Achiziţii publice

Vladimir Molojen, achitat după ce a îmbogățit firma familiei sale pe vremea când deținea funcții publice

Foto: colaj CIJM
Autor: Mariana Colun, Viorica Manole
09/12/2015 27411

Vladimir Molojen (69 de ani), fost ministru al Dezvoltării Informaționale, care acum șapte ani a încheiat contracte publice de peste două milioane de lei cu firma familiei sale a fost achitat miercuri, 9 decembrie, de către Judecătoria sectorului Buiucani al Capitalei, chiar dacă procurorul Anticorupție a cerut condamnarea la șase ani de închisoare. Hotărârea a fost pronunțată de președintele instanței, Dorin Dolghier. Urmărirea penală a durat un an și jumătate, apoi, de patru ani, cauza s-a aflat în instanța de fond. De atunci, procurorul de caz, Mihail Ivanov, a atenționat de mai multe ori că examinarea este tergiversată intenționat.

A îmbogățit firma familiei cu peste două milioane de lei

Judecătorul Dorin Dolghier, Foto: CIJM

Vladimir Molojen a fost ministru al Dezvoltării Informaționale în Guvernul Tarlev 2, între anii 2005-2008. Apoi a preluat conducerea Întreprinderii Registru, care este subordonată acestui minister. În 2010, după ce comuniştii au pierdut puterea și s-a format un nou guvern din partide pro-europene, Molojen a fost pus sub acuzare pentru abuz de putere și neglijență în serviciu soldată cu urmări grave. El a fost învinuit de faptul că a încheiat, din numele Întreprinderii de Stat Registru, contracte de publicitate cu firma fiului și soției sale, Altent-Com, chiar dacă acestea nu erau necesare, întrucât Registru și așa este monopolistă în domeniul perfectării actelor de identitate.

Un contract de închiriere a unui panou publicitar în Chișinău, pe o perioadă de trei ani - din 29 august 2008 până la 1 iunie 2011 - a fost încheiat de Molojen cu firma Altent-Com la câteva luni după ce a devenit șef la Registru. În baza acestuia, întreprinderea de stat a plătit firmei 128.000 de lei. Dincolo de faptul că Registru nu avea nevoie de un asemenea contract, tranzacția a fost încheiată în vădit conflict de interese. Un raport de expertiză judiciar-contabilă din 3 iunie 2010 a arătat, potrivit procurorului, că operațiunea economică de arendare a panoului nu a fost eficientă și necesară întreprinderii Registru.

«Astfel, Vladimir Molojen a săvârşit abuzul de serviciu, adică având calitatea de persoană cu funcţie de răspundere a folosit intenţionat situaţia de serviciu în interes material şi în alte interese personale, prin ce a cauzat daune considerabile intereselor publice şi drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice», a spus procurorul în cadrul susținerilor finale.

Foștii subalterni, inculpați pentru că au favorizat firma șefului

Această firmă avea însă încheiate contracte cu Registru și până la venirea lui Molojen în funcție de director, adică pe vremea când era ministru. Astfel, procurorii l-au învinuit că nu a reziliat opt contracte de locațiune a panourilor publicitare cu firma familiei, în baza cărora s-au efectuat plăți pe durata mandatului său. Acest lucru ar fi adus Întreprinderii un prejudiciu de 2.802.188 lei.

În dosar au mai fost inculpate două persoane - Anatolie Gumeniuc, învinuit de neglijență în serviciu soldată cu urmări grave, și Valeriu Goncearov, învinuit de exces de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu, soldate cu urmări grave.

Anatolie Gumeniuc a condus ”Registru” în perioada în care Vladimir Molojen era ministru al Dezvoltării Informaționale. El a fost învinuit de faptul că nu a desfăcut contractele încheiate cu firma rudelor lui Molojen pentru perioada 2006 - 2008. Prejudiciul adus întreprinderii ar fi de aproape 900.000 de lei. Al treilea inculpat, fostul director al Direcției generale logisticã a Întreprinderii ”Registru” tot pe vremea când Molojen era ministru, Valeriu Goncearov, a fost învinuit că a încheiat cu firma ”Altent-Com” două contracte de locațiune a panourilor publicitare, fără să aibă dreptul să o facă, adică depășindu-și atribuțiile de serviciu. Astfel, timp de cinci ani, întreprinderea a efectuat către această firmă plăți în sumă totală de aproape 900.000 de lei.

Molojen: „Nu am adus prejudicii nici statului, nici persoanelor fizice”

Vladimir Molojen (dreapta), Foto: CIJM

Toți cei trei inculpați au fost apărați în instanță de către doi avocați - Vasile Nicoară și Nicolae Ursu. Ei au cerut achitarea, invocând vicii de procedură, cum ar fi înaintarea tardivă a învinuirii, dar și insistând pe faptul că acuzarea nu a demonstrat că Molojen și foștii subalterni au adus prejudicii cuiva. 

La rândul său, Vladimir Molojen susține că acuzarea este nefondată. «Nici statului, nici întreprinderii de stat și nici unor persoane fizice nu a fost adus vreun prejudiciu. Acest lucru a fost probat și prin dispozițiile martorilor. Lucrul meu a fost în corespundere cu legea, de aceea rog să fiu achitat», a spus Molojen în instanță.  Anatolie Gumeniuc a afirmat că panourile publicitare au fost necesare Întreprinderii Registru, argumentând că ele sunt și în prezent instalate lângă oficii. La fel, a pledat nevinovat și Valeriu Goncearov.

Pentru Vladimir Molojen procurorul a solicitat condamnarea la șase ani privațiune de libertate și plata, în beneficiul statului, prin acțiune civilă, a 2.930.327 de lei, a sumei încasate de firma Altent-Com de la Întreprinderea Registru. Pentru Gumeniuc, acuzarea a solicitat instanței trei ani de închisoare și plata prejudiciului de 884 974 lei, iar pentru Goncearov - șapte ani de închisoare și plata unui prejudiciu de 39.289 de lei.

Procurorul Mihail Ivanov: „Hotărârea de achitare este ilegală”

Procurorul Mihail Ivanov. Foto: CIJM

Dosarul a fost examinat la Judecătoria sectorului Buiucani timp de patru ani, fiind în gestiunea președintelui instanței, Dorin Dolghier. În acest timp au fost audiați martori și solicitate expertize, iar în octombrie 2014 procurorul a acuzat apărarea că tergiversează intenționat finalizarea examinării, prin solicitările repetate de amânare a ședințelor. Tot atunci, judecătorul Dorin Dolghier s-a arătat deranjat de prezența la o ședință de judecată în acest dosar a unui jurnalist. Astfel, în cele din urmă, la ședința de pe 9 decembrie 2015, Dolghier a emis o hotărâre de achitare. Procurorul Anticorupție Mihail Ivanov a declarat că va face cunoștință hotărârea motivată, apoi o va ataca la Curtea de Apel. Consider că sentința este ilegală. Existau suficiente probe pertinente, concludente și utile care demonstrau vinovăția inculpaților", a spus procurorul pentru Anticoruptie.md.   

Contracte încheiate fără concurs de achiziții publice

Firma Altent-Com a fost fondată de fiul și soția lui Vladimir Molojen la 19 martie 1998, fiecare deținând cote de 50 la sută. Genul principal de activitate al acesteia nu este publicitatea, așa cum s-ar părea reieșind din contractele semnate cu Registru, ci «fabricarea construcțiilor din oțel pentru construcții». Pentru contractarea serviciilor acesteia, Întreprinderea Registru nu a organizat niciun concurs de achiziții publice. Ultimele date disponibile de la Camera Înregistrării de Stat sunt pentru anul 2012. Astfel, atunci firma a avut venituri oficiale din vânzări de 52.100 de lei.

Alexei Molojen, fiul lui Vladimir Molojen, mai are și alte firme la care figurează în calitate de fondator. Astfel, la 20 noiembrie 2001, el a fondat de unul singur firma Rovet Grup SRL, administrată de Valentina Muratova, companie al cărei gen principal de activitate este închirierea bunurilor imobiliare proprii. În anul 2012 firma nu a idicat venituri din vânzări. 

Firme apropiate inculpaților

A treia firmă la care Alexei Molojen figurează în calitate de co-fondator este SRL Vis-reasigurare, fondată la 20 decembrie 2001 cu un capital social subscris de 300.000 de lei. Acesta a fost împărțit între cinci cofondatori, câte 60.000 de lei fiecare. Obiectivul de activitate declarat al firmei sunt activitățile de asigurări neefectuate de stat.

Și soția lui Vladimir Molojen figurează în calitate de co-fondator al unei firme – Tehnosoft SRL, fondată pe 21 octombrie 1992, iar inculpatul Valeriu Goncearov are și el o firmă fondată în 1992 – Nalina SRL, specializată pe prelucrarea și fasonarea sticlei plate. Compania nu a avut venituri din vânzări, potrivit ultimului raport financiar, din 2012.

Investigația a fost realizată în cadrul Campaniei „Banii publici sunt și banii mei”, desfășurată de Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM) și Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER) , într-un proiect finanțat de Uniunea Europeană și National Endowment for Democracy.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii