Economic

MAFIA CONTRABANDEI CU ȚIGĂRI: BROKERUL LUI DODON

Autor: Mădălin Necșuțu, Ilie Gulca
10/11/2020 29447

● Două firme transnistrene au importat în 2020, fără a plăti taxe, țigări în valoare peste 20.000.000 de dolari

● Țigările se învârt într-un circuit complex – Asia, Orientul Mijlociu și Europa  

● În afacere este implicată și firma unui socialist de la Rezina

● Prejudiciul adus statului, doar în 2020, se ridică la 60,2 milioane de dolari   

Două companii din regiunea transnistreană – Almavis și Tabimport – sunt cele mai mari importatoare de țigări din Moldova. Cele două firme deschise recent au importat aproape aceeași cantitate în Republica Moldova precum marii jucători de pe piața mondială a produselor de tutun – Philip Morris, Japan Tobacco International sau British American Tabacco. 

Numai în primele nouă luni ale anului 2020, ianuarie–septembrie, au fost aduse în Moldova peste 3,3 miliarde de țigări, echivalentul a 165 de milioane de pachete de țigarete, conform datelor oferite reporterilor Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM) de către Serviciul Vamal.

Chișinăul închide ochii la această schemă, deși importurile uriașe depășesc de trei ori cererea de piață din Transnistria (Legitimate Market Demand) de 500 de milioane de pachete anual. 

Dacă ar fi să raportăm cantitatea de țigări importată în stânga Nistrului la numărul de locuitori (470.000), unei persoane i-ar reveni câte 155 de pachete doar în aceste prime nouă luni ale anului în curs. 

În condițiile în care, în medie, un tir are o capacitate de peste 1.000 de cutii cu țigări (50 de cartușe a câte 10 pachete fiecare), în Moldova au intrat peste 330 de tiruri în perioada indicată. Astfel, valoarea totală a țigărilor importate în anul curent este de aproape 50 de milioane de dolari, având în vedere că un tir de țigări costă în medie 150.000 de dolari.

Din totalul de 3,3 miliarde de țigarete aduse în Moldova, circa 1,45 miliarde, echivalentul a 145 de tiruri, au mers numai în regiunea transnistreană. Valoarea acestor transporturi se ridică la circa 22 de milioane de dolari. 

Cele două firme, la fel ca toți agenții economici din stânga Nistrului, sunt scutite de taxa pentru dreptul de import și export și, în plus, de taxa pentru poluare. De asemenea, Almavis și Tabimport ignoră legislația vamală a Republicii Moldova, care prevede importul în Transnistria doar a cantităților necesare pentru asigurarea consumului intern.

Cele 72,5 de milioane de pachete țigări, echivalentul a 145 de tiruri, importate în primele nouă luni în regiunea transnistreană, ridică suspiciuni rezonabile privind desfășurarea unor activități de contrabandă și evaziune fiscală din partea celor două firme. Odată aduse țigările în Transnistria, fără a fi declarate, o parte infimă se păstrează pentru consum local, iar cea mai mare parte este introdusă prin contrabandă în Moldova, Ucraina, România, Polonia și alte state ale UE. 

Expertul Transparency International Moldova, Veaceslav Negruța, estimează că prețurile țigărilor indicate în facturile Tabimport și Almavis este aparent subevaluată, sugerând o comparație cu prețul per unitate declarat de alți importatori. „În cazul unei valori cu mult sub valorile produselor similare, ar putea fi temei serios de investigații anti-dumping (Consiliul Concurenței)”, a menționat Negruța.

Expertul a explicat reporterilor că acciza pentru țigări de import se calculează după următoarea formulă: 540 lei +13%, dar nu mai puţin de 700 de lei (35 de euro) per 1.000 de țigări. „Suma estimativă minimă, pierdută de bugetul de stat din acciza pentru țigări (costul politicii fiscale) este de aproximativ 50,75 milioane euro [60,2 milioane de dolari] pentru 1,45 miliarde țigări.” 

De fapt, Almavis și Tabimport sunt succesoarele unei largi scheme de contrabandă de țigări, aplicată de holding-ul transnistrean Sheriff în 2012–2014, documentată într-o amplă operațiune la nivel european de către Europol – „Rețeaua de Est a gulerelor albe”. 

Filierele belarusă și chinezească

Mai exact, Almavis și Tabimport aduc țigări din Belarus, China și Hong Kong (via Slovenia). Conform documentelor intrate în posesia reporterilor CIJM, în perioada ianuarie-septembrie, Tabimport a introdus în Transnistria 732 de milioane de țigarete din China și Hong-Kong, în timp ce Almavis a adus 721 de milioane de țigarete din Belarus.

Potrivit unui invoice, firma Almavis a cumpărat, de exemplu, în aprilie 2020, din Belarus 1.800 de cutii, echivalentul a circa 900.000 de pachete de țigări (de 20 țigarete) în valoare de 144.500 de dolari americani. Țigările au fost achiziționate de la fabrica belarusă OAO Grodnenskaya Tabacinaya Fabrika „Neman”. 

Țigari importate de Almavis și Tabimport. Foto: CIJM

Almavis a achiziționat mai multe mărci de țigări – NZ, Fast și Portal Silver Power – la prețuri variind între 0,15 și 0,21 cenți per pachet. La rândul său, Tabimport, conform unei alte facturi, a cumpărat din China, prin Slovenia, 1.180 de cutii de țigarete de marca „Ashima Luxury Size” în valoare de 147.500 de dolari.

Omul lui Dodon de la Rezina

Documentele obținute de CIJM arată că serviciile de brokeraj au fost prestate de Broctrimex SRL, firmă fondată de Eleonora Rotari, soția consilierului orășenesc și raional PSRM de la Rezina, Valentin Rotari. În timpul alegerilor locale din octombrie 2019, Rotari a candidat la funcția de primar al orașului Rezina din partea socialiștilor, însă a pierdut cursa electorală în fața contracandidatului său, Simion Tatarov. 

Declarația de avere a lui Rotari și o listă a candidaților socialiști la funcția de consilier raional Rezina indică faptul că acesta a fost broker vamal la SRL Broctrimex. Rotari a fost angajat al Serviciului Vamal din 1993, obținând gradul de locotenent-colonel și funcția de șef al Postului Vamal din același oraș. El a refuzat să vorbească cu reporterii CIJM despre activitatea firmei sale și serviciile prestate pentru Tabimport. 

Soții Rotari. Sursa: Facebook.com

„Eu nu am nicio firmă, nu am nimic. Am doar apartament... Să nu îmi mai telefonați [...] Să nu scrieți nimic despre mine, altfel ne întâlnim în altă parte!”, ne-a amenințat consilierul socialist. 

Fondarea celor două companii în Transnistria și licențierea lor în august 2019 de către Agenția Servicii Publice (ASP) de la Chișinău se explică prin interzicerea magazinelor duty free pe teritoriul Transnistriei de către Guvernul Sandu în iulie 2019.

SRL Almavis a fost deschisă la 30 octombrie 2018 la Tiraspol și a fost licențiată de ASP la 14 august 2019. La 30 decembrie 2019, au loc modificări în structura acționariatului companiei. Firma este condusă de cetățeanul rus Petrov Serghei Vitali, născut în Federația Rusă. 

La rândul său, SRL Tabimport a fondată la 1 august 2019 în satul Podoimița, raionul Camenca, de un anume Mazur Serghei Piotr, director și proprietar 100% al firmei. Tabimport are licență pentru importul de produse de tutun din 7 august 2019.

 

La 15 octombrie 2019, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a informat-o pe prim-ministra Maia Sandu despre activitățile infracționale ale unor întreprinderi din regiunea transnistreană specializate în importul și comercializarea produselor de tutun. O notă similară a fost expediată de SIS la 28 octombrie directorului ASP de atunci, Mircea Eșanu, solicitându-i suspendarea licențelor pentru Tabimport și Almavis. 

În cele din urmă, ASP nu le-a mai retras licența celor două companii. Mai mult, la 13 februarie 2020, aceeași instituție, în frunte cu noul director, Alexandru Leapin, a licențiat din nou Almavis, iar la 19 februarie - Tabimport. 

După expirarea celor șase luni, pe 27 iulie 2020, Almavis și Tabimport au depus actele necesare pentru o nouă prelungire a licenței. Cererile au fost depuse cu o zi înainte de întâlnirea din 28 iulie 2020 dintre președintele Igor Dodon și liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, la reședința prezidențială de la Condrița.

La întrevederea cu Dodon, liderul secesionist a participat alături de o numeroasă suită de miniștri și responsabili în special pe domeniul economic și bancar și a cerut Chișinăului noi concesii în zona financiar-economică. 

Discuțiile celor doi au avut loc în contextul extins al alegerilor prezidențiale de la Chișinău din luna noiembrie. Ulterior, Comisia Electorală Centrală a decis în premieră, pe 26 septembrie, deschiderea a 42 de secții de votare numai pentru cetățenii transnistreni.  

Președintele Igor Dodon s-a întâlnit pe 28 iulie 2020 cu liderul separatist, Vadim Krasnoselski, la reședința prezidențială de la Condrița. Foto: president.gospmr.org

Cadourile guvernului Chicu 

Ulterior, la câteva zile după întrevederea de la Condrița, pe 3 august 2020, Guvernul Chicu a extins decizia de a scuti companiile transnistrene de taxa pentru drepturile de import sau export, cu condiția rămânerii mărfurilor pe teritoriul Transnistriei prin trei puncte vamale situate la frontiera moldo-ucraineană (pe segmentul transnistrean). Este vorba de punctele vamale Pervomaisk-Cuciurgan, Goianul Nou-Platonovo și Novosavițkoe-Cuciurgan. 

Cu toate acestea, legea este ambiguă și lasă loc pentru a fi exploatată de Tiraspol în privința mărfurilor care merg apoi la export și care sunt astfel scutite de taxe.   Astfel, Chișinăul a prelungit scutirea companiilor din stânga Nistrului de a nu mai plăti niciun fel de impozite statului Republica Moldova (taxe vamale) până în februarie 2021. 

Ulterior, pe 7 august 2020, ASP a prelungit, la rândul său, licența de import/export pentru Almavis și Tabimport pentru alte șase luni până pe 14 februarie 2021, respectiv, 19 februarie 2021. 

La solicitarea reporterilor CIJM să explice de ce au fost ignorate atenționările SIS legate de acordarea licențelor celor două companii, ASP a comunicat că a întreprins toate măsurile ce se impun, consultând organele de drept abilitate și că a eliberat licențe pentru importul produselor din tutun companiilor vizate strict în concordanță cu legislația în vigoare.

De partea cealaltă, SIS a precizat pentru reporterii CIJM că Almavis și Tabimport, utilizând facilitățile fiscal-vamale, transportă în stânga Nistrului cantități de țigări care depășesc considerabil necesitățile interne ale regiunii. 

În același timp, a subliniat Serviciul, pe teritoriul național și al altor state se efectuează capturi de țigări de contrabandă, care, potrivit datelor sale, provin din loturile importate de agenții economici transnistreni.

Pentru a elimina acest risc, SIS a propus modificarea cadrului normativ prin determinarea unei cote de import a mărfurilor supuse accizelor calculate în limita necesităților de asigurare a populației din raioanele de est ale Republicii Moldova. Mai precis, un import în Transnistria conform Legitimate Market Demand, cerere legitimă a pieței.

Până la emiterea licențelor pentru Almavis și Tabimport, contrabanda de țigări în regiunea transnistreană se efectua prin intermediul firmelor care dețineau licențe pentru funcționarea magazinelor duty-free, licențe retrase de Guvernul Maia Sandu, la solicitarea SIS.  

Cel care a legalizat funcționarea magazinelor duty-free pe teritoriul necontrolat din stânga Nistrului a fost Guvernul Gaburici. Pe 12 aprilie 2015, Executivul de la Chișinău și-a asumat răspunderea pentru legalizarea activității magazinelor duty-free în regiunea separatistă transnistreană. Această decizie a Chișinăului a fost luată după ce Guvernul Ucrainei a interzis, pe 18 martie 2015, transportarea produselor accizabile prin anumite puncte de hotar cu Republica Moldova, pe segmentul transnistrean. 

De fapt, este vorba de aceleași posturi vamale prin care guvernele Filip și Chicu le-a permis agenților economici din Transnistria să facă exporturi – Cuciurgan–Pervomaisc (auto și feroviar) și PlatonovoGoenii Noi. 

Vama Pervomaisk,Transnistria. Foto: novostipmr.com 

În urma deciziei luate de către Kiev din 2015, agenții economici din Transnistria nu mai puteau să importe produse accizabile prin Ucraina, ci doar pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale de la Chișinău. Concomitent, la Chișinău, SRL Sheriff, împreună cu alte 29 de societăți comerciale din regiunea transnistreană, a fost pusă sub acuzare într-un dosar pentru contrabandă care a prejudiciat bugetul Republicii Moldova cu 2,6 miliarde de lei (130 de milioane de euro) între 2012 și 2014.

La 14 și 16 aprilie 2015, la solicitarea Procuraturii sectorului Botanica și a Ministerului Afacerilor Interne (MAI), pentru a asigura repararea prejudiciului, a fost aplicat sechestru pe mărfurile importate de SRL Sheriff în valoare de în valoare de 111.710 de euro. MAI a precizat pentru CIJM că această cauză penală a fost intentată pe faptul săvârșirii infracțiunii de contrabandă. La 12 august 2016, materialele cauzei penale au fost trimise Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS).

 

Așa a demarat importul țigărilor prin magazinele duty-free. Primul agent economic licențiat de ASP pentru această activitate a fost Alvi-Grup pe 4 mai 2015. În paralel, în regiunea transnistreană deținea licență pentru funcționarea de magazine duty-free SRL Altai, care a obținut licența ASP pe 30 noiembrie 2015. Astfel, în toată această perioadă, în regiunea transnistreană, funcționau două firme care dețineau licențe emise de ASP pentru funcționarea magazinelor duty-free: Alvi-Grup și Altai.

SRL Alvi-Grup își avea sediul în Transnistria, raionul Camenca, satul Caterinovca. Firma a fost înregistrată în regiunea transnistreană pe 16 martie 2015, înainte cu două zile de decizia Guvernului Ucrainei care a interzis transportarea de produse accizabile prin punctele Cuciurgan și Platonovo. La 27 august 2015, așa-zisul Comitet vamal de stat din Transnistria i-a suspendat licența companiei Alvi-Grup pe motivul depistării unor încălcări în actele prezentate pentru prelungirea licenței. La 13 octombrie același an, Curtea de Arbitraj de la Tiraspol a anulat decizia Comitetului Vamal de Stat din Transnistria privind suspendarea licenței SRL Alvi-Grup. Alvi-Grup avea magazine duty-free în punctele de trecere a frontierei moldo-ucrainene:  Hristovaia, Pervomaisc și Goianul Nou. În timp ce Altai deținea magazine duty-free la punctele de trecere a frontierei moldo-ucraineană: Hristovaia, Pervomaisc, Vărăncău, Goianul Nou și Broşteni. 

 

În 2017, ASP a emis licență doar pentru SRL Altai, licență valabilă până la 20 decembrie 2017. În spatele acestei companii, Altai, conform unei note informative a SIS adresate fostului prim-ministru Maia Sandu, se menționează că ar fi co-proprietarul holdingului Sheriff, Victor Gușan.

„Principalul fondator și administrator al acestuia [SRL Sheriff], Victor Gușan, concomitent gestionar și beneficiar direct al schemei ilicite de contrabandă a țigărilor spre UE (prin regiunea transnistreană), și-a reorientat tranzacțiile prin intermediul SRL Altai. În 2015–2019, sub acoperirea regimului duty-free, SRL Sheriff a achiziționat 550 de milioane de pachete de țigări, care, în cea mai mare parte, au fost livrate ulterior prin contrabandă în UE.”

Amintim că importul țigărilor prin magazinele duty-free a fost stopat în urma deciziei Guvernului Sandu din iulie 2019. Conform unui document al PCCOCS ajuns în posesia reporterilor CIJM, cauza penală pe numele Sheriff a fost deschisă la sesizarea Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași, România. 

Poliția Română informa autoritățile moldovenești că mai multe persoane asociate în grupări criminale desfășoară activități de contrabandă cu țigări prin valorificarea acestora pe teritoriul Republicii Moldova, Ucrainei și mai multor state din UE.

Conform materialelor cauzei penale, în perioada 2012–2014, SRL Sheriff a efectuat 544 de tranzacții pe teritoriul Republicii Moldova, Transnistria, cu țigarete în valoare de peste 63 milioane de dolari.  La 14 aprilie 2015, Sheriff a fost pusă sub învinuire, incriminându-i-se comiterea infracțiunii de contrabandă. 

În cele din urmă, în toamna anului 2018, în ajunul alegerilor legislative din februarie 2019, procurorul de caz, Lilian Bacalîm, a considerat că în această cauză lipsesc cu desăvârșire elemente de infracțiune. Prin urmare, el a solicitat scoaterea sechestrului de pe bunurile Sheriff, precum și scoaterea integrală de sub urmărire penală a SRL Sheriff.   

Procuratura Generală a comunicat reporterilor CIJM că nu are în gestiune cauze penale inițiate pe numele factorilor de decizie / proprietarilor SRL Sheriff de la Tiraspol / Holdingului Sheriff Tiraspol.

Investigația a fost realizată  în cadrul proiectului „Jurnalismul de investigație de calitate în interesul cetățeanului”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice cu sprijinul Fundației Soros Moldova. Punctul de vedere al autorului  nu coincide neapărat cu opinia Fundației. Autorul este responsabil pentru corectitudinea celor expuse.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii