Integritate

Chiril Gaburici, candidatul PDM pentru circumscripţia 31, Chişinău: demnitar de stat cu diplomă falsă

Autor: Moldova Curată
10/02/2019 5364

Chiril Gaburici, candidatul Partidului Democrat din Moldova (PDM) în circumscripția nr. 31, Chișinău, degrevat pe perioada campaniei din funcția de ministru al Economiei și Infrastructurii, este singurul demnitar de stat din Republica Moldova în privința căruia s-a constatat că a folosit o diplomă de studii falsă. Acest fapt nu l-a împiedicat să dețină, o vreme, funcția de prim-ministru, apoi pe cea de ministru al Economiei.

Chiril Gaburici este ministru în guvernarea democrată din luna decembrie 2017, fiind numit în funcție de PDM și anunțat de la tribuna partidului de către președintele formațiunii, Vladimir Plahotniuc. În perioada în care a ocupat fotoliul de ministru, Gaburici s-a remarcat prin promovarea politicilor partidului din partea căruia candidează la funcția de deputat, fiind promotorul programelor „Drumuri bune pentru Moldova” sau „Cetățenie pentru investiții” sau „Arena Chișinău”, toate criticate de unii experți din domeniu.

Chiril Gaburici a ajuns în politică în februarie 2015, după ce a condus mai mulți ani compania de telecomunicații „Moldcell”, fiind candidatul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) la funcția de prim-ministru. A demisionat însă peste câteva luni, după ce, Ziarul de Gardă a scris, într-o anchetă jurnalistică publicată la data de 5 martie 2015, că Chiril Gaburici a picat BAC-ul și a făcut studii economice „fără frecvență” la o universitate nelicențiată în acel moment.

După acel articol, Procuratura a inițiat un proces penal privind studiilefostului premier, iar la scurt timp a fost pornită o cauză penală. Ulterior s-a stabilit că Chiril Gaburici a ajuns la Universitate, inițial la Academia de Studii Economice din Moldova, iar ulterior, la Universitatea Slavonă, în baza unei diplome care conține elemente de falsificare, diplomă eliberată de Liceul Ștefan cel Mare, fostul gimnaziu nr. 8 din Chişinău, instituție pe care Gaburici nu a frecventat-o. Diploma a fost eliberată în 1994, când Gaburici era, de fapt, elev la Colegiul Republican de Microelectronică și Tehnică de Calcul din Chișinău, acolo unde nu a susținut BAC-ul.

Chiril Gaburici şi-a anunțat demisia din funcția de prim-ministru la 12 iunie 2015, la o zi după ce a fost audiat de procurori în dosarul penal privind studiile saleConsider că cetățenii sunt egali în fața legii… Îmi pare rău ca am lăsat subiectul prezenței sau absentei unei diplome sa fie subiect politic. E un anunț fără precedent – îmi anunț demisia. Subiectul diplomei mele este lipsit de importanță în condițiile social-economice”declara Gaburici.

Nici în perioada în care a deținut funcția de premier și nici ulterior, când a ajuns în fotoliul de ministru, Chiril Gaburici nu a vorbit despre circumstanțele prin care a ajuns să fie înmatriculat la universitate în baza unei diplome false, evitând discuțiile cu presa la acest subiect.

Dosarul penal în care a figurat Chiril Gaburici a fost clasat pe motivul expirării termenului de prescripție la scurt timp după demisia sa. În 2018, la o interpelare făcută de ZdG, Procuratura Generală a anunțat motivele pentru care dosarul penal a fost clasat, lăsând de înțeles că diploma de studii a lui Chiril Gaburici a fost falsă. „În aprilie 2015, a fost pornită urmărirea penală în cauza indicată, în legătură cu unele publicații în mass-media cu referire la fabricarea şi punerea în aplicare a unui document oficial care se prezuma că nu a fost eliberat de autoritatea emitentă. În procesul urmăririi penale au fost audiate mai multe persoane, a fost petrecută expertiza judiciară, acțiuni care în ansamblu au întărit suspiciunea în veridicitatea actului în litigiu. În procesul investigațiilor, cet. Chiril Gaburici şi avocații săi au înaintat o cerere prin care s-a solicitat încetarea urmăririi penale din motivul intervenirii termenului prescripției tragerii la răspundere penală pentru astfel de infracțiuni. Fiind întrunite toate condițiile de fapt şi de drept necesare în acest sens, la 26.06.2015, în temeiul art.275 pct.4), 285 Cod de procedură penală, urmărirea penală în privința lui Ch. Gaburici a fost încetată”, se spunea în răspunsul PG.

În februarie 2015, portalul deschide.md scria că Chiril Gaburici ar fi fost cercetat penal și în Federația Rusă. 

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

În perioada în care a fost premier, Chiril Gaburici a semnat, la 30 martie 2015, o hotărâre de Guvern pentru creditarea celor trei bănci care ulterior au fost lichidate, Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, cu 5,3 miliarde de lei. Atunci, Guvernul a acceptat propunerea Comitetului Național de Stabilitate Financiară de acordare de către Banca Națională a Moldovei băncilor licențiate a creditelor de urgență de 5,340 miliarde de lei, în vederea asigurării stabilității sistemului financiar și de emitere a garanției (garanțiilor) de stat pentru garantarea creditelor de urgență acordate de BNM.

Şase maşini, două case, două apartamente

Chiril Gaburici este unul dintre cei mai prosperi candidați la funcția de deputat în Parlamentul R. Moldova.

Conform declarației de avere și interese pentru 2017-2018, Chiril Gaburici și soția sa au încasat în ultimii doi ani 534 de mii de lei și 65 de mii de euro, din salarii, din vânzarea cotelor-părți în două companii, precum și din vânzarea unei case de locuit și a unui automobil de model BMW 750LI. În 2017, ministrul degrevat al Economiei și Infrastructurii a oferit cu împrumut sume de bani ce se cifrează la aproape două milioane de lei.

Soții Gaburici dețin șase automobile, majoritatea de lux: Tesla Model S (30 mii de euro), Hyundai Tucson (26 mii de euro), Porsche Cayenne (65,2 mii de euro), Volswagen Jetta (160 mii de lei), Mercedes 315 CDI (camion - 5 mii de euro) și o motocicletă BMW care costă 8 mii de euro. În aceeași declarație, Gaburici mai indică ceasuri în valoare de 120 mii de euro, două case de locuit, două apartamente, un spațiu comercial de producție, o debara și cinci terenuri.

Totodată, Chiril Gaburici împreună cu soția sa declară că deține calitatea de asociat, fondator sau co-fondator la cinci companii: M-Docs S.R.L., Green Property S.R.L., Mobil Import SRL și Crazy Kart SRL. Companiile familiei Gaburici activează în mai multe domenii: IT, agricultură sau comerț. Totodată, Chiril Gaburici este fondator și la două Asociații Obștești: „Clubul Național de Autosport” și „Ecofarm”.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii