Achiziţii publice

RISE Moldova: Cine este afaceristului V.I.P. din „Dosarul licitațiilor trucate”

Foto: rise.md
Autor: Anticoruptie.md
15/04/2015 8677

Omul de afaceri Tudor Ceaicovschi, reținut de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) în „dosarul licitațiilor trucate”, a câștigat, prin intermediul companiilor sale, peste 700 de contracte de achiziții, livrând echipamente medicale și consumabile instituțiilor publice în sumă de peste 200 de milioane de lei.

Au jucat cum a cântat Ceaicovschi

15 funcționari, inclusiv fostul ministrul al Sănătății, Andrei Usatîi, și omul de afaceri Tudor Ceaicovschi, au fost escortați la CNA, pe 8 aprilie, fiind reținuți pentru 72 de ore în cadrul unui dosar de corupție. Șase dintre ei au ajuns în arest. Aceștia sunt bănuiți că ar fi aranjat un șir de licitații publice pentru achiziționarea echipamentelor și consumabilelor medicale.

Afacerile din medicină ale lui Ceaicovschi

Tudor Ceaicovschi a fondat în 1998 Întreprinderea Individuală „Alex-Ceaicovschi”, de la care încasează venituri prin intermediul unei tarabe instalate în piața din or. Nisporeni. Detalii, AICI.

El deține 90% din capitalul social al companiei specializate în vânzări de utilaje medicale GBG-MLD SRL, iar cu 10% este asociată și Vera Coleva. Sediul central al întreprinderii și depozitele comerciale sunt situate pe str. Tighina, 65, din Chișinău. Detalii, AICI.

GBG-MDL SRL a câștigat în ultimii 3 ani peste 650 de contracte în sumă totală de peste 174 de milioane de lei. Cea mai importantă licitație publică câștigată de GBG-MDL SRL a avut loc în iunie 2013. Atunci compania a livrat simulatoare Universității de Stat de Medicină „N. Testimițeanu”, în valoare de 11,7 milioane de lei. Detalii, AICI.

Tot în 2013, compania lui Ceaicovschi a mai fost desemnată câștigătoarea unei licitații de peste 10 milioane de lei. Banii publici au fost cheltuiți atunci pentru achiziția tehnicii medicale solicitate de Staţia Zonală Asistenţă medicală Urgentă „Centru”. Alte peste 10 milioane de lei au intrat pe conturile companiei în 2014, după ce a câștigat licitația anunțată de Centrul Medical de Diagnostică Medicală pentru achiziția reactivelor, calibratoarelor și consumabilelor medicale.

Potrivit Raportului Comisiei parlamentare de anchetă privind examinarea situației pe piața farmaceutică, compania GBG-MLD a câștigat cele mai multe contracte de achiziții publice de vânzare a protezelor de șold. Detalii, AICI.

Contracte trucate pentru companiile soției

Zinovia, soția lui Tudor Ceaicovschi, figurează în calitate de fondatoar unic în firmele Intermed SRL și Euroclinic SRL, ambele având licență pentru vânzarea utilajelor medicale și de oferire a asistenței medicale (Detalii, AICI și AICI). Prin intermediul Euroclinic SRL, Zinovia Ceaicovschi a deschis un cabinet stomatologic în or. Orhei. În ultimii 3 ani, Intermed SRL a câștigat 74 de licitații publice în sumă totală de peste 50 milioane de lei. Cel mai important contract l-a semnat cu Institutul de Cardiologie în 2013. Atunci Intermed SRL a livrat instituției medicale utilaj în valoare de 13,6 milioane de lei, iar un an mai târziu, i-a vândut aceleiași instituții articole parafarmaceutice și materiale angiografice de circa 3 milioane de lei. Detalii, AICI.

Euroclinic SRL, fondată în anul 2010 de către Zinovia Ceaicovschi, a câștigat, în ultimii doi ani, șase licitații anunțate de instituții medicale de stat și a semnat un acord adițional de majorare, îngroșându-și astfel conturile cu aproape jumătate de milion de lei, bani publici. A livrat ciment ortopedic de peste 100 mii de lei Spitalului Clinic de Traumatologie și Ortopedie și a vândut Spitalului raional din Comrat, doi ani consecutiv, consumabile medicale în sumă totală de peste alți 100 mii de lei. Produsele medicale furnizate de Euroclinic au ajuns și în spitatlele raionale din Ungheni, Șoldănești și Briceni. Detalii, AICI.

Alte companii, alte contracte cu statul

Intermed-Service SRL, o altă companie a familiei Ceaicovschi, fondată de Intermed SRL (Detalii, AICI), figurează pe site-ul oficial al Agenției Achiziții Publice ca fiind câștigătoare a 7 licitații publice, în sumă totală de 1 milion de lei. Cel mai important contract, în valoare de 684 mii de lei, a fost câștigat de aceasta firmă pentru servicii de deservire tehnico-profilactică oferite Spitalului Republican al Asociației Curativ Sanatoriale și de Recuperare. Detalii, AICI.

Articolul RISE Moldova integral, AICI.

 

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii