Integritate

Constantin Cojocari, candidat independent la funcția de primar al orașului Edineț: omisiunile din declarațiile de avere și scandalurile în care a fost implicat

Autor: Anticoruptie.md
09/10/2019 7945

Actualul primar al orașului Edineț, Constantin Cojocari, aflat la al treilea mandat, va lupta, la 20 octombrie, pentru al patrulea mandat de edil al localității. Dacă anterior Cojocari a fost membru și susținător fidel al Partidului Democrat, de această dată el candidează independent. Pe parcursul anilor, Cojocari nu a declarat bunuri mobile sau imobile, întrucât susține că toate au fost înregistrate pe numele fiului său.

Constantin Cojocari, în vârstă de 52 de ani, este primar al orașului Edineț deja al treilea mandat consecutiv. Este pedagog de profesie, și, pe lângă activitatea de la primărie, predă limba română la un liceu din localitate. Și-a început cariera politică în 2007, când a fost ales primar al orașului Edineț. În același timp, a acces, pe listele Partidului Democrat, în Consiliul Raional Edineț, însă a renunțat la mandat, în favoarea funcției de edil. La alegerile locale generale din 2011, Cojocari și-a păstrat mandatul de primar, fiind sprijinit tot de PDM. Tot în 2011 el a fost ales atât în Consiliul orășenesc, cât și în cel raional, dar a renunțat la calitatea de consilier ca și patru ani mai devreme. La scrutinul din 2015, Constantin Cojocari a câștigat cel de-al treilea mandat de primar al orașului Edineț, pe listele Partidului Democrat, la o diferență de 13 voturi față de contracandidatul său, reprezentantul Partidului Nostru. La alegerile din 20 octombrie, Cojocari candidează independent.

Omisiunile din declarațiile de avere

În declarația cu privire la venituri și proprietate pentru 2012, Constantin Cojocari a indicat doar veniturile acumulate – 58 de mii de lei, fără a menționa vreun bun pe care l-ar avea în proprietate. Declarațiile pentru 2013, 2014 și 2015 sunt trase la indigo – Cojocari a indicat zero informații despre bunurile sale și a trecut pe hârtie doar veniturile pe care le-a încasat – 83 de mii în 2013, 109 mii, în 2014 și 127 de mii, în 2015. Abia în declarația de avere și interese personale pentru 2016, candidatul a raportat, pe lângă veniturile de 251 de mii de lei, o casă de locuit de 111,7 metri pătrați, cu o anexă. Imobilul este evaluat la 159 de mii de lei.

În actul prezentat la Autoritatea Națională de Integritate un an mai târziu, Cojocari a indicat venituri de 226 de mii de lei, precum și un depozit bancar neraportat anterior, în care păstra 350 de mii de lei. Din nou, alte bunuri nu au fost menționate.

În ultima declarație de avere completată de Cojocari, cea pentru 2018, candidatul a indicat venituri în mărime totală de 221 de mii de lei. Depozitul bancar raportat a crescut până la 410 mii de lei. Alte informații despre bunurile sale, Constantin Cojocari nu a trecut pe hârtie.

Într-o reacție pentru portalul Moldova Curată, primarul a precizat că are casă și mașină, dar că acestea sunt înregistrate pe numele fiului său, student la București. „Pentru mine valorile materiale contează mai puțin, eu sunt scriitor”, a explicat candidatul. 

Scandalurile în care a fost implicat

Constantin Cojocari a fost implicat în mai multe scandaluri, pe durata mandatelor sale de primar. Astfel, în 2012 primarul a interzis accesul comuniștilor în sala de ședințe, iar în 2013 consilierii comuniști intenționau să îl demită pentru „uzurparea puterii”, prin organizarea unui referendum. Primarul era acuzat că ar fi redirecționat fără acordul consiliului o sumă de bani. Întrebat de jurnaliștii de la portalul Moldova Curată, Constantin Cojocari a recunoscut acest fapt, dar a menționat că nu a putut consulta consiliul pentru că acesta nu se întrunise mai mult de un an. Ulterior, cei 12 consilieri comuniști din consiliul orășenesc au fost demiși

Acest articol apare în cadrul campaniei Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019, implementat de CIJM şi API, cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii