Integritate

Averea (ne)oficială a deputaților

Foto: Serviciul de Presă al Parlamentului
Autor: Victor Moșneag, Alexandru Bolfa, Anastasia Nani
06/04/2015 12251

Unii deputați din actualul Parlament nu au indicat în declarația cu privire la venituri și proprietăți pe anul 2014 toată averea pe care o dețin. Aparent, unii aleși au decis să fie transparenți și au declarat tot ce au înregistrat pe numele lor sau al soților. În realitate, au înscris businessuri profitabile, de familie, pe numele copiilor, nepoților sau altor persoane apropiate. Legea este însă de partea lor pentru că nu au nicio obligație să le declare. Experții susțin că ar fi necesar de modificat normele legale, iar funcționarii, ținând cont de realitățile din țara noastră, să fie obligați să declare inclusiv averea rudelor apropiate.

Miercuri, 31 martie 2015, a expirat termenul de depunere a declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietăţi de către funcţionarii publici, inclusiv de către deputaţi. Am analizat declaraţiile tuturor deputaţilor din Parlamentul R. Moldova, depistând mai multe inexactităţi admise de către aceştia în procesul de declarare a veniturilor şi proprietăţilor.

Averea lui Plahotniuc

Această clădire din centrul Chișinăului aparține „Finpar Invest”, afiliată
lui Vlad Plahotniuc

Deputatul democrat Vladimir Plahotniuc este considerat unul dintre cei mai bogaţi oameni din R. Moldova. Totuşi, nici în declaraţia cu privire la venituri şi proprietăţi pe anul trecut, acesta nu a indicat prea multe, anunţând că deţine doar un apartament de 243 m.p. în centrul Chişinăului, două garaje, trei automobile de model Mercedes şi o singură firmă, „Prime Management” SRL, care i-a adus anul trecut venituri de aproape 34 milioane de lei. În declaraţia lui Plahotniuc nu vedem nicio referire la televiziunile, hotelurile sau celelalte afaceri (firme) pe care le deţine prin intermediul altor persoane. Firma „Prime Management” SRL, la care Plahotniuc are 100%, este administrată de Cezara Salinski şi îşi are sediul pe bd. Dimitrie Cantemir 1/1, acolo unde este şi sediul fundaţiei „Edelweiss”, dar şi cel al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Moldova, ambele fondate de Plahotniuc.

De precizat că, pe această adresă, bd. Dimitrie Cantemir 1/1, se înalţă un imobil grandios, cu mai multe niveluri. La parter este o filială a Victoriabank şi oficiul celor de la Petrom Moldova, ambele companii conduse în trecut de Plahotniuc. Totodată, pe această adresă şi-au avut sau încă îşi mai au sediul mai mulţi agenţi economici: „Finpar Invest” (între timp şi-a schimbat locaţia), „Casa Media”, „Telefe M International”, „Media Production” – toate afiliate lui Plahotniuc, dar şi firme despre care nu s-au ştiut prea multe lucruri…, până acum: „Inter Loyal” SRL, condusă de Boris Foca, cel care a iniţiat în 2012, împreună cu Moldova Agroindbank, şi un alt SRL administrat de el, cu o denumire aproape similară, „International Loyal Group”, proiectul pay&save, care promite să-ţi reîntoarcă pe cont o parte din banii plătiţi pe un anumit produs, achitat cu cardul, dar şi firma „Novenesys Corporation” SRL, administrată de un oarecare Dorin Mîţu şi fondată de un alt SRL cu acelaşi nume din România, vizată, în 2013, într-o anchetă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru obţinerea unor contracte dubioase, de milioane de euro, cu instituţii ale statului român.

Imobilul de milioane al companiei „Finpar Invest”

Boris Foca e membru activ al PDM. Foto: facebook.com

Coincidenţă sau nu, Boris Foca, administratorul şi unul dintre fondatorii firmelor „Inter Loyal” şi SRL „International Loyal Group” şi fost reprezentant al „Novenesys Corporation” SRL, este membru PD, el apărând la mai multe evenimente şi în mai multe fotografii, în care îndeamnă oamenii să voteze pentru această formaţiune politică. Solicitat de noi, Foca ne-a spus însă că la mijloc ar fi doar o coincidenţă şi că firmele pe care le gestionează doar au închiriat oficii pe acea adresă, ele neavând vreo legătură cu Vladimir Plahotniuc.

Clădirea impunătoare din bd. Dimitrie Cantemir, numită Global Business Center, are o suprafaţă oficială de peste 5200 (!) m.p. şi aparţine firmei, deja celebre (datorită mediatizării), „Finpar Invest”, administrată de Ghenadie Sajin, unul dintre numeroşii administratori ai afacerilor lui Plahotniuc. Despre acest SRL, fondat iniţial de Vera Morozan, sora lui Plahotniuc, am scris anterior că deţine terenul pe care a fost construit hotelul Nobil din centrul Chişinăului, iar presa a relatat în ultimii ani mai multe cazuri în care agentul economic a pus mâna pe terenuri sau alte bunuri ale statului, în special, prin intermediul unor hotărâri judecătoreşti dubioase. Deşi pare evident, Plahotniuc nu a recunoscut niciodată că acest SRL i-ar aparţine. A recunoscut însă că ar deţine afaceri în mass-media şi hoteluri, doar că ele niciodată nu s-au regăsit în declaraţiile sale cu privire la venituri şi proprietăţi, pentru că tot timpul au fost înregistrate pe alte persoane sau pe firme din zone off-shore. Contactat de noi, deputatul nu a răspuns la apeluri.

Deputatul sărac în declaraţii, dar cu copii businessmani

Foto: facebook.com

Socialistul Vladimir Ţurcan a ocupat, din 1976 şi până în 2010, doar funcţii în cadrul unor instituţii publice, începând cu Procuratura Generală şi terminând cu Parlamentul R. Moldova, unde a revenit în 2014 pe listele Socialiştilor. Analizând toate declaraţiile cu privire la venituri şi proprietăţi disponibile ale acestuia, observăm că, practic niciodată, Ţurcan nu a deţinut firme care să-i aducă venituri suplimentare faţă de salariul de bugetar. Totuşi, acesta duce o viaţă îndestulată, locuind într-o casă de milioane de pe str. G. Meniuc din Chişinău, pe care a obţinut-o în anul 2007, perioadă în care era, la fel ca acum, deputat. „Secretul” deputatului Ţurcan par să fie „investiţiile” în copiii săi, care gestionează mai multe firme, unele dintre ele fondate sau, mai corect spus, înregistrate pe numele lor, când abia au împlinit 18 ani. În acest mod, chiar dacă firmele respective ar fi fost controlate de facto de deputat, ele, conform legii, nu trebuie să se regăsească în declaraţiile cu privire la venituri şi proprietăţi ale tatălui.

Astfel, după cum scriam anterior, Maxim Ţurcan este fondator la 6 SRL-uri. Primul dintre ele, SRL „Opercom”, a fost înregistrat pe 7 februarie 1997, pe când fiul lui Vladimir Ţurcan avea doar 18 ani. La 23 de ani, Maxim Ţurcan a fondat şi firma „Copiservice-X”, iar în 2006, pe când tatăl său era deputat, Maxim a intrat şi pe piaţa asigurărilor, participând la fondarea companiei de creditare şi leasing „Status Leasing” SRL.

În 2008, acesta este implicat şi în fondarea companiei de asigurări „Global-Asig”, în 2010 fondează un alt SRL, „Flextanc” SRL, iar în iulie 2014, împreună cu trei parteneri – SRL „Two Goose”, firmă cu licenţă în diverse domenii, printre care comerţul diferitor produse, fabricarea pâinii, baruri şi restaurante. Anastasia Ţurcan, una dintre fiicele deputatului, este şi ea fondatoare la două SRL-uri: „MC-Dent”, care deţine clinica Doctor White din Chişinău, şi SRL „Fusion”, care administrează clubul de noapte Cherry. Ecaterina Stratulat, o altă fiică a deputatului, împreună cu soţul său Eugeniu, au fondat alte trei SRL-uri, cu activităţi în domeniul închirierii apartamentelor şi automobilelor. Soţii Stratulat locuiesc, ca şi tatăl lor, într-o casă de lux de pe str. Lalelelor din Chişinău. Solicitat de noi, Vladimir Ţurcan ne-a spus că el nu are nicio legătură cu aceste SRL-uri, administrate, la fondare, de către soţia sa, care era de meserie jurist. Deputatul a precizat că toţi copiii săi sunt acum independenţi şi că el nu cunoaşte toate ocupaţiile legate de business ale acestora.

Casa lui Reidman şi nepotul lui Vitiuc

În acest duplex locuiesc familiile Domenti și Reidman. Foto: ziarulnational.md

La fel ca şi colegii săi din Parlament, comunistul Oleg Reidman este destul de modest… în declaraţii. În cea pe 2014, alesul poporului a indicat că ar avea doar două maşini, un BMW X6 şi un Mitsubishi Outlander, pe care-l foloseşte soţia sa, prin uzufruct. Nici de această dată, Reidman nu a indicat casa de milioane pe care o deţine în Chişinău, acolo unde, de fapt, locuieşte. După cum scriam anterior, imobilul este înregistrat pe numele celor doi feciori ai săi, Mihail şi Roman (care locuieşte de mai mulţi ani în Israel), şi a fost cumpărată de familia deputatului în august 2010 de la Iurii Luncaşu.

Un alt parlamentar PCRM, Vladimir Vitiuc, vicepreşedinte al Legislativului, a declarat în 2014 două firme, SRL „Aurant” şi SRL „Solar Engineering”, despre care am scris în ediţiile trecute, şi trei maşini. La SRL „Aurant”, Vladimir Vitiuc este partener cu soţia sa, Iana, iar firma este condusă de nepotul Igor Vitiuc. Conform declaraţiei, familia Vitiuc nu deţine niciun imobil, asta deşi, SRL „Aurant” fondată de soţii Vitiuc activează pe str. Fiodor Dostoievski nr. 2, într-un sediu care-i aparţine. Totuşi, conform informaţiilor oferite de către reprezentanţii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), funcţionarii nu sunt obligaţi să declare bunurile pe care le deţine o firmă deja declarată. La fel, legea nu-l obligă pe Vladimir Vitiuc să declare averea apropiaţilor săi, cum ar fi cea a nepotului Igor Vitiuc, care-i administrează firma SRL „Aurant”, dar care este fondator şi la alte 4 firme, despre care oameni din Bălţi susţin că i-ar aparţine, de fapt, deputatului: „Dastilius”, care deţine Clubul Platinum din Bălţi, „Germes Nord”, care deţine Radio 7, „Dialog-Media” şi „V.V.V Comerţ Service”, care administrează publicaţia Gazeta.md.

DEPUTAȚI CU AVEREA NEDECLARATĂ

Mai mulţi deputaţi nu au indicat în declaraţiile cu privire la venituri şi proprietăţi firmele la care sunt fondatori, ei sau soții lor. Printre aceştia se regăsesc socialiştii Dolinţă şi Smirnov, comunistul Bannicov sau democratul Dudoglo.

Deputata socialistă, firma nedeclarată şi zona off-shore

Alla Dolință. Foto: avere.promis.md

Alla Dolinţă a indicat în declaraţia sa pe anul 2014 doar faptul că soţul său, Igor, deţine firma „Igalirix” SRL. Totodată, în declaraţia de venituri a deputatei Dolinţă este înscris un venit al soţului său de 2000 de lei de la firma „Combar Plus” SRL, altul de 2000 de lei de la „Barcom” SRL, precum şi un venit al ei de 900 de lei de la firma „Foradex Plus” SRL, altul de 1000 de lei de la „Alighenix”şi 18 000 de lei de la „Vesma Teh” SRL. „Combar Plus” SRL este fondată de off-shore-ul „Unitrees Investments Limited”, înregistrat în Cipru. Deşi „Combar Plus” nu apare în declaraţia soţilor ca proprietate, această firmă este înregistrată în apartamentul deputatei din bd. Grigore Vieru, din Chişinău, fiind administrată, conform datelor de la Camera Înregistrării de Stat, chiar de către soţul său. „Foradex Plus” SRL, administrată şi fondată de Djemma Rotari, este înregistrată şi ea în apartamentul deputatei socialiste. Firma „Vesma-Teh” deţine sediul central al PSRM, partidul plătindu-i anual circa 300 de mii de lei. Aceasta este fondată de către un alt off-shore din Cipru, „HB Strenton Limited”, care este fondator şi la firma „Alighenix” S.R.L., înregistrată, de asemenea, în apartamentul familiei Dolinţă.

Deputata a uitat să includă în declaraţia cu privire la venituri şi proprietăţi firma „Bas-Elit-Vin” SRL, fondată în satul Başcalia, r. Basarabeasca, la care soţul său deţine 34%. Alla Dolinţă ne-a spus iniţial că nu cunoaşte nimic despre firma „Bas-Elit-Vin” şi că soţul său nu ar avea cotă-parte la acest SRL. „Ce fel de firmă e aceasta? Noi nu avem o astfel de companie. 100% că această firmă nu este înregistrată pe soţul meu”. Ulterior, după ce a discutat cu soţul, deputata a admis că „Bas-Elit-Vin” ar fi fost fondată de acesta, precizând că firma nu mai activează în momentul de faţă. Totodată, Dolinţă susţine că nu are nimic în comun cu celelalte firme înregistrate în apartamentul ei. „Aceasta se numeşte adresă juridică, făcută printr-un contract de arendă. De ce să schimbe oamenii adresa firmelor, dacă tu ai cu ei relaţii bune? Atunci ar apărea multe probleme, cum ar fi timpul pierdut la fisc. Eu nu sunt nici prietenă, nici rudă cu Djemma Rotari, dar există o sumedenie de motive pentru care i-am permis să-şi înscrie firma în apartamentul nostru. Daca voi aţi avea un comportament normal, v-aţi conduce numai de actele oficiale, unde scrie care firme îmi aparţin şi care nu”, ne-a reproşat deputata.

Dudoglo: „Ce vreţi de la mine, întrebaţi-o pe soţia mea”

Nicolae Dudoglo. Foto: actualitati.md

Socialistul Eduard Smirnov a uitat să indice în ultima sa declaraţie cu privire la venituri şi proprietăţi firma „Alternativa” SRL, cea care a deţinut anterior un ziar al vechiului partid socialist. Acesta însă nu mai este unul activ.

Liberala Corina Fusu a uitat, la rândul său, să indice de-a lungul anilor în declaraţiile de venit o firmă în care deţine 10% din acţiuni. Este vorba despre „Alfort-Prim” SRL, înregistrată în 1999 şi care nu mai funcţionează, dar care a rămas în registrul Camerei Înregistrării de Stat. Potrivit datelor oficiale, întreprinderea s-a ocupat de comerţul cu ridicata pe bază de tarife sau contracte, activităţi de cercetare a pieţei şi de sondaj al opiniei publice, intermedieri pentru vânzarea unui asortiment larg de mărfuri etc. De altfel, firma îşi are sediul chiar în apartamentul familiei deputatei de pe strada Academiei din Chişinău.

Şi deputatul democrat Nicolae Dudoglo, în declaraţia sa pe venit pe anul trecut, a indicat că deţine doar 10% din capitalul firmei „Drongo” LTD, din Ungaria. Acesta nu a inclus însă firmele deţinute de soţia sa. Potrivit datelor de la CÎS, Tatiana Dudoglo deţine 50% din firma „Istikbal” SRL şi ÎI „Tatiana Dudoglo”. Deputatul Dudoglo s-a arătat indignat de întrebările noastre şi a refuzat să ne răspundă la ele. „Ce vreţi de la mine, întrebaţi-o pe soţia mea”, ne-a spus acesta pe un ton nervos.

Bannicov a uitat de firme şi de 30 ha de pădure

Alexandr și Lala Bannicov. Foto: ok.md

Deşi termenul de depunere a declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietăţi a expirat la 31 martie 2015, pe site-ul parlamentului, la această dată, încă nu am putut accesa declaraţia deputatului comunist Alexandr Bannicov, pe anul trecut. În cea din 2013, disponibilă, oficialul a omis şi el două firme, „Betalan” SRL şi SRL „Servidar”, care aparţin familiei sale. Totodată, firma „Betalan” SRL, administrată de familia Bannicov, arendează 30 ha în Ocolul Silvic Ghidighici. De asemenea, nici terenul nu se regăseşte în declaraţia sa cu privire la venituri şi proprietăţi. În baza de date a „Moldsilva”, la capitolul contacte ale persoanelor care închiriază pădurea din Ghidighici este indicat un număr de telefon fix. La acest număr au răspuns angajaţii firmei SRL „Tina”, şi nu SRL „Betalan”, cea cu care „Moldsilva” semnase contractul de arendă.

În declaraţia sa de venit liberal-democratul Angel Agache a indicat doar că este fondatorul firmei „Tehnodava” SRL. Această firmă îşi are sediul juridic pe adresa Pădurilor, 8a din capitală. Pe aceeaşi adresă se află şi compania Coloana Mecanizată de Construcţii SA (CMC SA), care este administrată de Elena Agache, soţia deputatului şi fiica directorului de la Apă-Canal, Constantin Becciev. Totodată, „Tehnodava” SRL este fondatoare la încă două firme. Astfel, prin intermediul acestui SRL, Agache mai deţine 20% din „Energoconfort” SRL şi 34% la „NJT-M” SRL. Ultima firmă îşi are sediul pe aceeaşi adresă cu CMC SA şi este administrată de soţia sa. Reprezentanţii CNI ne-au spus însă că deputatul nu ar fi comis încălcări în declaraţia sa cu privire la venituri şi proprietăţi, pentru că funcţionarii nu sunt obligaţi să declare bunurile şi, respectiv, firmele pe care le deţine o firmă deja declarată.

A devenit deputat şi şi-a deschis firmă

Democratul Eugeniu Nichiforciuc, care nu şi-a făcut încă publică declaraţia de venit (până în seara zilei de 31 martie 2015, declaraţia nu apăruse pe site-ul Parlamentului), este fondator în cel puţin două firme. În declaraţia depusă la Comisia Electorală Centrală în perioada alegerilor parlamentare, deputatul a indicat că deţine 50% din acţiunile firmei „Trans Agent Grup” SRL. Întreprinderea este specializată, printre altele, în transportarea de mărfuri şi persoane, comerţul materialelor de construcţie, al produselor alimentare, băuturilor şi produselor din tutun. Celelalte 50% aparţin Tatianei Nichiforciuc, mama parlamentarului. Firma, potrivit datelor oficiale, este înregistrată într-un apartament din sectorul Botanica al capitalei ce aparţine soţiei sale, Cristina Nichiforciuc Eftodi, şi rudelor ei. „Este o afacere de familie”, a declarat Eugeniu Nichiforciuc. La scurt timp după scrutinul din 2014, legiuitorul a pornit o nouă afacere – „Construct Agent Grup” SRL, unde deţine 34% din acţiuni. Printre obiectivele declarate ale firmei se numără construcţia şi demolarea clădirilor, construcţia autostrăzilor, drumurilor, aeroporturilor, comerţul cu materiale de construcţie etc. „Am declarat tot ce am. Am pornit afacerea până să devin deputat”, a adăugat Nichiforciuc. Nu am reuşit să verificăm dacă deputatul a inclus firma în declaraţia pe anul trecut, pentru că declaraţia sa încă nu era făcută publică.

Dacă e să dăm crezare declaraţiilor de venit ale multor deputaţi, ei sunt cei care îşi întreţin familiile. Bunăoară, aşa s-ar întâmpla şi în cazul comunistei Violeta Ivanov, care se laudă la şedinţele Legislativului cu ţinute şi bijuterii alese. Mai are cheltuieli şi pentru studiile fiicelor sale, mai ales că cea mai mare învaţă, prin corespondență, la Universitatea Sorbona din Paris, Franţa. Potrivit celei mai recente declaraţii de venit, deputata a avut în 2014 un salariu de aproape 170.000 de lei, în timp ce soţul ei a câştigat doar 42.000 de lei. Serghei Ivanov este angajat la o întreprindere individuală – „Ionel Ivanov” – , care are în gestiune o parcare pe strada Valea Crucii din sectorul Botanica. „Da, este singura firmă cu care are tangenţă. Lăsaţi aceste aberaţii ale dumneavoastră”, ne-a reproşat parlamentara, întrebată cum reuşeşte să se descurce.

Galina Bostan, director al Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC):

„Cred că este necesar de schimbat legislaţia, iar funcţionarii, obligaţi să declare şi firmele care au fost fondate de o firmă deja declarată, dar şi afacerile tuturor membrilor familiei. Eu cred că CNI-ul ar trebui să se intereseze de aceste terţe firme, deoarece acolo s-ar putea să fie lucruri interesante. Legislaţia trebuie ajustată la realitatea existentă, iar averile apropiaţilor, cum ar fi copiii, părinţii, ar trebui declarate. Din punct de vedere al plăţii impozitelor, nu cred că sunt probleme, dar din punct de vedere al integrităţii, pot să apară probleme majore.”

NOTĂ: Marţi, 31 martie, la ora 20.00, pe site-ul Parlamentului nu erau postate declaraţiile cu privire la venituri şi proprietăţi a 45 de deputaţi (!), printre ei Vladimir Voronin, Iurie Leancă, Mihai Ghimpu sau Chiril Lucinschi.

Investigaţia a fost realizată în cadrul Campaniei „Jurnalişti pentru integritate în serviciul public”, desfăşurată de Centrul de Investigaţii Jurnalistice cu suportul Programului Bună Guvernare al Fundaţiei Soros Moldova. Instituţia finanţatoare nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii