Bani publici

Winchesterul cu apă

Rezultatele dezumflate ale anchetei în dosarul Agenția de Intervenție și Plăți în Agricultură

Foto: Elena Covalenco
Autor: Traian Cibotari, Ilie Gulca
29/03/2024 1334

Dintre cele 49 de dosare deschise în primăvara anului 2023, doar șapte agenți economici au fost deferiți justiției. Dintre cei cinci angajați ai Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură (AIPA) cercetați pentru luare de mită, doar doi au fost puși sub învinuire. Fosta șefă a Secției Teritoriale Bălți, Victoria Mileșco, este învinuită de luarea unei mite de 300 de lei, iar colegul său, Vasile Gușan, este investigat în continuare pentru luare de mită și spălare de bani cu unul dintre fiii săi. 

Un fermier din nordul Moldovei a spus reporterului Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM) că un caz de corupție dintre un agent economic și un funcționar AIPA este aproape imposibil de investigat. 

„Este la fel ca în cazul unui șofer care a dat mită unui polițist pentru a scăpa de amendă. Niciunuia dintre ei nu îi convine să vorbească”, a spus fermierul, sugerând cum să identificăm numele celor doi funcționari AIPA reținuți pentru luare de mită în februarie 2023 - Victoria Mileșco și Vasile Gușan.    

Creșterea numărului de cauze penale de la 26 la 48 de dosare

24 ianuarie 2023 a fost o zi mare pentru angajații Centrului Național Anticorupție (CNA) și Procuratura Anticorupție. Portalurile de știri și posturile TV difuzau contagios comunicatele CNA și Procuraturii Anticorupție care relatau rezultatele de senzație ale descinderilor angajaților celor două instituții de drept la secțiile teritoriale Glodeni, Sângerei, Bălți, Comrat și Chișinău ale AIPA mijloace financiare în valoare de 352.950 de lei; 10.700 de euro; 1.953 de dolari și 350 de lire; o armă Winchester și un pistol, deținute ilegal.

Pe un singur capăt de acuzare, se sublinia în comunicatul Procuraturii Anticorupție, a fost constatat un prejudiciu în valoare de 3,5 milioane de lei ca urmare a obținerii subvențiilor contrar legislației. Angajații CNA și procurorii au anunțat 26 de cauze penale pornite pentru abuz de putere sau abuz de serviciu în interes material, corupere pasivă, corupere activă, trafic de influență și spălare de bani. 

Funcționari ai secțiilor teritoriale Bălți și Comrat ale AIPA au fost învinuiți că îi ajutau pe fermieri să depună dosarele pentru subvenții în schimbul unor comisioane. După estimările procurorilor, valoarea acestora constituia 10 la sută din banii alocați de stat agenților economici - între 1.000 și 150.000 de lei. Banii ar fi fost percepuți atât în formă directă, cât și prin intermediul unei societăți și al unei asociații obștești. 

Pentru a obține subvenții peste plafonul stabilit de lege în mărime de 1,5 milioane de lei, o persoană fizică și una juridică, în complicitate cu trei funcționari ai Agenției, ar fi obținut subvenții în valoare totală de 3,5 milioane de lei în iulie-august 2020. 

Oamenii legii spuneau că un funcționar l-ar fi implicat în activitatea infracțională și pe fiul său. Tânărul a cumpărat „un număr impunător de bunuri mobile și imobile pe teritoriul Moldovei și în străinătate”. 

Astfel, bilanțul celor 68 de percheziții în care au fost vizați angajați ai AIPA din Bălți și Comrat; administratori de srl-uri, de societăți pe acțiuni, primari etc., a fost reținerea a șase persoane, șase persoane cercetate în libertate, 24 de persoane audiate în calitate de bănuit pentru abuz de putere sau abuzul de serviciu, corupere pasivă, corupere activă, trafic de influență și spălare de bani. Printre persoanele reținute au fost: un angajat AIPA, o rudă a angajatului AIPA pentru spălare de bani și patru administratori de societăți cu răspundere limitată. 

DOSARUL AIPA by Ilie Gulica

Pe 25 ianuarie 2023, AIPA a anunțat pe pagina sa de Facebook alte cifre. În varianta AIPA, ofițerii CNA au efectuat verificări în cadrul unor dosare în care erau vizați doar cinci angajați ai agenției. „Au fost efectuate controale la unul dintre angajații oficiului teritorial UTA Găgăuzia, la doi angajați ai oficiului teritorial Bălți și la alți doi angajați ai oficiului central al Agenției. Conform informației oferite de CNA, un singur angajat a fost reținut”, a precizat Agenția în comunicatul său.

Pe 2 februarie 2023, angajații Direcției generale teritoriale „Nord” a CNA și procurorii anticorupție au mai efectuat 12 percheziții la domiciliile şi sediile administratorilor a șase companii din municipiul Bălţi și raioanele Drochia, Râşcani, Făleşti şi Glodeni.

Pe 10 februarie 2023, șefa Secţiei Teritoriale Bălţi a Agenției, Victoria Mileșco, și un administrator de companie au fost arestați. Ambii au fost suspectați de comiterea unor acte de corupție la contractarea subvențiilor pentru agricultură. Ofițerii CNA și procurorii anticorupţie au desfășurat percheziţii la domiciliul și biroul de serviciu ale Victoriei Mileșco şi la domiciliul unui administrator de companie.

În urma descinderilor, Procuratura Anticorupție relata că a ridicat 31.000 de lei; contracte; ordine de plată și facturi fiscale, care demonstrează transferurile bănești către persoanele juridice complice și care acordau instrumente pentru deghizarea provenienței banilor; certificate, ce confirmă depunerea dosarelor de subvenționare și telefoane mobile. 

Numărul total de dosare aflate în gestiunea CNA și a procurorilor a ajuns la 30, care vizau fapte de corupere pasivă. 

Pe 15 martie 2023, procurorii anticorupție și ofițerii CNA au continuat perchezițiile la cinci agenți economici din Bălți și acasă la fosta șefă a Secţiei Teritoriale Bălţi AIPA, Victoria Mileșco.

Procurorii anunțau că au fost ridicate contracte, ordine de plată și facturi fiscale care demonstrau transferurile bănești către persoanele juridice complice la infracțiune care acordau instrumente în deghizarea provenienței banilor rezultați din infracțiune, precum și certificate ce confirmă depunerea dosarelor de subvenționare.

De această dată, în gestiunea CNA și a procurorilor oficiului nord erau 48 de cauze penale care vizau infracțiuni de corupere pasivă și activă, trafic de influență și spălare de bani săvârșite de angajați ai AIPA și agenți economici în procesul de acordare a subvențiilor pentru agricultură.

Pe 22 noiembrie 2023, Oficiul Nord al Procuraturii Anticorupție a anunțat trimiterea în instanța de judecată a șapte cauze penale pentru coruperea unor angajați ai Secției Teritoriale Bălți. Potrivit procurorilor, învinuiții au efectuat inclusiv transferuri deghizate unor organizații afiliate angajaților Secției Teritoriale Bălți. Sumele transferate variau între 1.200 și 34.000 de lei. Transferurile erau deghizate ca operațiuni economice fictive, iar destinația reală a banilor avea drept scop coruperea angajaților AIPA.

În ce privește cazul de la Comrat, acesta a fost clasat la două săptămâni de la deschidere. „Nu există risc de corupere, mituire, suspiciune. S-a închis”, a spus o sursă pentru reporterul CIJM.

Au rămas în picioare doar cazurile de la Bălți, unde a fost responsabil actualul director al CNA, Alexandru Pînzari. În perioada noiembrie 2022 – iulie 2023, el a deținut funcția de șef interimar al Direcției generale teritoriale Nord a CNA. În nota adresată Parlamentului privind numirea lui Alexandru Pînzari în funcția de vicedirector al CNA, dosarul „AIPA” a fost prezentat drept unul dintre cauzele „instrumentate cu succes”.

Ce se întâmplă la peste un an de la iureșul perchezițiilor     

În afară de cei șapte agenți economici, CNA a comunicat CIJM că, în mai 2024, au fost disjunse trei cauze penale din dosarul de bază în privinţa a trei agenţi economici cărora li se impută corupere activă a unor angajați ai Secției Teritoriale Bălți a AIPA. Aceste cauze urmează să fie deferite justiţiei, potrivit unui răspuns oferit de CNA.  

Astfel, dintre cei cinci angajați ai AIPA de la Comrat, Chișinău și Bălți investigați pe 24 ianuarie 2023, doar doi funcționari din nordul țării au fost puși sub învinuire. Dosarul unuia a fost remis în instanța de judecată, iar celălalt se mai află sub urmărire penală. Pe moment, a precizat CNA, investigaţiile continuă în privinţa unei persoane publice cercetate pentru spălare de bani.  

Solicitată să estimeze pierderile provocate bugetului public prin vicierea concursului pentru acordarea subvențiilor și prin achitarea acestora peste plafonul stabilit de lege, Procuratura Anticorupție a comunicat reporterului CIJM că nu poate să ofere o estimare exactă. 

Mai mult, a precizat sursa citată, angajații AIPA au fost cei care au primit banii de la reprezentanții agenților economici pentru inițierea procedurilor de obținere a subvențiilor de la stat, și, chipurile, nu statul a fost cel păgubit. 

În ianuarie 2023, CNA și Procuratura Anticorupție vorbeau de un prejudiciu în valoare de 3,5 milioane de lei ca urmare a obținerii subvențiilor contrar legislației. Funcționara trimisă până acum pe banca acuzaților este fosta șefă a Secției Teritoriale Bălți, Victoria Meleșco, persoană reținută în februarie și ulterior arestată.

Victoria Mileșco (în picioare), participând în cadrul unei acțiuni AIPA 

Cauza Victoriei Mileșco se află în examinare la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Până la urmă, ea este învinuită că a acceptat suma de 300 lei pentru urgentarea inspectării dosarului de subvenționare a unei gospodării țărănești cu ulterioara acordare a subvențiilor de către AIPA. Contactată de reporterul CIJM, fosta șefă a Secției Teritoriale Bălți a spus, prin avocatul său,  că este nevinovată și că nu a luat nici măcar cele 300 de lei.

În același timp, Victoria Mileșco a contestat în instanță decizia AIPA cu privire la suspendarea sa din funcție în urma unui demers al Procuraturii Anticorupție, și nu în baza unei decizii judecătorești.  

Cel de-al doilea angajat al Secției Teritoriale Bălți cercetat de procurori este fostul specialist principal în cadrul Secției teritoriale Bălți, Vasile Gușan. Acesta este investigat pentru infracțiuni de corupere pasivă și spălare de bani. Entitățile prin care ar fi perceput Vasile Gușan banii a fost Asociaţia Obştească „E-Fermier” și o societate cu răspundere limitată.

Cele două entități ar fi contribuit la infracțiune prin acordarea de mijloace și prin înlăturarea obstacolelor la primirea mitei de la beneficiarii subvențiilor în agricultură. Conform precizărilor CNA, sumele virate prin intermediul asociaţiei obşteşti şi societăţii cu răspundere limitată variau între 1.000 și 70.000 de lei. 

O sursă a CIJM a precizat că în cauza lui Vasile Gușan figurau o listă de 86 de fermieri.  „Asta însă nu înseamnă că dumnealui a primit mită de la cei 86 de fermieri. Dl Gușan a avut contacte cu cei 86 de fermieri în perioada în care a fost cercetat”, a precizat sursa citată. „El a fost monitorizat din septembrie 2023 până în ianuarie 2024, până la reținere.”

Vasile Gușan, în cadrul unei acțiuni organizate de Federația Națională a Fermierilor din Moldova. Foto: Facebook.com

 

Cei doi angajați suspendați ai AIPA sunt cercetați pentru că le recomandau fermierilor Asociația „E-Fermier” ca să îi ajute la perfectarea dosarului. În cadrul asociației cu pricina lucra un fiu de-al lui Vasile Gușan. Fiul acestuia are statut de învinuit pentru implicarea în spălare de bani. 

„Urmărirea penală pe cauza menționată este pe moment în proces de derulare, unde se acumulează probatoriul aferent în vederea adoptării de decizii legale ce se impun”, se menționează într-un răspuns al CNA. „Urmărirea penală este efectuată conform competenței teritoriale de către organul de urmărire penală al Direcției Nord a CNA sub conducerea Procuraturii municipiului Bălţi.” 

În declarația de avere și interese personale, Vasile Gușan nu a indicat că este fondator al Asociației „E-Fermier”, ci doar faptul că soția sa a fost angajată a Federației Naționale a Fermierilor din Moldova. Reporterii CIJM nu au reușit să îl contacteze pe Vasile Gușan pentru a-i lua opinia despre acuzațiile care i se aduc de către oamenii legii. El nu a răspuns nici la mesajele reporterilor trimise pe aplicația Messenger.

Trebuie spus că până la descinderile CNA din 2023 se încuraja ca un membru al unei asociații să pregătească dosarele unor fermieri pentru a obține subvenții din partea AIPA. Pentru acest serviciu, agenția rambursa asociațiilor 50% din costul serviciului prestat, dar nu mai mult de 4.000 de lei per beneficiar. Prin urmare, „Vasile Gușan poate fi învinuit de faptul că nu a declarat conflictul de interese cu ficiorul său și atât”, a spus sursa CIJM. 

După cercetările efectuate de CNA și Procuratura Anticorupție, asociațiile au dreptul doar să instruiască și să consilieze fermierii, fără pregătirea setului de acte necesare pentru subvenții.

Solicitată să se explice situațiile în care angajații AIPA au rude în asociațiile de fermieri și ce face pentru a preveni conflictele de interese, instituția a comunicat că nu este obligată să cunoască locul de muncă al rudelor apropiate angajaților AIPA, precum și nici nu are dreptul să își expună poziția asupra statutului acestora. 

„În situațiile de constatare a unui eventual conflict de interese, funcționarii publici sunt informați la angajare despre soluționarea acestuia”, se menționează într-un răspuns al Agenției.

Investigația a fost realizată în cadrul Proiectului „Consolidarea unei rețele de jurnaliști de investigație în Republica Moldova și creșterea capacității acestora de a investiga cazurile de corupție”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice și Asociația Presei Independente, cu suportul proiectului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, cofinanțat de Uniunea Europeană, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Guvernul Marii Britanii, și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

 

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii