianuarie 2017 a fost organizată o licitație publică, fiind angajată compania Pro Ex 2005 SRL să efectueze lucrări de reparație capitală în sumă de 13,3 milioane de lei, cu termenul de executare de opt luni, până în noiembrie 2017.

Proiectul a prevăzut schimbarea acoperișului, a tuturor rețelelor, a sistemului de încălzire, ferestrelor, dar și instalarea unui ascensor. Ulterior a fost desfășurată o procedură de negociere și s-au contractat servicii adiționale lucrărilor de reparație în sumă de 1,4 milioane de lei. Totodată, a fost prelungit termenul de executare a lucrărilor până la 1 august 2018. Deși acest termen a fost depășit, în prezent lucrările au fost încheiate, susține edilul comunei Vărzărești. Îl contrazice însă Tamara Tîmbur, directorul adjunct al instituției. 

„Încă nu s-au terminat lucrările. Laboratoarele de chimie și fizică încă nu sunt dotate cu echipamentele necesare. Sălile sunt goale. S-a tărăgănat procesul pentru că mobila care trebuie instalată a stat mai mult timp la vamă. De asemenea, urmează să fie aduse patru frigidere pentru cantină, deoarece frigiderele aduse inițial erau defecte. Abia după asta va avea loc recepția finală, dar nu știm când se va întâmpla acest lucru”, ne-a spus Tamara Tîmbur.

La gimnaziul din Vărzărești a fost reparată sala de sport, au fost schimbate rețelele electrice, de ventilare, de canalizare și de încălzire etc. Foto: CIJM

„Au mai apărut niște lucrări neprevăzute și în septembrie curent am semnat un contract de majorare în valoare de circa 200.000 de lei. Lucrările sunt încheiate și cred că în curând o să facem și recepția. În comparație cu alte instituții din alte localități, la noi situația e una relativ bună”, ne-a spus Constantin Ungureanu, primarul comunei Vărzăreşti.

„Eu nu consider că au fost tergiversări”, a adăugat acesta. „Au apărut motive de a prelungi contractele. S-a început reparația mai târziu, că am hotărât să nu întrerupem ciclul școlar, fiind vorba de lunile mai-iunie 2017, când elevii aveau examene. Nu putem vorbi despre penalități, toate modificările au fost acceptate. Au apărut între timp și lucrări neprevăzute. E clar că trebuiau executate. Astea au fost acoperite tot din banii de la Banca Mondială, deoarece contractul permite majorări de până la 15%”, a mai declarat primarul comunei Vărzărești.

Laboratoarele de fizică și chimie de la gimnaziul din Vărzărești încă nu au fost amenajate. Foto: CIJM

Proiectul a ajuns în atenţia Curţii de Conturi

Procesul de renovare a instituţiilor de învăţământ a ajuns şi în vizorul Curţii de Conturi. Instituţia constata că Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) a admis deficiențe în implementarea proiectului „Reforma învățământului în Moldova”. La data de 31 decembrie 2017, din suma repartizată de 110 milioane de lei în anul 2017, Ministerul Educației a contractat lucrări de renovare în valoare de numai 70,4 milioane de lei, ceea ce înseamnă că doar 64,08% din banii alocaţi au fost valorificaţi, se arată într-un raport al auditorilor. Totodată, auditul Curții a constatat că în cazul a trei instituții de învățământ au fost contractate lucrări cu valoarea diminuată – cu 12415,2 mii lei mai puțin decât era prevăzut în hotărârea de Guvern, iar la trei instituții - cu 12736,9 mii lei mai mult (126,3%) decât a aprobat Executivul.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării: „Încălcări ale termenelor de finalizare a lucrărilor din partea antreprenorilor nu au fost constatate”

Într-un răspuns la o solicitare de informaţii din partea Centrului de Investigații Jurnalistice, ministerul de resort arată că până la situația din 30 septembrie curent, din creditul acordat de Banca Mondială au fost valorificate 131,4 milioane de lei, iar lucrările de renovare din cele șase școli urmează să fie finalizate până la sfârșitul anului. În același timp, potrivit responsabililor de la MECC, până în prezent nu a fost constatată încălcarea termenelor de finalizare a lucrărilor din partea antreprenorilor. Totodată, în răspuns se arată că pe parcursul executării lucrărilor de renovare, agenții economici angajați au sesizat Ministerul asupra unor neconformități și neconcordanțe constatate în proiecte. „În majoritatea cazurilor sesizările au fost înaintate după executarea lucrărilor de desfacere a tencuielilor la pereți, tavane, pardoseli, acoperișuri ș.a. Sesizările, în conformitate cu prevederile legale, au fost transmise autorilor de proiecte pentru stabilirea modului de soluționare a neconformităților și defectelor apărute în execuție. Lucrările au devenit necesare din punct de vedere tehnic pentru finalizarea unor procese tehnologice la lucrări de finisare, aprovizionarea cu apă, căldură a instituțiilor, construirea rețelelor exterioare de apă, electrice, canalizare, asigurarea funcționării stației de evacuare a apelor uzate etc. Pentru elaborarea soluțiilor tehnice, verificarea repetată a modificărilor în documentația de proiect și deviz de către Serviciul de Stat pentru verificarea și expertizarea proiectelor, organizarea procedurilor de negociere, aprobarea de către Agenția Achiziții Publice a fost necesar timp, perioadă în care nu a fost posibilă executarea unor lucrări din contractul inițial, ceea ce a dus la extinderea termenelor de executare a lucrărilor”, se mai arată în răspunsul MECC.

Proiectul Reforma învățământului în Moldova a demarat în anul 2013 în baza unui acord de finanțare între Guvernul Republicii Moldova și Asociația Internațională de Dezvoltare, în vederea obținerii unui credit în valoare de 40 milioane de dolari SUA, pentru implementarea reformei structurale în sectorul educației până în anul 2018. La 6 februarie 2017, Banca Mondială a aprobat restructurarea proiectului, acesta fiind extins cu zece luni, până în luna iunie 2019. Între timp, responsabilitățile în domeniul de renovare a instituțiilor de învățământ au fost transmise de la Ministerul Educației Culturii și Cercetării la Fondul de Investiții Sociale din Moldova. Potrivit raportului Curții de Conturi, aproximativ 12 milioane de dolari SUA au fost transferate în totalitate către FISM pentru renovarea a 15 școli.

Expert: „Neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a obligaţiilor contractuale atrage după sine răspunderea operatorului economic”

Stela Pavlov. Foto: CIJM

Stela Pavlov, expertă la Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției, consideră că firmele care se fac responsabile de tergiversarea lucrărilor de renovare sunt pasibile de sancțiuni. În același timp, autoritățile care nu aplică sancțiuni față de operatorii economici care nu și-au îndeplinit îndatoririle conform contractului, de asemenea pot fi trase la răspundere.

„Autoritatea contractantă este cea care trebuie să asigure funcționarea controalelor interne adecvate și suficiente la toate fazele procesului de achiziții publice, începând cu planificarea, la etapa procedurilor de achiziție și pe tot parcursul implementării contractului până la executarea finală a lucrărilor/serviciilor. Monitorizarea procesului de achiziții se efectuează prin verificarea minuțioasă a documentelor prezentate, în special la etapa de implementare a contractelor. În limita prevederilor legale și clauzelor contractuale, aceasta are dreptul să aplice sancțiuni opreatorului economic pentru neexecutarea sau executarea necalitativă a contractului. Condiţiile speciale de executare a unui contract de achiziții publice trebuie să fie prevăzute în anunțul/invitaţia de participare sau în caietul de sarcini. Termenul de executare a contractului de achiziții publice se stabileşte în documentaţia de atribuire şi ulterior se transpune în contract, având în vedere necesităţile rezonabile ale autorităţii contractante. Operatorul economic execută necondiţionat clauzele contractului de achiziții publice încheiat, respectând în acest fel cerinţele de calitate şi preţul stabilit. Neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a obligaţiilor contractuale atrage după sine răspunderea operatorului economic conform legislaţiei şi clauzelor contractului de achiziții publice. Faţă de conducătorul autorităţii contractante care nu a aplicat sau nu a întreprins acţiuni de aplicare a sancţiunilor faţă de operatorul economic ce nu a îndeplinit sau a îndeplinit necorespunzător clauzele contractului de achiziții publice organele abilitate cu funcţii de control trebuie să aplice sancţiuni în condițiile legii”, a menționat Stela Pavlov.

Renovarea şcolilor, preluată de FISM

Din noiembrie 2017 renovarea şcolilor a fost preluată de Fondul de Investiţii Sociale din Moldova. Mircea Eşanu, director executiv al FISM, ne-a declarat că fondul are aprobare de la Banca Mondială şi de la ministerul de resort o cotă de circa 14 milioane de dolari pentru reparaţia unor gimnazii şi licee din diferite raioane ale republicii. „În programul de renovare au fost incluse 17 şcoli. Dintre acestea, cinci au deja proiectări făcute de Ministerul Educaţiei, Culturii și Cercetării şi în cazul lor, au fost contractate lucrări de reparaţie. Este vorba despre Liceul Teoretic „Alexandr Pușkin”, mun. Ungheni, Liceul Teoretic „Vasile Coroban”, or. Glodeni, Liceul Teoretic „Ion Luca Caragiale”, mun. Orhei, Gimnaziul „Mihai Eminescu”, or. Telenești, Liceul Teoretic „Ștefan Vodă”, or. Ștefan Vodă. În cazul celorlalte 12 sunt în proces de elaborare desenele tehnice şi sperăm că în ianurie-februarie vom termina proiectările. Lucrările de renovare pentru aceste şcoli ar trebui să se termine în anul 2021”, a spus Eşanu.

Această investigație a fost realizată în cadrul proiectului „Îmbunătățiri inovative în sistemul de achiziții publice din Republica Moldova prin incluziune, creativitate și practici de respectare a legislației”, implementat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”. Această investigație a fost finanțată de UE și co-finanțată de UK aid cu suportul Guvernului Marii Britanii. Responsabilitatea pentru conținutul acestei publicații aparține autorilor și nu reflectă neapărat poziția UE și a Guvernului Britanic.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii