Integritate

Averea șefilor de la ANRE: case, mașini de lux, terenuri și firme nedeclarate

Foto: privesc.eu
Autor: Victor Moșneag
11/11/2015 28373

Oficial, majorarea tarifelor la energia electrică îi va afecta și pe cei patru directori ai Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, instituție care a aprobat noile tarife. Și asta pentru că cel puțin doi dintre aceștia locuiesc în imobile de lux, de peste 100 de m.p., taxele de întreținere a cărora, în noile condiții, vor crește simțitor. Pe de altă parte, salariile celor patru directori, de peste 50 de mii de lei pe lună, dar și afacerile pe care le gestionează în paralel, îi vor ajuta, probabil, să treacă, fără prea mare efort, peste aceste scumpiri.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), instituție care implementează politica statului privind reglementarea în sectoarele energetice, a decis vineri, 6 noiembrie, că nu există temei pentru revizuirea hotărârilor din iulie, legate de aprobarea noilor tarife pentru distribuția și furnizarea energiei electrice și a tarifului pentru serviciul de transport al energiei electrice. Decizia de majorare a tarifelor a intrat astfel oficial în vigoare pe 9 noiembrie 2015, zi din care, consumatorii casnici ai Gas Natural Fenosa, care plăteau până atunci 1 leu și 58 de bani pentru un kw/ora, vor plăti practic dublu, adică 2 lei și 16 bani. Pentru vineri, 13 noiembrie, ANRE,  a anunțat o nouă ședință, prin care se va decide cum procedează cu decizia de a majora și tariful la gaze naturale, luată tot în luna iulie. Cel mai probabil, rezultatul va fi același – tariful va crește. Deciziile sunt luate de Consiliul ANRE, format din cei patru directori, dintre care unul – general, cu distribuții împărțite pe diverse domenii.

Directorul general, cu casă în construcţie

Sergiu Ciobanu și Oxana Gotinjan (Roxana) // Foto: Tribuna.md

Sergiu Ciobanu este director general al ANRE din iulie 2013. A plecat pentru trei luni, în septembrie, după decizia Curţii Constituţionale de a-l repune în funcţie pe Victor Parlicov, fost director general, dat afară de Parlament. A revenit la şefia instituţiei în ianuarie 2014. Înainte de asta, a fost viceministru al Economiei, pe când instituţia era condusă de Valeriu Lazăr. În paralel, a fost membru al Consiliilor de Administrare a trei întreprinderi de stat: „Aeroportul Mărculeşti”, „Moldexpo” şi „Camera Înregistrării de Stat”.

Nici într-o declaraţie cu privire la venituri şi proprietăţi, depusă de Sergiu Ciobanu de când e funcţionar, acesta nu a indicat vreo locuinţă, ci doar salariul de la instituţiile respective şi, mai nou, o Skoda, fabricată în 2008 şi procurată în 2009. Directorul general al ANRE este cununat religios cu o cântăreaţă, cu nume de scenă Roxana. Numele ei real este Oxana Gotinjan. Cei doi au locuit anterior într-un apartament pe str. Sadoveanu din Chişinău, înregistrat pe numele unui copil dintr-o relaţie anterioară a Oxanei.

În 2013, într-un interviu pentru un site monden, thewoman.md, Oxana Gotinjan (Roxana) declara că este

BMW-ul seria 5 cu care s-a afișat în presă Roxana,
Foto: thewoman.md

posesoarea unui BMW, culoare neagră, seria 5, cumpărat în 2007, de peste hotare, din bani comuni. „Mie nu-mi plac maşinile mici, le ador pe cele mari pentru că sunt mai confortabile”, zicea ea. „Am condus doar BMW-uri, am avut modele mai vechi şi în culori diferite: gri, albă, aurie”, relata aceasta. În acelaşi interviu, ea spunea că soţul său conduce o Skoda Superb. Nici într-o declaraţie a funcţionarului, maşina sa însă nu apare. La fel cum nu apare nici apartamentul în care cei doi au locuit, dar nici firma „Oxigot” SRL, fondată şi administrată de Oxana Gotinjan din noiembrie 2005. Aceasta are activităţi declarate în comerţ, un capital social de 5400 de lei şi este înregistrată în apartamentul în care au locuit Sergiu şi Oxana pe str. Sadoveanu. Nu am putut verifica dacă firma a fost sau nu indicată în declaraţia cu privire la venituri şi proprietate a lui Sergiu Ciobanu pe anul 2014, pentru că, şi de pe site-ul ANRE, dar şi de pe cel al Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), aceasta lipseşte. Conform unor surse, Sergiu Ciobanu ar fi implicat şi în alte afaceri, prin intermediul unor persoane interpuse.

Sergiu Ciobanu susţine că a depus declaraţia de avere pe anul 2014 şi că nu cunoaşte de ce aceasta încă nu este publică. El a precizat însă că este transparent şi că are un venit anual de 700 mii de lei de la Agenţie şi că anul trecut a contractat un credit ipotecar, iar acum îşi construieşte o casă de locuit. „Am procurat un lot pentru casă din creditul ipotecar. Acum sunt în construcţie. Până ne vom muta în casă nouă, locuiesc în apartamentul părinţilor. Nu mai stăm în apartamentul de pe Sadoveanu. Casa încă nu este gata. Am ridicat-o şi acum se lucrează la exterior. Cred că va trebui să mai aşteptăm vreun an până să ne mutăm. Casa se află în Stăuceni”, ne-a zis acesta. Despre firma nedeclarată a partenerei de viaţă, acesta a precizat: „Nu a activat niciodată firma asta. Totodată, nu puteam s-o declar pentru că noi nu suntem căsătoriţi oficial”, a punctat acesta.

Casa de milioane a lui Octavian Lungu

Casa familiei Lungu, Foto: Victor Moșneag

Octavian Lungu este director și membru al Consiliului de Administrație al ANRE din ianuarie 2014. Înainte de asta, din iunie 2013, a fost consilier al ministrului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, dar și  președinte al Consiliilor de Administrație ale „Air Moldova”, „MoldATSA” și „Aeroport Handling”. Anterior, a ocupat funcții de conducere în întreprinderi din domeniul finanțelor, printre care și Victoria Asigurări. În această perioadă, înainte de a ajunge la ANRE, Lungu și-a construit o casă de lux individuală în or. Codru, la marginea Chișinăului. Casa este doar oficial, în documente, în or. Codru, pentru că ea se află în apropierea Institutului Oncologic, din str. Testemițanu. Imobilul, cu o valoare de piață de peste 5 milioane de lei, este declarat de Octavian Lungu, iar în declarația sa cu privire la venituri și proprietăți pe anul 2013, el susține că l-a construit în anii 2001-2012, după care a fost dat oficial în exploatare. El este înregistrat pe numele său și al soției, Stela, medic-internist la Spitalul Sf. Arhanghel Mihail. Soții Lungu mai dețin două terenuri pentru construcții, două mașini „Mazda”, dar și peste 800 mii de lei în conturi bancare.

Octavian Lungu este și fondator la două SRL-uri, „Danisan Consult” și „Universal Motors”. Primul SRL a fost fondat în mai 2008 și oferă activități de consultare pentru afaceri. El este înregistrat pe str. Romană, într-o clădire care a aparținut anterior firmei Victoria Asigurări, la care Lungu a activat, iar mai apoi, celor de la „Finpar Invest” SRL, afiliat lui Vladimir Plahotniuc. În 2012, aceasta a vândut clădirea unui alt agent economic. În 2013, Octavian Lungu a participat la fondarea unei alte firme, „Universal Motors”, specializată în comerțul cu autovehicole. Directorul ANRE deține aici 45%. Parteneri îi sunt Dorin Procopciuc (5%), Boris Verlan (5%) și Alexei Rogov (45%). Firma e înregistrată într-o casă particulară din Durlești.

Venitul „uitat” de la firma lui Plahotniuc

Octavian Lungu, Foto: primm.ro

În aprilie 2015, Octavian Lungu a fost ținta unui control al Comisiei Naționale de Integritatate (CNI), după o sesizare a Centrului Național Anticorupție (CNA). CNI a efectuat o contrapunere a informației indicate în declarația lui Lungu și informațiile din bazele de date ale statului, stabilind că directorul ANRE ar fi proprietarul bunului imobil situat în Chișinău, str. Florica Niță, fapt neindicat în declarația sa cu privire la venituri și proprietăți. La 5 februarie 2015, CNI a dispus inițierea procedurii de control în privința lui Octavian Lungu. Instituția a stabilit că, în 2013, Lungu a avut venituri în sumă de 2,7 mii de lei de la SRL „Prime Management”, fondată și administrată de Vladimir Plahotniuc, pe care nu le-a declarat. În explicațiile făcute la CNI, Lungu a spus că „această scăpare a fost neintenționată, și suma rezultă dintr-un contract de prestări de servicii semnat cu compania SRL „Prime Management”. Totodată, această sumă a fost inclusă în declarația pe venit pentru 2013 prezentată la Inspectoratul Fiscal”. S-a depistat și faptul că actualul director al ANRE nu a declarat cota parte dintr-un apartament de 109,6 m.p., obținut în 1995. Lungu a precizat că apartamentul a fost privatizat de părinții săi încă în 1995, în baza bonurilor de privatizare și că nu a știut că, la înregistrare, a fost inclus în calitate de co-proprietar al acestui imobil. Precizăm, în context, că tatăl lui Octavian Lungu, Gheorghe Lungu, este fost ministru al Agriculturii în Guvernul Ciubuc (1997-1998).

CNI a mai constatat că Lungu nu a inclus în declarația sa și cele 10 conturi bancare cu rulaje de peste 50 mii de lei. Acesta a explicat scăparea prin faptul că a declarat conturile salariale și cele de depozit, dar a omis conturile prin care s-au făcut plățile intermediare pe care nu le cunoștea. El susținea atunci că, în declarația pentru 2014, a indicat și conturile goale sau cu soldul negativ. În consecință, CNI a decis să claseze cauza „pentru că s-a constatat că nu există circumstanțe din care să rezulte încălcarea intenționată a regimului juridic în declarația cu privire la venituri și proprietate a datelor inexacte sau incomplete. Totodată, nefiind stabilită o diferență vădită între veniturile realizate în 2013 și proprietatea dobândită în aceeași perioadă de timp”, se spune în actul CNI. Nici Octavian Lungu nu a răspuns la telefon.

Explicațiile  de la CNI: „necunoștință”

Imagine de la protestele din fața sediului ANRE

Și Ghenadie Pârțu, un alt director al ANRE, a ajuns  în atenția CNI. Acesta, la fel ca și colegul său, a scăpat basma curată, deși a completat declarația cu privire la venituri și proprietate cu mai multe omisiuni. Pârțu a fost verificat tot ca urmare a unei sesizări făcute de CNA la 23 ianuarie 2015. Instituția a constatat că acesta deține o semiremorcă, un camion și un tractor, o construcție accesorie casei sale de locuit, un apartament, un teren, dar și faptul că soția sa deține o cotă parte într-o societate comercială, bunuri pe care nu le-a indicat în declarația cu privire la venituri și proprietate. Totodată, acesta nu a declarat veniturile obținute în 2013 din alte surse decât ANRE, patru conturi bancare și cote părți într-un SRL și într-o Întreprindere Individuală. 

În explicațiile depuse la CNI, acesta a admis că a greșit. Doar că, el a menționat că nu indicat firmele „din necunoştinţă şi nu din intenţia de a le tăinui, fiind numit pentru prima dată într-o funcţie de demnitate publică, neavând experiențe anterioare de depunere a unor declarații de acest gen, scăpările fiind admise nu cu intenţie. Totodată, întreprinderea Individuală este o întreprindere inactivă, din momentul fondării, ceea ce se poate proba şi prin faptul că nu a fost reînregistrată în modul stabilit şi nu a primit cod fiscal nou, ceea ce încă o dată dovedește că nu a fost admis cu intenție”. Acesta a mai susținut că „omisiunile admise prin nedeclararea conturilor bancare de card prin intermediul cărora au fost achitate plățile salariale de către instituțiile unde a activat, precizând că acest fapt nu a fost admis cu rea intenție, dar din simplul motiv că, odată ce veniturile salariale au fost declarate la capitolul venituri, nu a știut că-i necesar să declare şi conturile de card, o parte din care deja nu mai sunt valabile, deoarece cardurile au expirat şi le va închide în modul stabilit de lege, pentru neadmiterea pe viitor a unor gafe de acest fel”. Despre cele trei unități de transport, Pârțu a spus că nu le-a declarat pentru că „tehnica respectivă este uzată şi nu mai este în funcțiune, părţile componente ale cărora au fost dezasamblate şi predate la fier uzat, nefiind în cunoştinţă de cauză că acestea urmează a fi radiate din registrul auto, proceduri care deja le-a demarat”. La fel, din necunoștință, Pârțu a spus că nu a indicat un apartament de la Rezina, o construcție accesorie casei de locuit și un lot de teren, dar și venituri din alte activități.

Salariu de 52 mii pe lună

Imagine de la protestele din fața sediului ANRE

„Concluzionând rezultatele controlului efectuat, privind verificarea respectării regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății de către dl Ghenadie Pîrțu, director al Consiliului de Administrare al ANRE, ținând cont de explicațiile persoanei supuse controlului și de faptul că omisiunile admise în conținutul declarației depuse, în opinia Comisiei, sunt neesențiale și nu s-au produs cu rea-credință, totodată fiind inexistentă situația de diferență vădită între veniturile realizate pe parcursul anului 2013 și proprietatea dobândită în aceeași perioadă, se constată lipsa încălcării intenționate a regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății pentru anul 2013 de către dl Ghenadie Pîrțu”, se spune în actul CNI.

Conform declarației cu privire la venituri și proprietate pe anul 2014, pe care am găsit-o la CNI, spre deosebire de cele ale colegilor Lungu și Ciobanu, în 2014, din funcția de director al ANRE, Ghenadie Pârțu a avut un salariu anual de 628 mii de lei, echivalentul a 52 mii de lei pe lună, iar soția sa, angajată la Moldtelecom, a adus acasă alți 150 mii de lei. Alți 74 mii de lei, familia Pârțu i-a câștigat din dividendele de la un SRL, deținut de soție, pe care nu-l declarase cu un an mai devreme.

Ghenadie Pârțu este director al ANRE din iulie 2013. La Chișinău locuiește din 2012, când a fost numit șef al Serviciului Operativ Centru al Moldtelecom, după ce, în 1999-2012, fusese director tehnic la filiala Rezina a Moldtelecom. La Rezina, Pârțu a și locuit o perioadă. Acolo el deține o casă cu teren aferent și construcție accesorie. În 2012, când a venit la Chișinău, aproape imediat și-a cumpărat un apartament de 90 m.p. pe str. Ion Creangă. „Este nota informativă. Nu vreau să mai repet.... Fiind pentru prima dată în funcție publică, chiar nu am știut. Am fost verificat serios de CNI. Apartamentul a fost cumpărat din veniturile declarate”, ne-a spus Pârțu.

Casă și mașină nouă, dar și datorii  de aproape 2 milioane

Blocul de elită în care a locuit până anul trecut Iurie Onica, 
Foto: Victor Moșneag

Directorul cu cel mai sumar CV dintre toți cei patru șefi ai ANRE, Iurie Onică, deține și el o avere de invidiat. Acesta a ajuns în funcție în iulie 2013, fiind promovat, conform informațiilor din interiorul instituției, de ex-deputatul Simion Furdui, care i-ar fi rudă. Onică are 38 de ani și până a deveni director la ANRE a fost șef la propria-i firmă, „Onica Comerț” SRL. În 2001-2007, de la vârsta de 24 de ani, acesta și-a făcut studiile la Facultatea Economie și Management a Universității Agrare din Moldova. În momentul numirii în funcție, inclusiv în Parlament, s-a vorbit că acesta nu ar avea nici studii, dar nici experiența necesară pentru a exercita funcția de director al ANRE.

Totul s-au rezolvat, iar Onică, a tot evoluat, din 2013 până în prezent. Conform informațiilor din declarația sa cu privire la venituri și proprietate pe anul 2014, acesta a trecut, anul trecut, în casă nouă, de aproape 200 m.p, cu o valoare cadastrală de aproape un milion de lei. Până atunci, Onică și soția sa au locuit într-un bloc de elită, cu doar câteva apartamente, pe str. Vasile Nauc, unde familia sa deține o locuință de 100 m.p. Tot în 2014, Onică a încasat de la ANRE un salariu de 624 mii de lei, adică 52 mii pe lună, a vândut două terenuri pentru construcții cu 200 mii de lei și a contractat trei credite, cu o valoare totală de 1,3 milioane de lei. În 2013, când abia a ajuns în ANRE, și-a luat un Land Rover Discovery, contra 350 mii de lei, în baza unui contract de împrumut. În iulie 2013, chiar în luna în care a ajuns la ANRE, Onică a contractat un credit de 28 mii USD, echivalentul a peste jumătate de milion de lei.

Iurie și Aza Onica // Foto: facebook.com

Conform informațiilor de la CÎS, Onică este administrator și fondator al „Onică Comerț” SRL, fondată în 2007, având activități de import, fabricare, depozitare și comercializare  a materialelor chimice, toxice, a produselor chimice și de menaj, dar și alte tipuri de comerț. Firma este înregistrată într-un apartament de pe str. Cuza Vodă, care a aparținut anterior familiei Onică. În ultimul raport financiar prezentat pe 2012, firma nu a raportat venituri din vânzări. Soția lui Iurie Onică, Aza Onică, este psiholog. Aceasta anunță că acordă consultaţii şi consiliere individuală și că este pasionată de interpretarea cărților de tarot. „Casa este cumpărată din bani luați de la bancă. Totul este indicat în declarația cu privire la venituri și proprietate, de la CNI”, ne-a zis Iurie Onică, evitând să răspundă la întrebarea, cum va reuși să ramburseze cele patru credite contractate în 2013 și 2014. Totodată, acesta a negat că ar fi rudă cu ex-deputatul Simion Furdui.

Casa lui Iurie Onica, Foto: Victor Moșneag

UPDATE: Iurie Onica este proprietarul unei case de 100 m.p. situată într-un cartier de vile de la marginea Chișinăului. Imobilul a intrat în posesia lui Onică printr-un contract de vânzare-cumpărare înregistrat la Cadastru pe 17 iunie 2014. În aceeași zi el a fost pus în gaj, pentru un credit de 1,1 milioane de lei, la Eximbank. Peste trei luni, Onică ia un nou credit, de 150 mii de lei, de la aceeași bancă, cu termenul final de rambursare  - august 2029. Terenul de 0,066 ha pe care este construită casa a aparținut, din 2004, lui Dorin Damir, despre care presa a scris că ar fi finul lui Vladimir Plahotniuc. În 2011 acesta a vândut terenul lui Iurie Dogotari, care, la rându-i, l-a vândut, în 2013, soților Serghei și Galina Vacari. Tot în 2013 familia Vacari a și început construcția imobilului aflat acum în posesia șefului de la ANRE.

 

Investigaţia a fost realizată în cadrul Campaniei „Jurnalişti pentru integritate în serviciul public”, desfăşurată de Centrul de Investigaţii Jurnalistice cu suportul Programului Bună Guvernare al Fundaţiei Soros Moldova. Instituţia finanţatoare nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii