Achiziţii publice

De la Filip pentru cuscri: Fără număr de la AIPA!

De la stânga la dreapta: Dumitru și Carmina Vicol, Nicoleta și Iulian Pavel. Foto: Facebook.com
Autor: Ilie Gulca, Mădălin Necșuțu
06/06/2019 16199

Cuscrul premierului Pavel Filip a început o relație fructuoasă cu statul după anul 2016, când cei doi au devenit rude. Dumitru Vicol și firma sa, Monicol SRL, s-au abonat la banii publici și, în ultimii ani, compania a beneficiat de sume generoase de la stat pentru dezvoltarea afacerii din domeniul agriculturii. Grosul banilor livrați de Agenția pentru Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA) către firma rudei premierului coincide cu anul căsătoriei celor doi copii. Valoarea subsidiilor pe care le-a primit Monicol din partea AIPA este una incertă.

AIPA a indicat într-un răspuns oficial pentru Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM) că a acordat Monicol în perioada 2014–2019 subvenții în valoare de 4.185.914 lei cu titlu nerambursabil. Banii au fost repartizați pentru dosarele de subvenționare depuse în cadrul diferitor măsuri/submăsuri de sprijin.

Totodată, un document al Agenției arată că firma lui Vicol a obținut de la stat, doar în 2016, aproape 5,5 milioane de lei, pentru „procesarea, uscarea şi congelarea fructelor, strugurilor, legumelor şi cartofilor”.

Solicitați să explice diferența dintre cele două documente – răspunsul AIPA și documentul publicat de aceeași instituție (Raport de subvenții pentru 2016) –, reprezentații statului ne-au explicat că în cel de-al doilea document este vorba de investițiile pe care le-a făcut Monicol, și nu de subvenții.

Angajații AIPA au încercat să ne convingă că documentul cu pricina este, de fapt, o prezentare în Power Point, și nu un act al instituției, chiar dacă acesta se regăsește pe site-ul agenției și poartă antetul instituției. Ei ne-au precizat că Monicol a primit în 2016 subvenții în valoare de doar 2.117.480 de lei. Chiar și așa, firma s-a plasat printre cei mai importanți beneficiari de subvenții.

Conform listei beneficiarilor AIPA, Monicol a început să primească subvenții din 2014, însă grosul banilor – 3.903.829 de lei sau 93,3% – au fost acordați companiei din 2016. La insistența repetată de a ne oferi detalii legate de proiectele pentru care a primit subvenții de la stat, Adrian Popa, șef al Direcției autorizare plăți, ne-a declarat la telefon că „nu își amintește pentru ce au fost repartizați acești bani Monicol SRL și că nu a fost la beneficiar acasă să vadă cum i-a cheltuit”. Subliniem că 2016 este anul căsătoriei copiilor omului de afaceri Dumitru Vicol și premierului Pavel Filip. Iulian Pavel s-a însurat cu Nicoleta Vicol.

Contactat de reporterii CIJM să precizeze valoarea subsidiilor pe care le-a primit de la AIPA în ultimii ani și dacă acestea au fost influențate de relațiile de rudenie cu premierul Pavel Filip, proprietarul Monicol a refuzat categoric să răspundă la întrebările noastre: „Nu vă răspund la nicio întrebare”, a spus el și a închis telefonul.  

Vasile Mârzenco, director executiv al Federației Naționale a Fermierilor din Moldova, a declarat despre subsidiile pentru agricultură că s-a pronunțat permanent critic față de politica de subvenționare a acestei agenții. „În cazul accesului la subvenții, am constatat că, cel mult, 20–25% din fondul de subvenționare este accesat de către fermierii mici și mijlocii. Restul este asimilat de către companiile mari. De altfel, acestor companii mari nici nu le poți spune fermieri, deoarece nu sunt. Ei sunt businessmeni”, a opinat acesta.

Alexandru Slusari, deputat al fracțiunii ACUM Platforma DA, fost președinte al Asociației Republicane a Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, a afirmat de asemenea că problema accesării subvențiilor de la AIPA este una veche și că majoritatea liderilor de asociații agricole se tem să vorbească despre acest lucru.

„Mii de companii beneficiază de subvenții de la AIPA, însă unele dintre acestea primesc sumele cele mai mari. Este vorba de companiile apropiate de putere, după care sunt stabilite plafoanele. În ce privește subvențiile acordate lui Monicol, este o coincidență foarte suspectă”, a observat Slusari.    

„Nu știu despre această companie, care și cu cine sunt cuscri”

De cealaltă parte, ministrul în exercițiu al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Nicolae Ciubuc, director la AIPA între 2016 și 2018, ne-a declarat că subvențiile de la stat se acordă după anumite criterii de eligibilitate, și nu pe bază de nepotism. 

Ministrul Agriculturii și fost șef al AIPA, Nicolae Ciubuc. Photo: gov.md

„Eu nu știu despre această companie [Monicol], care și cu cine sunt cuscri. Nu știu dacă [Monicol] este cea mai mare sau cea mai mică. Nu pot să vă dau detalii despre cine este. Să nu speculăm acest lucru [...] Dacă au beneficiat [cei de la Monicol], au beneficiat în condiții egale, echitabile, ca și altele, de subvenții”, a insistat ministrul. 

„Acestea se achită în funcție de mai multe criterii. Cel de bază este valoarea investiției. Cu cât investiția este mai mare, cu atât aportul statului este unul pe măsură”, a explicat oficialul subsidiile mari către anumite companii.

În plus, Ciubuc a opinat că sistemul de subvenții este unul echilibrat și că mulțumește pe toată lumea.

„Eu vă spun acest lucru din calitatea de fondator al actualului sistem de subvenții. Mai echitabil  mecanism pe transparență și eficiență nu o să găsiți”, a continuat el.

CIJM a solicitat AIPA să ne pună la dispoziție lista primelor zece companii care au beneficiat de cele mai mari subvenții din sursele fondului de subvenționare în perioada 2010–2019, precum și valoarea acestora, însă reprezentanții instituției au refuzat.

Aceștia au invocat faptul că nu ar putea să dezvăluie date cu caracter personal în privința beneficiarilor de subvenție din motive obiective. 

Ciubuc a concluzionat că datele statistice arată că peste 80% din fermierii din R. Moldova pot fi încadrați în categoriile mică și mijlocie. 

„Pe de o parte, ei [fermieri mici și mijlocii] spun că nu primesc subvenții, dar, pe de altă parte, nu plătesc un leu în bugetul statului. Asta e o problemă foarte mare, pentru că nu plătesc. Noi avem și o legislație ușor confuză pe dimensiunea producătorilor mici, mijlocii și mari”, a conchis ministrul. 

Scandalul nucilor

Numele firmei Monicol a ajuns în atenția publică în 2018, în contextul reducerii considerabile a prețurilor de achiziție a miezului de nucă. Scandalul a izbucnit în urma unei declarații a președintei Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, care a acuzat „familia prim-ministrului [Pavel Filip] că a monopolizat exportul de nuci și că dictează prețurile de piață”.

După ce a fost acuzat de nepotism, premierul Pavel Filip a recunoscut în cadrul unei emisiuni TV că Dumitru Vicol este tatăl fetei cu care s-a căsătorit feciorul său în 2016, dar a respins acuzațiile că Monicol ar deține monopol pe piața exporturilor de miez de nucă.

„Cota de piață nu a depășit 20 la sută. Regulile de monopol presupun peste 30 și ceva la sută. [SRL Monicol] este o companie care activează de 20 de ani... Atunci copiii erau mici”, a subliniat Filip în cadrul unei emisiuni TV.

Compania SRL Monicol deține o poziție de top în vânzarea de miez de nucă și fructe uscate în Moldova și exportă în cantități mari în mai multe țări din Europa. 

Conform datelor statistice ale Serviciului Vamal al Republicii Moldova privind exportul de nuci pentru perioada 1 ianuarie 2018–12 noiembrie 2018, 27 de companii moldovenești au exportat, în total, 10,7 mii de tone de miez de nucă, în valoare totală de 1,3 miliarde de lei.

Aproape 30% din valoarea exportată i-a revenit companiei Monicol – 2.548 de tone de miez de nucă în valoare de 372 637 015 lei. Firma respectivă se plasează pe poziția a doua.

Dumitru și Carmina Vicol sunt o familie cu afaceri în mai multe domenii. Carmina Vicol administrează Federația Cooperativelor de Întreprinzător „Agroegida” și este fondatoare a Întreprinderii cu Capital Străin „Prime Capital” SRL, a Întreprinderii Mixte „Prime Capital 2” SRL, Întreprinderii cu Capital Străin „Express Leasing” SRL. La rândul său, Dumitru Vicol gestionează Firma Toco Tour SRL, SRL Monistar, SRL Monicol și Întreprinderea Individuală Vicol. 

Legăturile politice și high life-ul moldovenesc

Pe rețele de socializare soții Vicol își etalează prezența în viața mondenă din înalta societate a R. Moldova, alături de figuri importante de la vârful statului.

Printre figurile cele mai cunoscute în fotografiile Carminei Vicol se numără ministra Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, dar și deputate din rândul Partidului Democrat precum Silvia Radu sau Otilia Drăguțanu. Carmina Vicol face parte din Asociația Femeilor Antreprenoare din Moldova (AFAM), alături de Silvia Radu, cu care se afișează public în dese ocazii. 

Despre criteriile AIPA de repartizare a subvențiilor în agricultură, Vasile Mârzenco a observat că afilierea politică sau de alt caracter contează în obținerea acestor fonduri. „Am solicitat Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, inclusiv AIPA, să fie stabilite plafoane mai reduse pentru fermieri, însă s-au găsit oricum apărători ai intereselor acestor producători mai dezvoltați ca plafonul să fie ridicat. Acest lucru nu se face fără consimțământul celor care sunt la putere, mai exact al factorului politic. Aceștia își fac lobby pentru interesele lor prin intermediul deputaților, al membrilor de partid etc.”, a observat directorul Federației Naționale a Fermierilor din Moldova.             

Investigaţia a fost realizată în cadrul proiectului „Mobilizarea societății civile cu scopul de a susține integritatea în sectorul Justiţiei în Republica Moldova”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice şi Freedom House, cu susţinerea financiară a Departamentului de Stat al SUA.                

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii