Integritate

Consilier socialist din Hânceşti: averi de milioane cu salariu modest

Autor: Julieta Saviţchi
21/06/2021 28261

Consilierul socialist din raionul Hânceşti. Ivan Ududovici, declară oficicial că a avut anul trecut venituri din salariu de doar 114.000 lei, la nivelul salariului unui profesor şcolar, în timp ce deţine şi administrează afaceri de milioane. Afaceristul, care este cumătru cu liderul socialist Igor Dodon şi naşul de cununie al colonelului de poliţie Petru Corduneanu, un apropiat al fostului şef al al statului, pe lângă faptul că nu şi-a raportat afacerile, nu a declarat nici imobilul de milioane în care locuieşte şi nici automobilul de lux. Pe urmele părintelui au mers şi cei doi fii mai mari ai săi, care, fiind în funcţii publice, au neglijat regulile de declarare a averilor şi conflictelor de interese. Ivan Udodovici, care este şi preşedintele organizaţiei raionale Hânceşti a PSRM, a beneficiat de mai multe favornuri din partea guvernării, prestând în schimb diferite servicii pentru partidul condus de cumătrul său.

Afacerile socialistului din Hânceşti

Familia Ududovici deţine mai multe firme, dintre care unele înregistrate pe numele unor persoane interpuse. Cea mai cunoscută întreprindere a fruntaşului socialist din Hânceşti este Tehnostel-Car, specializată în creşterea şi sacrificarea animalelor, precum şi în comercializarea şi exportul de carne.

Întreprinderea, înregistrată pe numele soţilor Ivan şi Maria Ududovici, cu cote de 70 şi 30 la sută, deţine o fermă în apropiere de oraşul Hânceşti, mai multe terenuri agricole pe care sunt cultivate cereale pentru hrana animalelor şi un abator modern.

Despre volumul afacerii Tehnostel-Car aflăm de la fostul preşedinte Igor Dodon, care a vizitat întreprinderea de mai multe ori şi a lăudat-o pe pagina sa oficială de pe reţelele de socializare: „Întreprinderea dispune de o fermă de prăsilă care, la moment, crește și întreține circa 4 mii de bovine, 5 mii de ovine și 3 mii porcine. De asemenea, agentul economic administrează un teren arabil și o pășune cu o suprafață de aproximativ 1000 de ha, un abator și un depozit frigorific modern pentru depozitarea cărnii în condiții de igienă corespunzătoare. Dat fiind faptul că întreprinderea oferă produse de o înaltă calitate, cea mai mare parte a acesteia este exportată pe piața Federației Ruse și pe cea a țărilor arabe”.

Rapoartele financiare arată că cifra anuală de afaceri a SRL Tehnostel-Car variază de la 63 la peste 100 de milioane de lei pe an, iar profitul net este de cel puţin 2.630.000 pe an.

O altă întreprindere afiliată lui Ivan Ududovici este SRL Elitangus-Car, specializată în creşterea bovinelor de rasă black angus. SRL Elitangus-Car a fost fondată la 3 aprilie 2019, în acelaşi an veniturile din vânzări depăşind cifra de 700.000 de lei. Întreprinderea îl are în calitate de fondator şi administrator oficial pe Constantin Cârnov, originar din raionul Ştefan Vodă, despre care se spune că este un angajat al lui Ivan Ududovici.

Firma are aceaşi adresă juridică ca şi Tehnostel-Car -  strada Industrială 22 din oraşul Hânceşti, iar la datele de contact ale administratorului afişate pe diferite portaluri sunt indicate numerele telefoanelor mobile ale lui Ivan sau ale Mariei Ududovici.

Constantin Cârnov

                        Sursa:Facebook

Familia Ududovici mai deţine şi o cooperativă de producţie, Mireldar, fondată în anul 2016, cu adresa juridică în satul Logăneşti, raionul Hânceşti, localitatea de baştină a lui Ivan Ududovici. Denumirea întreprinderii reprezintă primele litere a prenumelui fiicei cuplului Ududovici, Daria Mirela.

Afaceristul are în satul Logăneşti un iaz pentru creşterea peştelui, iar pentru a-l proteja de secetă, în vara anului 2020 a modificat albia râului Cogâlnic care trece pe alături.

Iazurile familiei Ududovici şi albia râului Cogâlnic după instalarea barajului

     Sursa: CIJM

Tot pe strada Industrială 22 se regăseşte şi SRL Gosviccom-agro, cu rulaje de milioane, al cărei fondatoare şi administratoare este tânăra contabilă, Cătălina Ciohodaru. Până în 2018, în calitate de administrator al firmei a figurat Valeriu Sajin, cumnatul lui Ivan Ududovici.

Cătălina Ciohodaru   Sursa:Facebook.com

 

O altă firmă controlată de Ivand Ududovici este SRL Terranuc, înregistrată în satul Logăneşti. În calitate de fondator şi administrator al firmei figurează Marina Tentiuc, însă anterior în calitate de fondatori şi administratori au figurat fiul lui Ivan Ududovici, Dumitru, şi nepotul său de pe soră, Adrian Sajin.

Precizăm că în proprietatea întreprinderilor Elitaangus-Car, Gosviccom-agro şi Terranuc se regăsesc terenurile şi imobilele gestionate de Ivan Ududovici.

Afacerile fiilor

Fii mai mari ai cuplului Maria şi Ivan Ududovici deţin afaceri profitabile şi funcţii publice.

Dumitru Ududovici      Sursa: fism.md

Dumitru Ududovici are 24 de ani şi este director adjunct a Fondului de Investiţii Sociale din Moldova. Ordinul de numire în funcţie a lui Dumitru Ududovici a fost semnat se secretara Guvernului, Liliana Iaconi, la 1 februarie 2021, fără ca să fie organizat vre-un concurs în acest sens.

Dumitru Ududovici şi fratele său mai mic, Ion, deţin cote egale în întreprinderea Dovimar-trans, fondată cu 17 ani în urmă de către Ivan Ududovici. Firma cu afaceri în domeniile transporturilor agriculturii are adresa juridică pe strada Indrustrială din Hânceşti, iar valoarea a 50 la sută din active, conform Declaraţiei de avere şi interese personale, semnată de Dumitru Ududovici, este de 2.358.059 de lei.

Tot pe strada Industrială 22 este înregistrată şi SRL Tre-Mulini, specializată în producerea pastelor făinoase. Fondatorii întreprinderii sunt un cetăţean turc cu o cotă de 45 la sută, iar Dumitru Ududovici şi Paulina Voicu, fiica ministrului de Interne, Pavel Voicu, un apropiat de al lui Igor Dodon, deţin câte 27,5 la sută.

Deşi se află într-o funcţie publică de aproape jumătate de an, Dumitru Ududovici nu a renunţat la funcţia de administrator al SRL Tre-Mulini.

Dumitru Ududovici nu a raportat pentru anul trecut veniturile din donaţii şi din tranzacţiile făcute de el şi soţia sa, Alina Ududovici, angajată a direcţiei de cooperare internațională a Inspectoratului Poliţiei e de Frontieră.

Alina Ududovici a raportat că a câştigat 50 de mii de euro de la cumetria fiului, 58 de mii de lei pe care le-a obţinut soţul ei cu ocazia altor evenimente de familie, precum şi alte donaţii de 16.141 de lei.

Dumitru şi Alina Ududovici, la nunta Paulinei Voicu

                   Sursa: Facebook

Tânăra poliţistă a mai raportat că anul trecut a vândut două automobile cu 13.000 de euro şi cu 10.000 de lei, iar soţul ei s-a căpătuit cu 10.000 de euro din vinderea unui automobil.

Steak cumpărat la localul lui Ududovici cu 150 de lei

În declaraţia semnată de Alina Ududovici pentru anul trecut nu se regăseşte datoria de 2 000 000 de lei, contractată de soţ toamna trecută de la o persoană fizică.

La fel, declaraţiile celor doi soţi diferă şi în privinţa veniturilor salariale obţinute de Dumitru Ududovici. În timp ce capul familiei susţine că anul trecut a avut venituri din salariu de 36.000 de la Tre-Mulini şi de 72.000 de lei de la Dovimar–trans, soţia sa susţine că soţul ei a fost remunerat cu 72.000 de Tre-mulini şi cu 189.000 de sRL Dovimar-Trans.

Ion Ududovici, cel de al doilea fiu al lui Ivan Ududovici, are 23 de ani. Deşi este, din 2019, consilier local al municipiului Hânceşti, pe portalul Autorităţii Naţionale de Integritate (ANI) nu se regăseşte nicio declaraţie de avere şi interese personale semnată de acesta,

 

Ion Ududovici              Sursa: Facebook.com

Pe lângă faptul că este administratorul şi deţine o cotă de 50 la sută la Dovimar-trans, Ion Ududovici este administratorul şi singurul proprietar al SRL Sănduţa-prim. Tânărul a cumpărat afacerea la începutul anului trecut, pe când avea doar 22 de ani.

Firma are adresa juridică pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt din Chişinău 103, aceiaşi adresă cu cinematograful Patria-Emil Loteanu. Ion Ududovici este proprietarul restaurantului Steak Me, amplasat în spatele cinematografului. Aici pot fi găsite bucate din carne Black angus, un steak de o sută de grame costând 150 de lei.

Deşi preţurile sunt cam pipărate, localul are mulţi vizitatori, iar pentru a face faţă, mesele au fost scoase chiar pe trotuar. Doritorii de a lua masa în serile de weekend la Steak Me au acces doar baza rezervării prealabile.

Tânărul antreprenor se laudă într-un interviu că anume el l-a convins pe tatăl său să crească tauri de rasa black angus, a căror carne este supranunumită de gurmanzi „carnea de marmură”.

Ion Ududovici susţine în interviu că primii 250 de viţei de rasa black angus au fost cumpăraţi de tatăl său în anul 2017, din Kiev, iar la moment numărul taurilor de această rasă este de 2500 de capete.

Casă şi maşină nedeclarate

Ion şi Maria Ududovici locuiesc cu copiii într-o casă de milioane de pe strada Eminescu din oraşul Codru, suburbie a Capitalei, în apropiere de hotelul Vila Verde.

Imobilul cu trei nivele are 177,5 metri pătraţi şi este amplasat pe un teren cu suprafaţade 0,6 ari. În curte se regăseşte o piscină. Poarta este din metal încrustat, iar prin părţi este „păzită” de doi vulturi sculptaţi în piatră.

Casa familiei Ududovici

      Sursa: CIJM

Pe fațada casei sunt încrustate iniţialele numelui de familie Ududovici şi ale prenumelor copiilor cuplului.

Deşi familia Ududovici locuieşte acolo de cel puţin 15 ani, Ivan şi Maria au devenit proprietari oficiali ai imobilului abia la finele anului trecut.

Casa a fost construită şi dată în exploatare la 30 decembrie 2003 de către cetăţeanul Oleg Negară, iar la 31 mai 2004 a fost vândută cuplului Aliona şi Valeriu Sajin, sora şi cumnata lui Ivan Ududovici.

La 24 noiembrie 2020, soţii Sajin au perfectat un contract de donaţie pe numele fiului lor, Adrian, iar o lună mai târziu, tânărul a semnat un contract de vânzare-cumpărare pe numele unchilor săi.

Ivan Ududovici nu declară niciun mijloc de transport, deşi acesta este văzut la volanul unui bolid de model BMW x 6, al cărui preţ porneşte de la 50.000 de euro. Cu această maşină Ivan Ududovici, în vara anului 2020, l-a oprit pe deputatul socialist Ştefan Gaţcan pe podul de la Telecentru din Chişinău, după care acesta a fost acostat de către fruntaşii PSRM, Corneliu Furculiţă şi Vlad Bâtrâncea, care i-au cerut să renunţe la mandat.

Cei trei au fost denunţaţi de Gaţcan în plângerea depusă la Procuratura Generală la 30 iunie 2020. După aceasta, Gaţcan a trimis renumitul său mesaj din podgorie, precum că este bine şi că nimeni nu l-a sechestrat.

Identitatea dublă şi relaţia cu PSRM

Ivan Ududovici este cunoscut şi se prezintă cu numele de Vladimir Ududovici. Locuitorii din Logăneşti susţin că acesta este numit Vladimir încă din tinereţe, înanite să ajungă om de afaceri. Acum Ivan Ududovici se prezintă peste tot drept Vladimir Ududovici, inclusiv şi jurnaliştilor cărora le oferă declaraţii.

Cu numele de Vladimir Ududovici este cunoscut şi de liderul PSRM, Igor Dodon. Cei doi sunt cumetri după ce Ududovici a fost naş de botez la unul din fiii săi.

Igor Dodon a vizitat de mai multe ori ferma şi abatorul lui Ivan Ududovici, menţionându-l de fiecare dată cu numele de Vladimir. Culmea că în decretul prezidenţial prin care cumătrul său i-a acordat ordinul Gloria Muncii, este indicat tot numele Vladimir Ududovici.

Tehnostel-Car este una din cele două companii moldoveneşti care au primit dreptul de a exporta carne în Federaţia Rusă, după embargoul din 2014. În 2016, Rosspotrebnadzorul impune din nou restricţii la importul producţiei Tehnostel-car pe motiv că ar fi fost depistate anumite microrganisme, însă restricţiile au fost anulate în mai puţin de trei luni.

În urma unei vizite efectuate la întreprinderea Tehnostel-Car, Igor Dodon se lăuda că „în urma discuțiilor cu Președintele Federației Ruse, domnul Vladimir Putin, deja aproximativ 200 de companii din țara noastră au obținut dreptul de a-și exporta producția pe piața rusă”.

Ivan Ududovici este şi naşul de cununie al lui Petru Corduneanu, ex-deputat PSRM şi fost şef-adjunct al Serviciului Pază şi Protecţie de Stat. După ce Igor Dodon a pierdut alegerile prezidenţiale din toamna trecută, Corduneanu a fost angajat în calitate de şef adjunct al Inspectoratului Poliţie de Frontieră.

Corduneanu, Ududovici şi Olesea Brânză, 9 mai 2021

      Sursa: Facebook

După ce l-a aranjat pe fiul său şef adjunct al Fondului de Investiţii Sociale, Ivan Udodovici a promovat-o pe adjuncta sa de la filiala Hânceşti a PSRM, Olesea Brânză, şefă a oficiuluilui teritorial Hânceşti a Cancelariei Guvernului, fiind responsabilă pentru patru raioane – Hânceşti, Cimişlia, Basarabeasca şi Leova. Anterior, Olesea Brânză a deţinut funcţia de vicepreşedinte al raionului Hânceşti, responsabilă pentru probleme sociale.

Olesea Brânză, în centru, lângă Ivan Ududovici şi Ştefan Gaţcan

     Sursa: Facebook

Totodată, firmele familiei Ududovici, precum şi cele controlate de Ivan Ududovici se regăsesc anual în listele AIPA pentru subvenţii în agricultură. La fel, întreprinderile respective au beneficiat şi de motorina oferită de statul român ca ajutor umanitar agricultorilor moldoveni afectaţi de secetă.

Membrii familiei Ududovici nu figurează printre donatorii oficiali ai PSRM, în schimb în lista donatorilor se regăsesc persoane din anturajul acestora. Astfel, în 2018, Petru Corduneanu a donat 26700 de lei, iar profesoara Olesea Brânză, 11 mii de lei. Ultima a susţinut cu 4000 de lei, în toamna anului 2020, campania electorală a lui Igor Dodon.

Ivan Ududovici apare ca mecenat în raionul Hânceşti după ce a sponsorizat mai multe proiecte sociale. Tot din banii consilierului a fost restaurat Complexul memorial dedicat ostaşilor, de la intrarea din satul Rusca.

Ce spun membrii familiei Ududovici

La telefonul Companiei Tehnostel ne-a răspuns o femeie, care s-a prezentat „Maria Ududovici, soţia şi secretara domnului Ivan Ududovici”. Femeia a insistat să-i transmitem ei întrebările pentru soţul său, care în cele din urmă au supărat-o. „Nu avem alte firme, nu-i drept. Scriţi acolo ce vreţi. Voi veniţi şi vedeţi cum munceşte lumea, nu staţi şi scriţi. Eu îs cumătră cu toţi. Ce vă pasă vouă? Ştiţi că domnul Ududovici are amantă? Şi eu am amant! Ce vă pasă vouă cu cine ne culcăm noi”, ne-a spus pe un ton ridicat Maria Ududovici.

Am reuşit să discutăm la telefon, de două ori cu Ivan Ududovici. Acesta ne-a spus că în documente este Ivan Ududovici, iar ordinul Gloria Muncii l-a primit în 2018 tot Ivan Ududovici.

Întrebat de ce nu şi-a declarat casa, maşina şi veniturile din afaceri, Ivan Ududovici a declarat că cel mai probabil este o greşeală tehnică.

Afaceristul nu a infirmat şi nici nu a confirmat dacă este cumetru cu Igor Dodon şi naşul de cununie al lui Corduneanu. Bărbatul ne-a declarat că a munceşte mult, a făcut multe lucruri frumoase pentru raionul Hânceşti, însă oponenţii săi îl invidiază şi-i şifonează imaginea. „M-au numit văcar. Aş vrea măcar un procent din văcarii din Republica Moldova să fie ca şi mine. Voi veniţi aici şi vedeţi ce fel de văcar sunt eu. Apoi vă răspund şi la celelalte întrebări”, ne-a îndemnat Ivan Ududovici.

Lui Ion Ududovici i-am scris în privat pe reţeaua Facebook. Tânărul a răspuns la salut şi s-a arătat disponibil să ne răspundă la întrebări, însă nu ne-a mai răspuns după ce l-am întrebat de ce nu şi-a declarat averea.

Dumitru Ududovici nu ne-a răspuns la mesajus scris, iar secretara de la Fondul de Investiţii Sociale din Moldova ne-a comunicat că funcţionarul este în concediu.

Investigația a fost realizată  în cadrul proiectului „Jurnalismul de investigație de calitate în interesul cetățeanului”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice cu sprijinul Fundației Soros Moldova. Punctul de vedere al autorului  nu coincide neapărat cu opinia Fundației. Autorul este responsabil pentru corectitudinea celor expuse.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii