Bani publici

Foto // Case în pădure, scoase la vânzare cu sute de mii de euro

Casa din pădurea de la Durlești, scoasă la vânzare cu jumătate de milion de euro. Foto: Topexpert.md
Autor: Anastasia Nani; Liuba Șevciuc
09/03/2016 26158

Unii proprietari care și-au ridicat case în codri la limita legii le scot de vânzare. Bunăoară, mai multe agenții imobiliare anunță că la Durlești se vinde o vilă de lux dosită în pădure pentru care stăpânul cere peste jumătate de milion de euro. Anunțurile o propun cu tot cu 35 de ari de pădure. Bărbatul, fost angajat al Ministerului de Interne, susține că are toate actele în regulă. O altă casă se vinde la Dănceni, Ialoveni. În acest caz, agenții imobiliari o propun cu 100 de ari de pădure. Între timp, Ministerul Mediului a început să revizuiască toate contractele încheiate între Agenția Moldsilva și arendași. Ministerul a elaborat acum câteva luni un proiect de hotărâre de Guvern care stipulează ce fel de construcții pot fi ridicate în pădurile din țară. Noile norme ar urma să stabilească amenzi și taxe de arendă mai mari.

Potrivit mai multor site-uri de anunțuri, casa din pădurea din Durlești are o suprafață de 240 de metri pătrați și o curte care se întinde pe 35 de ari de pădure. “Veți avea la dispoziție trei dormitoare spațioase, bucătărie în stil clasic italian și un salon mare cu un design venețian. Executare excelentă, securitate HD-video. Terenul adiacent este pavat, un landșaft frumos amenajat”, ne ademenesc agențiile imobiliare.

Proprietarul vrea pentru gospodărie 530.000 de euro, dar ar fi gata să negocieze. Anterior, acesta a cerut 550.000 de euro. Potrivit unui alt anunț, stâpânul casei ar fi gata să o dea și cu o chirie lunară de 1.900 de euro.

Curios este că gospodăria înconjurată de un gard de sârmă se află în apropierea casei pădurarului și a Ocolului Silvic. “Toate documentele sunt în regulă, totul este oficial, înregistrat la Cadastru. Acum în preajmă se mai construiesc două duplexuri, o altă casă şi un cort de tenis. Proprietarii acestei case vor avea acces la cortul de tenis. E foarte frumos, iar preţul e corespunzător”, ne asigură Nicolae, unul dintre agenții imobiliari cu care am stat de vorbă.

Extras de la Cadastru

În 2013, casa a fost vizată într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice care arăta că proprietarul este Oleg Chifeac. Tot în pădure, bărbatul deține alte două imobile: unul de 114 metri pătrați și altul de 92 de metri pătrați. Potrivit documentelor de la Cadastru, toate trei locuințe sunt “căsuțe de vacanță”. În realitate însă acestea sunt construcții cu fundamente de beton, deși legea interzice astfel de imobile în pădure.

Proprietarul ar fi obținut autorizația de construire încă în 2010. După publicarea anchetei, Oleg Chifeac, care până în 2003 a ocupat mai multe funcții la Ministerul de Interne, a spus autorilor că vrea să transforme locuința într-un azil pentru bătrâni și că toate lucrările au fost avizate de Moldsilva. Acum bărbatul susține că nu a obținut autorizațiile necesare pentru a duce proiectul la bun sfârșit. Potrivit lui, toate cele trei case, două dintre care sunt folosite de partenerul său de afaceri, urmau să fie destinate unui centru de reabilitare pentru copii cu dizabilități.

“Dacă n-o să-mi fie eliberată până la sfârșitul lunii iulie toată documentația necesară pentru a deschide un centru pentru copii, voi fi nevoit să vând casa. Până acum mi-au fost puse bețe-n roate și am înțeles că e imposibil, de aceea am hotărât să vând imobilul, ca să nu pierd investiția”, a explicat el.

Oleg Chifeac susține că a ridicat locuința în pădure respectând normele legale și că are atât certificat de urbanism, cât și certificat de construire. “Nu vând terenul, ci casa care a fost construită pe terenul arendat. Locuința are număr cadastral și toate documentele sunt în regulă. Au existat controale făcute de mai multe comisii care au stabilit că n-am încălcat nimic”, a spus proprietarul, precizând că vinde doar casa amplasată pe trei ari, nu și dreptul de arendă a 35 de ari de pădure. El afirmă că dacă va vinde locuința va rezilia contractul de arendă cu Moldsilva.

Un proiect de hotărâre de Guvern din 2012, care nu a mai fost aprobat, arată că bărbatul intenționa să schimbe un teren împădurit cu suprafaţa de 3,2261 hectare din satul Copceac, raionul Ștefan Vodă, pe 1,3000 hectare de pădure - “proprietate publică a statului, gestionat de Întreprinderea pentru silvicultură Chişinău, amplasat în Durleşti”.

Proprietarul casei de la Dănceni este Radu Chicu. Foto: Proimobil.md

O altă casă aflată în pădure se vinde la Dănceni, Ialoveni. Locuința are 180 de metri pătrați, iar oferta include și 100 de ari de pădure luați în arendă în 2011 pentru 29 de ani. Prețul - 180.000 de euro. "Vă invit să descoperiți oportunitatea de a locui într-o casă eco exclusivistă situată în una dintre cele mai liniștite zone din Dănceni, cu suprafața de 180 de metri pătrați, plus 100 de ari de pădure", potrivit anunțului. Click pentru anunț. 

Potrivit registrului de la Cadastru, proprietarul locuinței este Radu Chicu. De altfel, acesta a fost vizat în raportul din 2013 al Comisiei de anchetă privind verificarea gestionării fondului forestier, a zonelor de protecție a apelor râurilor și ale bazinelor de apă, a parcurilor. "Acest arendaș a avut datorii la achitarea plății pentru arendă în 2011 - 4.025 de lei, iar în 2012 - 8.050 de lei. De câte ori s-a deplasat comisia de anchetă la Poienița Veselă (denumirea zonei unde se află casa - n.r.), arendașul nu a fost de găsit", se arată în raport.

Și-a făcut drum de beton în pădure

Câteva anchete realizate la sfârșitul anului 2013 de Centrul de Investigații Jurnalistice scoteau la iveală că în Moldova pădurile se vindeau ca-n codru. Chiar în coasta Chişinăului, în locul copacilor răsăreau vile de lux, şi asta cu girul autorităţilor. Formal, afaceriştii obţineau fâşii forestiere pentru dezvoltarea turismului, dar, de fapt, schema era folosită pentru a face bani frumoşi.

Articolele mai arătau că fraţii Andrei şi Victor Toacă, în aparenţă nişte tineri de afaceri obişnuiţi, care au reuşit să arendeze zeci de hectare de pădure şi să-şi ridice vile la marginea Chişinăului, erau doar un paravan pentru funcţionarii de rang înalt şi pentru deputaţii din Legislativ. Procuratura sectorului Buiucani a pornit o anchetă după ce în pădurea de la Durlești, dinspre șoseaua Balcani, au demarat lucrările de construcție a unei cabane imense. Pe hârtie era vorba despre o căsuță de vacanță temporară, arendată de Andrei Toacă care, până la sfârșitul anului 2013 a fost amendat de trei ori pentru defrișări și pagube aduse fondului forestier. Nici Inspectoratul de Poliție, nici Procuratura nu ne-a putut oferi detalii despre anchetă, reprezentanții celor două intituții precizând că volumul dosarelor este prea mare și nu pot oferi informații în lipsa unui număr al dosarului.

Fotografie din 2013 care demonstrează că locuința lui Andrei Toacă are fundament de beton. Foto: CIJM

Astăzi, Andrei Toacă are o casă de toată frumusețea, cu gard și drum de beton până la gospodărie. Arendașul susține că a fost nevoit să facă aceste construcții pentru că vila este construită în pantă. Acesta a precizat însă că imobilul are fundament din bârne, așa că ar fi ușor demontabilă. Fotografii realizate de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice în 2013, pe când lucrările de construcție erau în desfășurare, demonstrează însă că imobilul are fundament de beton. "Când am ajuns la un numitor comun cu Agenția Moldsilva am avut o schiță de proiect, avizată și în baza căreia s-a lucrat. Până la urmă am obținut tot pachetul de documente care ne-a permis să facem construcţia", a spus Andrei Toacă. 

Adevărul despre codrii Moldovei. Cum au devenit băieții deștepți proprietari de pădure la Durlești

Pădurea de la Dănceni-Sociteni, „Ţiganca“ actualei guvernări

Adevărul despre codrii Moldovei: Bani, tupeu şi pile-n Parlament

Contracte revizuite

În total, Agenția Moldsilva a încheiat până în 2013 842 de contracte de arendă în scop de recreere, gospodărire cinegetică și vânătoare. De aproximativ doi ani, autoritățile nu mai oferă pădure în arendă. Între timp, Ministerul Mediului a început să revizuiască toate contractele, 160 fiind deja reziliate. “În cazul altor 52 sunt procese de judecată și în cazul a 57 - titluri executorii”, a precizat Ion Ceban, directorul Agenției Moldsilva.  

Ministerul a elaborat recent un set de prevederi noi care ar urma să stabilească exact ce fel de construcții pot fi ridicate în păduri. De asemenea, va fi propusă majorarea de câteva ori a amenzilor, dar și a taxei de arendă, care acum este de 4.000 de lei per hectar pe an. Potrivit noilor prevederi, arendarea unui hectar ar urma să fie de 20.000 de lei. “Reglementările de până acum n-au fost suficiente, iar până acum nu au existat încercări de a modifica legea sau hotărârea de Guvern. Astfel, din foișoare și din construcții ușoare s-au transformat în construcții plenipotențiale, betonate și foarte mari. Normele legale trebuie să fie atât de explicite încât în momentul în care arendașii trișează și încearcă să bage betoane acolo, să putem merge cu buldozerul”, a declarat Valeriu Munteanu, ministrul Mediului.

"Inițial statul permitea una, au venit alții la putere și au schimbat prevederile. Ar fi bine să ia o decizie finală și să stabilească ce permit și ce nu. Nu am încălcat nimic, doar faptul că am intrat în relații cu acest stat corupt. Un contract de arendă nu se reziliază atât de ușor pentru că așa vrea cineva”, ne-a spus Oleg Chifeac. 

Valeriu Munteanu a explicat însă pentru Europa Liberă că autoritățile au mâinile legate în cazul proprietarilor care și-au ridicat deja case în pădure. "Jumătate dintre ei au deja hotărâri de judecată irevocabile prin care au obligat Moldsilva sau Cadastru să le înregistreze construcțiile. Mulți dintre ei au mers și mai departe, fie au obținut hotărâri de Guvern prin care au făcut schimb de teren: au dat la Moldsilva un teren de mai departe și, respectiv, au obținut terenul de sub casă. Practic, n-o să le putem face nimic în momentul în care nu va exista un dosar penal și în cadrul acestor dosare penale să redimensioneze cum au obținut aceste proprietăți", a declarat demnitarul. 

Reportajul realizat de Europa Liberă

Investigaţia este realizată în cadrul Proiectului „Shining a Light on Corruption in Moldova” desfăşurat de Centrul de Investigaţii Jurnalistice şi Freedom House, cu sprijinul financiar al Ministerului de Externe al Regatului Norvegiei.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii