Economic

Banii Moldovei pentru Putin

De la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, instituțiile de stat din Moldova au umplut buzunarele Lukoil Moldova cu aproape jumătate de miliard de lei

Autor: Ilie Gulca
20/12/2023 9732

Instituțiile de stat ale Republicii Moldova, în frunte cu Parlamentul, Guvernul și structurile de forță, au cumpărat produse petroliere de la compania rusească ÎCS SRL Lukoil-Moldova în valoare de aproape jumătate de miliard de lei de la începutul agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei. Preferința autorităților centrale de la Chișinău pentru subsidiara unuia dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat al Federației Ruse se explică prin legislația cu privire la achiziții.

Mai exact, conform informațiilor oferite de Ministerul Finanțelor Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova, în perioada 24 februarie 2022 - iunie 2023, între instituțiile de stat centrale și locale, pe de o parte, și ÎCS SRL Lukoil-Moldova, pe de altă parte, au fost încheiate 262 de contracte de achiziții publice și acorduri adiționale în valoare totală de 472.243.232 de lei. 

Ministerul Finanțelor a precizat că fiecare autoritate contractantă își exercită individual atribuțiile privind achizițiile publice, prin intermediul unui grup de lucru alcătuit din funcționari și specialiști cu „experiență profesională în domeniul achizițiilor publice”.

Absolut toate instituțiile statului - pornind de la Parlament, Guvern și terminând cu primăriile sătești din Republica Moldova, inclusiv întreprinderile de stat - umplu buzunarele subsidiarei unuia dintre cei mai mari contribuabili din Federația Rusă. Numai Ministerul Afacerilor Interne și cele 11 instituții subordonate au achiziționat în 2022-2023 produse petroliere de la gigantul rusesc în valoare de 203 milioane de lei.

 

Ministerul Afacerilor Interne și-a explicat preferințele pentru Lukoil Moldova prin faptul că atât instituția cu pricina, cât și entitățile din subordinea sa își desfășoară procedurile de achiziție în conformitate cu prevederile Legii privind achizițiile publice nr. 131/2015 - cel mai scăzut preț.

Stație de alimentare cu produse petrolire Lukoil. Foto: CIJM

„Tratament egal și nediscriminăriu” 

La rândul său, Ministerul Apărării a comunicat Centrului de Investigații Jurnalistice că în perioada februarie 2022 – iunie 2023 a încheiat cu ÎCS SRL Lukoil Moldova contracte în valoare de peste 18 milioane de lei. Serviciul de presă al Ministerului a precizat că procesul de achiziții publice în cadrul instituției este guvernat de principiile promovării concurenței, tratamentului egal și nediscriminării operatorilor economici și se desfășoară în strictă conformitate cu legislația în vigoare. Prin urmare, a explicat Serviciul de presă, la procedurile de achiziții pot să participe toți operatorii economici interesați.

Seria de instituții de forță continuă cu Serviciul de Informații și Securitate, care a achiziționat de la Lukoil Moldova produse petroliere în valoare de 600.000 de lei pentru anul 2023. Și, în fruntea tuturor, în decembrie 2022, Secretariatul Parlamentului Republicii Moldova a cumpărat de la compania rusească carburanți în valoare de 734.000 de lei. 

La rândul său, Directia generală pentru administrarea clădirilor Guvernului Republicii Moldova a achiziționat de la Lukoil combustibil în valoare de 553.688 de lei pentru anul 2023. Seria instituțiilor de stat care achiziționează carburanți de la compania rusească este foarte lungă.  

Sancționată pentru diminuarea impozitului pe venit

Preferata statului la achizițiile publice, Lukoil a admis în perioada în 2018-2022 diminuarea impozitului pe venit, diminuarea taxei pentru unități comerciale și diminuarea taxei pentru folosirea zonei drumului public.     

În urma unui control total pentru perioada 1 ianuarie 2018 – 28 februarie 2022, Serviciul Fiscal de Stat a constatat diminuarea impozitului pe venit din activitatea de întreprinzător în valoare de 383.303 lei, diminuarea taxei pentru unități comerciale în valoare de 145.390 de lei și diminuarea taxei pentru folosirea zonei drumului public și/ sau zonei de protecție a acestuia din afara perimetrului localității pentru amplasarea obiectivelor de prestare a serviciilor rutiere în valoare de 19.984 de lei. 

„Pentru încălcările constatate au fost aplicate penalități în valoare de 60.991 de lei și amenzi de 148.494 de lei”, a comunicat Serviciul Fiscal de Stat reporterului Centrului de Investigații Jurnalistice. 

Lukoil Moldova a evitat să vorbească despre aceste încălcări și sancțiunile aplicate.

Moldova și alinierea la sancțiunile UE  

Activitatea prolifică a gigantului rusesc în Moldova se datorează faptului că autoritățile de la Chișinău nu s-au aliniat integral la regimul de sancțiuni al UE în raport cu acțiunile Rusiei de destabilizare a situației în Ucraina. 

Este vorba în principal de regimul care prevede măsuri restrictive economice privind domeniul financiar, comercial și energetic, precum și cel al transporturilor, tehnologiei și apărării ale Federației Ruse.

Conform legislației moldovenești, mecanismele de aliniere și punere în aplicare a măsurilor restrictive în Republica Moldova sunt reglementate de Legea nr. 25 din 4 martie 2016 privind aplicarea măsurilor restrictive internaționale.

Trebuie spus că Republica Moldova nu mai cumpără gaze de la Gazprom din decembrie 2022. Acest lucru s-a întâmplat după ce Gazprom a redus, începând cu octombrie același an, livrările de gaze pentru Republica Moldova de la 8,06 milioane de metri cubi pe zi (pentru ambele maluri ale Nistrului), după cum prevede contractul, la 5,7 milioane de metri cubi pe zi. Din decembrie 2022, întregul volum furnizat de Gazprom este livrat regiunii transnistrene în schimbul unui contract de livrare a energiei electrice la preț mai ieftin decât se procura anterior pe piața internațională. Pentru aprovizionarea malului drept al Nistrului, compania de stat Energocom cumpără gaze de pe piețele europene.

Potrivit Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, după declanșarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, autoritățile de la Chișinău s-au aliniat la trei din cele patru regimuri de măsuri restrictive ale Uniunii Europene: 

1. Regimul de sancțiuni UE ca răspuns la anexarea ilegală de către Rusia a Crimeii și a Sevastopolului prevede interdicții de comerț cu toate entitățile din Crimeea și Sevastopol, precum și interzicerea unei serii de activități economice în această regiune.

2. Regimul de sancțiuni UE ca răspuns la recunoașterea, ocuparea sau anexarea ilegală de către Federația Rusă a anumitor zone din Ucraina necontrolate de guvern prevede interdicții de comerț cu toate entitățile din regiunile Donețk, Herson, Luhansk și Zaporijia, precum și interzicerea unei serii de activități economice în aceste regiuni.  

3. Regimul de sancțiuni UE în raport cu acțiunile care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei prevede introducerea restricțiilor de călătorie, înghețarea fondurilor și resurselor economice, precum și interdicții de punere a fondurilor economice la dispoziția persoanelor și entităților sancționate.

Republica Moldova este aliniată de asemenea la alte câteva regimuri de sancțiuni, cum ar fi cele împotriva încălcărilor grave ale drepturilor omului; împotriva atacurilor cibernetice și împotriva proliferării și utilizării armelor chimice. Conform raportului Comisiei Europene, în 2022, rata de aliniere a R. Moldova la declarațiile și măsurile restrictive ale politicii externe și de securitate comune era de 54% și a crescut până la 78% în august 2023, când Chișinăul a expulzat 43 de  angajați ai Ambasadei Rusiei la Chișinău.

 

 

 

 

 

 

 

 

Din 5 februarie 2023, Uniunea Europeană a interzis achiziționarea produselor petroliere rusești. Această decizie își propune să reducă veniturile pe care Rusia le câștigă din petrol de când și-a declanșat agresiunea militară împotriva Ucrainei. De asemenea, Bruxelles-ul a interzis navelor din statele membre să transporte țiței și produse petroliere rusești în țări terțe. A interzis furnizarea aferentă de asistență tehnică, servicii de brokeraj sau finanțare sau asistență financiară.

Lukoil Moldova a comunicat Centrului de Investigații Jurnalistice că furnizează produse petroliere instituțiilor de stat în urma achizițiilor publice organizate în fiecare an. Administrația întreprinderii a ținut să precizeze că nu se află sub sancțiuni și este o companie privată internațională, fără participarea statului în acționariat. 

Aeroportul Internațional Chișinău, aprovizionat de Lukoil. Foto: CIJM 

Face apel la încheierea cât mai rapidă a conflictului 

Solicitată să își exprime poziția față de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, Lukoil Moldova a făcut referință la un comunicat al companiei publicat în martie 2022, la o săptămână de la declanșarea războiului. 

Consiliul de Administrație al Lukoil și-a exprimat „profunde preocupări cu privire la evenimentele tragice din Ucraina”. Făcând apel la încheierea cât mai rapidă a conflictului armat, administrația companiei și-a manifestat „empatia sinceră față de toate victimele afectate de această tragedie”. „Susținem cu fermitate o încetare a focului de durată și o soluționare a problemelor prin negocieri serioase și diplomație”, se spune în comunicatul publicat pe pagina web a Lukoil.

Trebuie spus că, datorită statutului său de companie privată, Lukoil a scăpat de sancțiunile Uniunii Europene. În același timp, companii precum Gazprom Neft, Rosneft și Transneft au picat în furtuna penalizărilor. În cadrul UE, poziția Lukoil a avut cea mai sigură poziție în Bulgaria unde a deținut o poziție dominantă pe piață. În 2022, în contextul interzicerii importurilor maritime de țiței rusesc începând cu 5 decembrie, Bulgaria a obținut o derogare de doi ani acordată „pentru a asigura securitatea aprovizionării” țării.

Totul s-a schimbat în decembrie 2023, când Lukoil a anunțat că își vinde afacerea din Bulgaria - rafinăria Neftohim din Burgas, precum și rețeaua din cele 220 de benzinării și cele nouă baze petroliere. Această decizie are la bază schimbarea de atitudine a autorităților bulgare față de Lukoil în condițiile refuzului UE de a mai permite importul de combustibil rusesc. 

Chiar dacă a fost ferită de sancțiunile UE de la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Biroul pentru controlul activelor străine al Departamentului de Trezorerie al SUA (OFAC) a inclus Lukoil în lista de sancțiuni după anexarea Crimeii în 2014.

Decorațiile lui Putin și relația cu Plahotniuc

În timp ce Lukoil se declară o afacere privată internațională, în 2023, publicația forbes.ru a plasat compania pe poziția a patra după veniturile acumulate printre întreprinderile rusești, cu 790 miliarde de ruble, echivalentul a 8 miliarde de euro.

Specializată în importul și comerțul cu produse petroliere, atât pentru transportul rutier, cât și pentru aeronave, Lukoil Moldova este una dintre cele mai mari companii din Republica Moldova după cifra de afaceri.

În Republica Moldova, Lukoil Moldova a fost deschisă în 1995 ca filială a gigantului petrolier rusesc. Întreprinderea a fost inițial societate pe acțiuni, iar în 1999 a fost reorganizată în societate de răspundere limitată, având ca asociate două firme din Marea Britanie. În 2002, asociat unic al companiei a devenit firma olandeză Lukoil Europe Holdings BV, care deținea Lukoil România și rafinăria Petrotel Lukoil din România.

La finele anului 2020, asociat unic al Lukoil Moldova a devenit Litasco SA din Elveția, o subsidiară a grupului Lukoil. În același timp, în calitate de beneficiar final al companiei elvețiene figurează Feyruz Isayev, administratorul Lukoil Moldova.

Foto:CIJM

Feyruz Isayev a obținut cetățenia Republicii Moldova în 2002, în timpul mandatului de președinte al lui Vladimir Voronin.

Isayev a fost membru al Consiliului Economic pe lângă Președintele Republicii Moldova în timpul mandatului lui Igor Dodon. În septembrie 2020, cu două luni înainte de ultimele alegeri prezidențiale, fostul șef de stat pro-rus, Igor Dodon, a obținut, în urma unei înțelegeri personale cu Vladimir Putin, asistență financiară din partea Federației Ruse pentru fermierii moldoveni. 

Cu acești bani acordați de Federația Rusă, fermierii moldoveni urmau să achiziționeze produse petroliere de la Lukoil Moldova. În aceeași perioadă, Feyruz Isayev a fost membru al Asociației Oamenilor de Afaceri din Moldova, conectată la oligarhul fugar Vladimir Plahotbnic. 

De-a lungul carierei sale, omul de afaceri rus a strâns mai multe distincții din partea instituțiilor de stat din Federația Rusă, inclusiv din partea lui Vladimir Putin.

În 2016, mid-ul i-a acordat lui Isayev Ordinul „Pentru contribuția la cooperarea internațională”. În 2021, managerul Lukoil Moldova a fost decorat de președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, cu ordinul „Pritenie” cu ocazia sărbătoririi a 30 de ani de la fondarea companiei.    

Solicitat să spună ce are în comun activitatea unui agent economic privat din Republica Moldova cu instituțiile guvernamentale din Federația Rusă, Feyruz Isayev nu a oferit un răspuns pănă la publicare articolului.

Pentru a deconspira mai multe scheme de corupție și delapidare a banilor publici, încălcări ale drepturilor omului avem nevoie de susținere. Ne poți ajuta cu o contribuție pentru echipa Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova prin Patreon sau poți redirecționa anual 2% din impozitul pe venit, pentru jurnalismul de investigație, cod fiscal al Centrului de Investigații Jurnalistice – 1019620008889.

 

 
Investigația a fost realizată în cadrul proiectului „Jurnalism de investigație pentru transparență și bună guvernare”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice, cu sprijinul financiar al Ambasadei SUA în Moldova. Conținutul investigației este responsabilitatea exclusivă a autorilor și nu corespunde neapărat cu punctul de vedere al Ambasadei SUA în Moldova.

 

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii