Integritate

Case, mașini și donații // Cum se descurcă procurorii de la PCCOCS

Autor: Julieta Saviţchi
30/05/2021 20899

Majoritatea procurorilor din Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) trăiesc pe picior larg, cu mai multe imobile şi mijloace de transport în proprietate. Pentru că salariile, în jur de 30.000 de lei lunar, nu le acoperă achiziţiile, aceştia îşi justifică bunurile, de cele mai multe ori, prin donaţii sau prin împrumuturi fără dobândă de la cunoscuţi și rude. În același timp, doi procurori de la PCCOCS sunt angajaţi la alte două locuri de muncă, în pofida faptului că legislaţia declară incompatibilă funcţia de procuror cu oricare altă funcție, cu excepţia activităţii didactice sau ştiinţifice.

Unii dinte procurorii PCCOCS au fost deja subiecţi ai anchetelor Centrului de Investigaţii Jurnalistice din Moldova, iar Autoritatea Naţională de Integritate s-a autosesizat şi a iniţiat verificarea averilor mai multor acuzatori. În privinţa a doi procurori, ANI a emis acte de constatare a încălcării regimului juridic de declarare a averilor şi intereselor personale.

Printre cei 50 de procurori ai PCCOCS se regăseşte şi o procuroră care, spre deosebire de ceilalţi colegi, nu a declarat nici casă, nici masă, nici împrumuturi sau donaţii salvatoare.

Şi procuroră, şi directoare de firmă

Procurora Stela Barbă munceşte pe două fronturi. Aceasta şi-a început cariera în Procuratura municipiului Chişinău în iunie 2016, iar din noiembrie 2018 este procuroră la PCCOCS. Pe lângă funcţia de om al legii, Stela Barbă mai este şi femeie de afaceri. Aceasta figurează de mai mulţi ani ca administratoare a SRL Conif, o întreprindere specializată în comercializarea produselor alimentare şi a transportului rutier de mărfuri.

Stela Barbă deţine şi o cotă de 90 la sută din întreprinderea respectivă, însă în declaraţia de avere şi interese personale pentru anul trecut nu sunt raportate venituri din dividende sau din salariul de directoare. În schimb, procurora a raportat o donaţie de 3.500 de euro.

Tudor Bordan. Foto: magistrat.md

La Procuratură, şi la policlinică

Procurorul Tudor Bordan a raportat pentru anul trecut salarii de la două instituţii de stat. Astfel, omul legii a avut venituri din salariul de procuror, în mărime de 344.163 de lei, iar Asociaţia Medicală Teritorială Buiucani l-a remunerat cu 6.942 de lei.

Chiar dacă a lucrat în două locuri, banii au fost insuficienţi pentru procurorul Bordan. Omul legii a mai primit remitenţe de la o rudă aflată la muncă peste hotare, în mărime de 2.256 de euro.

În 2017, familia procurorului a trecut în casă nouă, într-un apartament de 53 de metri pătraţi, pe care l-a procurat cu 338.313 de lei. Tudor Bordan a mai raportat şi un depozit bancar de 11 mii de euro.

Procurorul care n-a cheltuit nimic pentru imobile

Şeful PCCCOCS, Ion Caracuian, nu a cheltuit niciodată bani pentru imobile, totul fiindu-i oferit ca pe tavă. Acesta deţine a opta parte din două terenuri agricole cu suprafaţa de peste 90 de ari, donată în 2005, iar în 2004 a devenit proprietarul unui teren intravilan cu suprafaţa de 17 ari. În 2000, Primăria oraşului Sângera i-a oferit familiei Caracuian un teren cu suprafaţa de aproape șapte ari, pentru construcţie.

Ion Caracuian. Foto: magistrat.md

Tot în 2004, familia procurorului a moştenit o casă cu suprafaţa de peste 94 de metri pătraţi, cu trei construcţii aferente.

Apartament în Rusia şi împrumut de milioane

Anul 2020 a fost benefic şi pentru procurorul Alexandru Caraman. Acesta şi-a procurat un apartament cu suprafaţa de 107,8 metri pătraţi în Federaţia Rusă, pentru care a achitat 8.577.000 de ruble.

Alexandru Caraman. Foto: magistrat.md

Omul legii mai deţine în proprietate şi un apartament de peste 80 de metri pătraţi, procurat în 2013. Deşi păstrează într-un cont bancar 322.929 de lei, Alexandru Caraman a împrumutat anul tecut două milioane de lei de la o persoană fizică, fără nicio dobândă, pe un termen de 10 ani.

Casă şi maşină, în acelaşi an

Deşi anul trecut a avut venituri salariale de 283.654 de lei, iar soţia, care este funcţionară la Agenţia Servicii Publice s-a retras în concediu de maternitate, procurorul Aurel Ciocan a reuşit să-şi procure un apartament. Achiziția l-a costat 384.788 de lei. Omul legii a mai cumpărat și un Hyundai Tucson, fabricat în 2017, pentru care a achitat 350.000 de lei.

Familia nu a mai avut anul trecut alte venituri, decât îndemnizaţiile achitate de CNAS pentru îngrijirea copilului şi incapacitate temporară de muncă, precum şi 5.000 de euro primite cadou la botezul copilului.

Maşină de la soacră şi zeci de mii de lei de la părinţi

Chiar dacă a avut anul trecut venituri din salariu de 392,5 mii de lei şi nu are datorii declarate, procurorul Roman Dorogan nu s-a descurcat fără ajutorul părinţilor. Soacra i-a pus la dispoziţie un automobil Hyundai SANTA-FE, fabricat cu patru ani în urmă, iar părinţii săi i-au donat 100.000 de lei.

Omul legii nici până atunci n-a dus-o rău. Acesta deţine un apartament de peste 119 metri pătraţi, procurat în 2016, iar în 2018 şi-a cumpărat şi garaj. Procurorul Dorogan mai ţine în proprietate un automobil Renault – Megane, cumpărat în 2012 cu 53 de mii de lei.

Casă, vilă şi spaţii comerciale

Procurora Ina Malai şi soţul său, Viorel Malai, un funcţionar de la Direcția Generală Educație,Tineret și Sport a Primăriei Chişinău, remunerat anul trecut cu un salariu de 2.200 de lei pe lună, trăiesc pe picior larg.

În 2019, familia şi-a procurat o casă la sol, pentru care a achitat 710.000 de lei.

Cei doi soți mai deţin în proprietate o vilă, evaluată la 160.000 de lei, pe care Viorel Malai a câştigat-o în baza unei încheieri judecătoreşti, în 2015.

Familia mai deţine două încăperi cu destinaţie comercială, cu suprafaţa totală de 126,5 metri pătraţi, pe strada Grenoble din Chişinău. Anul trecut, din chiria spaţiilor comerciale, familia a câştigat 47.600 de lei şi 3.720 de euro.

Chiria nu i-a salvat însă pe soţii Malai de datoria de 51 de mii de euro pe care o au faţă de trei persoane fizice şi pe care urmează să o restituie până în anul 2025, fără dobândă.

Bolid la jumătate de preţ şi în datorie

Procurorul Dumitru Ştefârţă a ajuns anul trecut în proprietatea unui automobil BMW X4, care l-ar fi costat 16.748 de dolari americani. Pe piaţa auto din Chişinău este în vânzare un astfel de SUV, fabricat tot în 2016, cu aproape 80 de mii de kilometri parcurşi, cu 30.000 de euro.

Dumitru Ştefârţă. Foto: magistrat.md

Se pare că omul legii însă nu a plătit niciun cent pentru maşina sa. La capitolul Datorii din declaraţia de avere şi interese personale, Dumitru Ştefârţă a indicat un împrumut de 16.748 de dolari către o persoană fizică şi pe care se obligă să o restituie până în anul 2023.

Omul legii mai are la activ încă trei automobile. Autoturismul VW Passat a fost procurat în 2015 cu 90 de mii de lei. Peste un an, procurorul şi-a mai procurat un automobil, Nissan Roque, cu 110.000 de lei, pe care l-a vândut nu demult cu 5.500 de euro. În 2019, o femeie din Nisporeni i-a dat în posesie lui Ştefârţă o maşină Dacia Duster, evaluată la 10.500 de euro.

Procurorul nu o duce rău nici la capitolul imobile. Acesta deţine două apartamente şi două încăperi mici cu destinaţie nelocativă.

Imobile, terenuri agricole şi depozite bancare

Vasile Stoinov este şef-adjunct al PCCOCS, responsabil pentru direcţia SUD. Împreună cu soţia Svetlana, profesoară la un liceu din Comrat, omul legii deţine în proprietate două case de locuit, dintre care una primită drept moştenire, şi două apartamente.

Anul trecut, procurorul a vândut un apartament în Taraclia, cu 14 mii de dolari. Omul legii a mai raportat şi două terenuri agricole cu o suprafaţă de peste cinci hectare.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. „Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii