Integritate

Conflicte de interese, protecționism și afaceri camuflate. Imperiul de construcții al primarului milionar de la Bogzești

Clădirea Teatrului ”Eugene Ionesco” din Chișinău, ale cărei lucrări de reconstrucție, plătite de Ministerul Culturii, au fost încredințate firmei ”Ozun-Cons”. Firma nu a prestat serviciile, iar Ministerul a cerut, prin judecată, banii înapoi. Foto: Moldov
Autor: Viorica Zaharia
18/09/2018 9373

Familia primarului PDM de la Bogzești, Telenești, Vasile Ozun, deține trei firme de construcții care câștigă constant contracte de zeci de milioane de lei la concursurile de achiziții publice.  O firmă este trecută în acte pe numele său, una - pe al fiului și a treia - pe numele fostei soții. Recent Consiliul Concurenței le-a amenadat pe toate trei cu sute de mii de lei pentru înțelegeri de cartel. Amenzile însă nu au schimbat nimic. Cel puțin două firme continuă să participe împreună la concursurile publice de achiziții. O relație deosebită cele trei întreprinderi o au cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, unde memoria instituțională e scurtă. În anul 2016 una dintre firme a fost obligată de judecată să restituie banii pe care Ministerul îi plătise pentru proiectarea sediului Teatrului „Eugene Ionesco”, deoarece lucrările nu fuseseră executate. Acesta este temei de introducere a firmei în lista neagră a achizițiilor publice. Ministerul însă a uitat. În luna mai 2018 i-a încredințat două contracte de 32 de milioane de lei pentru reconstrucția unei instituții de învățământ. O altă firmă, cea a fiului, este singura care câștigă licitațiile pentru lucrări de construcție la Primăria Bogzești. Legea spune că o astfel de relație reprezintă conflict de interese, se arată într-o investigație realizată de portalul Moldova Curată.

Primarul Vasile Ozun conduce Primăria Bogzești deja al patrulea mandat. Sătenii spun că el locuiește la Chișinău și face naveta. În declarația de venituri și interese personale Vasile Ozun arată că deține o singură firmă - Oztor SRL și indică și dividendele pentru anul 2017 - aproape 2 milioane de lei. Firma era administrată în anul 2017 de o persoană pe nume Alexandru Graur. Oztor SRL se bucură de încrederea mai multor instituții publice atât de la Chișinău, cât și din raioane, întrucât, așa cum se poate vedea din baza de date a Agenției Achiziții Publice, acestea îi oferă constant contracte de prestare a serviciilor de construcții și reconstrucții de clădiri și drumuri.

Alte două firme conectate la Vasile Ozun sunt Eurodeviz, fondator și administrator - Vitalie Marandici, fiul primarului, și Ozun-Cons, unde fondatoare este fosta soție, Zinaida Ozun, iar administrator - finul de cununie al primarului, Dumitru Diacenco, care este și consilier local PDM la Bogzești. Această întreprindere beneficiază de contracte de milioane de lei la diferite instituții de stat, mai ales la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Trei firme, același sediu. Înțelegeri de culise și refuzul de a se supune controlului Consiliului Concurenței

Dovada că cele trei firme au același centru de comandă o reprezintă o decizie din 2017 a Consiliului Concurenței (CC). Instituția a pornit controlul după ce s-a suspectat că cele trei firme au acționat concertat în cazul a două licitații organizate în anul 2012 de către o structură care azi face parte din Ministerul Agriculturii - „EMP Management Durabil POP”. Când inspectorii CC au vizitat sediul firmei Ozun-Cons (firma scrisă pe numele fostei soții), Vasile Ozun se afla acolo, „în biroul său” și ar fi interzis accesul inspectorilor. Cităm din Deciza CC: „Aproximativ la ora 10:40, fondatorul întreprinderii Oztor SRL, Vasile Ozun a ieșit din biroul său de serviciu amplasat în aceeași încăpere și s-a apropiat de membrii echipei de inspecție. Angajatul Consiliului Concurenței i-a comunicat acestuia, că în baza Ordinului Președintelui Consiliului Concurenței nr. 08 din 16 mai 2017 și în baza Ordinul Preşedintelui Consiliului Concurenţei nr. 09 din 16.05.2017, urmează să efectueze inspecția la sediul întreprinderilor Oztor SRL și Eurodeviz SRL, care își desfășoară activitatea în (...). La rândul său, Ozun Vasile s-a opus efectuării inspecției, ducând în eroare membrii echipei de inspecție, precum că aceste întreprinderi nu desfășoară activitatea la această adresă, chiar dacă în încăpere se afla contabilul-șef al întreprinderii Oztor SRL și Eurodeviz SRL – (...). De asemenea, în biroul respectiv erau vizibile documente contabile ale întreprinderii Oztor SRL pe mesele de lucru, iar pe peretele din încăpere se afla o diplomă eliberată administratorului Oztor SRL, Graur Alexandru, din partea colectivului”, au notat inspectorii CC. În continuare: „Fondatorul SRL Oztor - Ozun Vasile a interzis efectuarea inspecției la subdiviziunea întreprinderii numită supra, înregistrată în baza de date a Serviciului Fiscal, comunicând că va achita amenda pentru obstrucționarea acesteia”. Inspectorii au mai notat că în timpul vizitei, în curtea sediului firmei Ozun-Cons au observat și filmat urme de documente arse care ar fi conținut numele celor trei firme.

Amenzi de sute de mii de lei. Decizia Consiliului Concurenței, publicată doar după solicitarea noastră

Pentru refuzul de a se supune inspecției, firmele Oztor și Ozun-Cons au fost amendate cu 39 de mii de lei și, respectiv, 25 de mii de lei. Ambele firme au contestat în instanță decizia de amendare, însă au pierdut procesele.

În timp ce ne documentam pentru acest articol și am solicitat informații de la Consiliul Concurenței, am aflat că investigația inițiată în anul 2016 s-a încheiat și că cele trei firme fuseseră amendate încă în luna februarie 2018 pentru prezentarea de oferte trucate la licitații publice. Decizia însă nu a fost publicată decât după solicitarea noastră, în septembrie 2018. Serviciul de presă al CC ne-a comunicat că întârzierea publicării ar fi din cauză redactării și nu ar exista un alt motiv. Documentul prevede că întreprinderii Ozun-Cons i-a fost aplicată cea mai mare amendă - peste jumătate de milion de lei, Oztor a fost amendată cu 213,7 mii de lei, iar Eurodeviz - cu 18 mii de lei. Amenzile nu au fost contestate de cele trei firme.

Teatrul „Eugene Ionesco”, rămas nereconstruit din cauza firmei Ozun-Cons. În loc să o treacă pe „lista neagră”, Ministerul continuă să-i furnizeze milioane de lei

În luna iulie 2011 Întreprinderea Ozun-Cons a încheiat cu Ministerul Culturii, condus pe atunci de ministrul Boris Focșa, un contract prin care se angaja să proiecteze lucrările de reconstrucție a clădirii Teatrului „Eugene Ionesco”. La o lună și jumătate de la semnare, Ministerul a transferat suma de 300 de mii de lei pe contul firmei, cu titlu de avans. Lucrările urmau să fie executate până la 30 noiembrie 2011, adică în trei luni de la plata avansului.

În luna martie 2012 însă Boris Focșa a depus o plângere în instanță, în care susținea că firma nu execută lucrările. Din acest motiv, a cerut rezilierea contractului și restituirea avansului. Curtea de Apel a obligat întreprinderea să restituie Ministerului cele 300 de mii de lei. Instanța a notat că „nu s-a demonstrat că Ozun-Cons SRL a executat servicii de proiectare”, chiar dacă au fost prezentate copiile, nu originalele, unor facturi. Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a confirmat decizia, la 18 mai 2016.

În loc de lista neagră, contracte noi. Memoria scurtă a Ministerului Culturii

În pofida acestui litigiu, firma nu a fost sancționată în vreun fel. Potrivit actelor normative, ea ar fi trebuit inclusă în lista de interdicții a Agenției Achiziții Publice, supranumită „lista neagră”, și ar fi rămas astfel timp de 3 ani fără dreptul de a participa la licitații la stat. Nimeni însă nu a inclus-o. Regulamentul cu privire la modul de întocmire a listei de interdicții prevede că agenții economici pot nimeri în această listă dacă:

„există dovezi prezentate de autoritatea contractantă (decizia grupului de lucru, cu anexarea documentelor confirmative) sau de către organul de control care demonstrează faptul că operatorul economic nu-și îndeplinește obligațiunile contractuale…”;

„există o hotărâre definitivă a instanței de judecată prin care au fost reziliate contractele de achiziții ca rezultat al neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare de către operatorul economic a clauzelor contractuale”.

În conformitate cu aceste două prevederi, firma ar fi trebuit trecută pe lista neagră încă în 2012. Cu toate acestea, nici în 2016, când a fost emisă hotărârea de judecată definitivă, nu s-a întâmplat nimic. Dimpotrivă, în luna mai 2018 Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, condus deja de un alt ministru, Monica Babuc, îi încredințează un contract de 28,6 milioane de lei pentru reconstrucția Colegiului de Construcții din Chișinău. Iar peste 2 luni suplimentează această sumă cu peste 3 milioane de lei.

Ce spune Agenția de Achiziții Publice

Într-un răspuns către portalul Moldova Curată, Agenția de Achiziții Publice anunță că, potrivit Regulamentului citat mai sus, includerea în lista de interdicții a operatorilor economici „presupune prezentarea la Agenție a unei solicitări de rigoare și decizia grupului de lucru a autorității contractante în acest sens sau a organului de control, cu anexarea tuturor documentelor confirmative”. „Astfel, luând în considerare că autoritatea contractantă (MECC - n.r.) nu a transmis către Agenția Achiziții Publice nici o solicitare în acest sens, și respectiv Agenția nu a cunoscut despre hotărârea respectivă (hotărârea definitivă a CSJ - n.r.), informăm că Agenția a fost în imposibilitate de a înscrie SRL Ozun-Cons în lista de interdicție”, se explică în răspunsul AAP.

Ce spune Ministerul Educației, Culturii și Cercetării

Monica Babuc. Foto: timpul.md

La rândul său, Ministerul susține că „la etapa de înregistrare și verificare a documentelor de calificare ale operatorilor economici participanți (la licitația pentru reconstrucția Colegiului de Construcții - n.r.), grupul de lucru pentru achiziții publice nu a identificat temeiuri de excludere de la procedura de atribuire a ofertatului SRL Ozun-Cons, de descalificare a acestuia sau de respingere a ofertei acestuia”. 

La întrebarea dacă apartenența la PDM a administratorului Ozun-Cons, Dumitru Diacenco, a avut vreo influență la atribuirea contractului, Ministerul a răspuns: „Accentuăm că nici într-o procedură de achiziții publice Ministerul nu a aplicat criterii politice la selectarea operatorilor economici”.

Fostul ministru Boris Focșa: „Nu am idee cine sunt patronii firmei. Cel mai grav este că Teatrul „Eugene Ionesco” a rămas nereconstruit”

Boris Focșa. Foto: timpul.md

„Eu m-am luptat mult cu această firmă. Nu am idee cine sunt patronii. A fost selectată atunci pentru că oferise cel mai mic preț. Pachetul de documente pe care l-au prezentat era impecabil. Ulterior ne-am dat seama că ei de fapt nu aveau capacități să proiecteze un teatru, chiar dacă la concurs prezentaseră o schiță, coordonată cu reprezentanții teatrului și verificată de specialistul nostru. Ei nu au executat nici o lucrare. De asta și i-am acționat în judecată. Cel mai mult regret că sediul Teatrului așa a și rămas nereconstruit. Eu obținusem acești bani foarte greu. Da, firma i-a restituit, dar ei s-au întors în bugetul de stat și ulterior nu au mai fost alocați pentru reconstrucția teatrului”, ne-a declarat Boris Focșa. Întrebat de ce nu a cerut includerea firmei pe lista neagră, fostul ministru a răspuns că aștepta să existe o hotărâre de judecată în acest sens, iar când aceasta a fost emisă, el nu mai era în funcție. „Dar oricum, de atunci nu i-am mai văzut să participe la licitațiile de la minister”.  

Solicitată să comenteze participarea firmei sale la licitațiile publice, litigiul cu Ministerul Culturii, conflictul cu inspectorii Consiliului Concurenței și amenda pentru trucarea ofertelor, Zinaida Ozun ne-a declarat că de câțiva ani nu mai activează în cadrul fimei Ozun-Cons, „de aceea nu sunt la curent cu nimic referitor la ce se petrece în cele trei firme”. Chiar dacă este fondatoare, ea ne-a spus că nu ne poate face legătură cu persoanele responsabile din cadrul întreprinderii care ne-ar putea răspunde la întrebări.

Afaceri în familie. Banii Primăriei ajung la firma fiului primarului

A treia firmă, Eurodeviz, care aparține fiului primarului, Vitalie Marandici, câștigă și ea licitații la stat, inclusiv la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, dar și la Primăria Bogzești. De fapt, Eurodeviz este singura firmă căreia primarul Vasile Ozun îi încredințează să presteze servicii de construcții în sat. Numai în anul 2017 Eurodeviz și-a adjudecat două contracte. Unul - pentru lucrări de reabilitare termică a clădirii gimnaziului din localitate, de 2, 6 milioane de lei, iar al doilea - de 987 de mii de lei pentru „reconstrucția Remizei de pompieri voluntari din satul Bogzești”.

I-am expediat, prin intermediul Facebook, câteva întrebări lui Vitalie Marandici, referitoare la faptele descrise mai sus, însă el, desi a citit mesajul, nu ne-a răspuns.

Nici Vasile Ozun, pe care l-am căutat și pe Facebook, și la telefon, i-am expediat întrebările în scris, i-am trimis și sms, nu a vrut să comenteze faptele descrise în acest text.

În pofida constatărilor și amenzilor aplicate de Consiliul Concurenței și deciziei definitive a CSJ în privința Ozun-Cons, firmele apropiate primarului de Bogzești continua să participle nestingherit la concursurile publice și să câștige în mod sistematic noi contracte la stat. Dovadă: documentele unei lictații organizate de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, la care Ozun-Cons și Eurodeviz au participat împreună

În următoarele zile Moldova Curată va publica a doua parte a acestei investigații, care se referă la legăturile de rudenie sau de altă natură pe care le are primarul Vasile Ozun cu unii angajați ai Primăriei și cu membrii Consiliului local.

Această investigație apare în cadrul proiectului „Consolidarea principiului integrității persoanelor cu funcții publice și monitorizarea jurnalistică a activității ANI”, implementat de Asociația Presei Independente (API), cu susținerea financiară a Fundaţiei Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare. Responsabilitatea pentru continutul articolului îi revine API si nu reflecta neaparat poziția Fundației.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii