Integritate

Ion Bivol, candidatul PSRM pentru funcția de primar al comunei Băcioi: Cariera, problemele de integritate și dosarul penal

Foto: Facebook.com
Autor: Anticoruptie.md
08/10/2019 8104

Ion Bivol este candidatul Partidului Socialiștilor pentru funcția de primar al comunei Băcioi, suburbie a municipiului Chișinău. Acesta a mai deținut anterior funcția de primar de Băcioi și a fost condamnat într-un dosar penal pentru înstrăinarea terenurilor.

Calea de la comuniști la socialiști

Anterior, până în 2011, Ion Bivol a deținut consecutiv două mandate de primar al comunei Băcioi, fiind candidatul Partidului Comuniștilor.

Ion Bivol a declarat pentru CIJM că nu este membru de partid și că este doar un simpatizant al Partidului Socialiștilor.

În perioada electorală pentru scrutinul din februarie 2019, Ion Bivol a fost surprins la o petrecere dată într-un local din Băcioi de către conducerea Partidului Democrat, la care a fost prezent și fostul lider al formațiunii, Vladimir Plahotniuc.

Opt ani în afara administrației publice

Ion Bivol nu a deținut funcții publice în ultimii 8 ani și declarația de avere a acestuia nu se regăsește pe portalul ANI. Natalia Chiochiu, președinta Consiliului electoral din Băcioi, ne-a comunicat că Bivol a depus Declarația de avere și interese personale. Funcționara a declarat că nu are dreptul să ofere „informații personale despre candidat”. Și Ion Bivol a refuzat să ne ofere informații despre veniturile și averea sa, pe motiv că presa ar dori să-l denigreze. Surse din cadrul Primăriei Băcioi ne-au comunicat în ultimii ani Bivol s-a ocupat de afaceri.

Problemele de integritate

Ion Bivol a fost învinuit de procurori pentru depășirea atribuțiilor de serviciu, de abuz de serviciu și de fals în acte publice. Exercitând funcția de primar al comunei Băcioi, în perioada 2003-2011, a eliberat terenuri pentru construcții pentru 30 de persoane fără autorizația Consiliului local. Suprafața loturilor eliberate ilegal persoanelor fizice pentru construcția caselor depășește 1,8 ha.

Potrivit procurorilor, în perioada menționată a fost desfășurată privatizarea masivă, prin care Primăria urma să elibereze locatarilor din Băcioi titluri de proprietate asupra terenurilor. Sub acest aspect, bănuiții introduceau pe listă și alte persoane care nu erau locuitori ai comunei. Iar ulterior, ultimii, peste o perioadă de timp, vindeau terenul.

În consecință a fost cauzat un prejudiciu Administrației Publice Locale, de aproximativ un milion de lei, dacă este să vorbim despre prețul normativ al terenului și nu de prețul pe piață. Un lot putea fi evaluat la 10.000 de euro, asta ar însemna circa 300. 000 euro pentru 30 de terenuri.

În 2014, Ion Bivol a fost învinuit public de către administraţia locală că în perioada mandatului de primar, falsificând mai multe acte, a preluat în mod ilegal o fântână arteziană situată în extravilanul comunei și aflată în proprietatea administrației localității. „Falsificând un șir de documente, fostul primar a înstrăinat fântâna arteziană în favoarea soției sale. Acum prin intermediul instanței de judecată, aceștia obligă primăria să le restituie fântâna. În decembrie 2013, judecătoarea Luiza Gafton din cadrul judecătoriei Botanica, în lipsa părților, a emis o decizie prin care obligă primăria să restituie obiectul litigiului și să achite despăgubiri de peste 300 mii de lei”, a spus primarul de Băcioi.

Potrivit lui, judecătoarea a emis o decizie ilegală și nu a ținut cont de faptul că la dosar au fost anexate probe care demonstrează că mai multe documente au fost falsificate.

Locuitorii din Băcioi protestează la CSJ. Foto: ZdG

„Fântâna este una din cele mai importante surse de alimentare cu apă. Aceasta are o capacitate de 50 m3 de apă pe oră, asigurând alimentarea cu apă a circa 70% din locuitorii satului”, a precizat viceprimarul de Băcioi, Vasile Toderașcu, într-o conferință de presă.

Consilierii susțin că au depus mai multe sesizări la Centrul Național Anticorupție și la Procuratura Generală pentru intentarea unui dosar penal pe acest caz, însă organele de drept au respins cererile.

Ion Bivol, fostul primar de Băcioi, susţine însă că dreptatea este de partea sa. „Eu-s dezamăgit de presă. Toţi care au luat interviu nu au spus un cuvânt despre mine…. Eu nu sunt vinovat şi am argumente. Obiectivul ăsta a fost în întregime cumpărat de la Agroconservit, inclusiv cu staţia de pompare sau, cum numesc ei, fântâna arteziană. Soţia mea l-a cumpărat la „aucţion” (licitaţie, n.r.), în 2004, când Agroconservit a dat faliment. A fost procurat. Am prezentat toate actele. Au fost doi ani şi jumătate, în judecată, ca Primăria să aducă măcar o probă, dar nu a fost aşa ceva. Asta e realitatea, nu poveşti cu Făt-Frumos”, a spus Bivol pentru Ziarul de Gardă.

Ion Bivol a fost pedepsit cu o amendă de 25 mii de lei și privat de dreptul de a ocupa funcții publice pe un termen de 2 ani și 6 luni în dosarul înstrăinării terenurilor. Sentința a devenit irevocabilă la 7 iulie 2014.

Acest articol apare în cadrul campaniei Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019, implementat de CIJM şi API, cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii