Integritate

Judecătorul care l-a lăsat pe Igor Dodon să plece acasă: imobile, donaţii generoase şi act de constatare al ANI

Roman Mazureţ în timp ce îl plasează pe Dodon în arest la domiciliu
Autor: Julieta Saviţchi
31/05/2022 43592

Magistratul Roman Mazureţ care săptămâna trecută l-a plasat în arest la domiciliu pe ex-preşedintele Igor Dodon la o oră după ce l-a băgat pentru 30 de zile în Penitenciarul nr.13 pe Petru Merineanu, cumnatul fostului şef al statului, a fost mandatat la Judecătoria Chişinău în mai 2017, după o carieră de patru ani în instanţa din Ocniţa. Deşi iniţial magistratul nu avea (oficial) nici casă, nici masă, la doi ani după ce a fost transferat în Chişinău, donaţiile au început să curgă gârlă. Mazureţ a primit, în 2019, cu titlu de moştenire trei apartamente, în acelaşi an reuşind să-şi cumpere şi o casă de 189 metri pătraţi în Ciorescu, suburbie a muncipiului Chişinău.

Cariera magistratului

Roman Mazureţ, în vârstă de 38 de ani, este judecător de instrucţie în Judecătoria Chişinău. Anterior, începând cu 27 decembrie 2012, a activat în oficiul Ocniţa a Judecătoriei Edineţ şi câteva luni în Judecătoria Bălţi.

Roman Mazureţ, în mijloc, aşteptând decizia de a fi transferat la Chişinău     Captură

Cariera în justiţie a început-o în 2007, în calitate de procuror stagiar în sectorul Centru al municipiului Chişinău, ajungând, în februarie 2008, procuror al Secţiei respectarea legislaţiei la executarea pedepselor din cadrul Direcţiei investigaţii generale a Procuraturii Generale.

Roman Mazureţ se numără printre semnatarii scrisorii din decembrie 2019 către conducerea de vârf a ţării, în care judecătorii se plâng că sunt intimidați prin diferite metode să emită decizii ilegale în favoarea procurorilor, în special în ceea ce ține de autorizarea efectuării acțiunilor de urmărire penală, măsurile speciale de investigație sau aplicarea măsurilor de arestare.

De cealaltă parte, deputatul de atunci, Sergiu Litvinenco, afirma că scrisoarea ridică semne de întrebare, mai ales reieșind din faptul că primul semnatar al scrisorii, Ghenadie Pavliuc, șeful judecătoriei Ciocana, este unul dintre cei care au susținut demiterea ilegală a membrilor CSM, dar și cel care a interzis procurorilor să ridice imaginile video într-un dosar în care este vizat ex-judecătorul CSJ, Oleg Sternioală.

Trei apartamente, într-un an

Anul 2019 i-a adus magistratului Mazureţ trei apartamente în Chişinău: unul i-a fost donat, iar altele două i-au fost lăsate moştenire de mama sa. Apartamentele au suprafeţe de de 40,9, 49,9 şi 72,1 metri pătraţi, iar valoarea lor totală, conform Declaraţiei de avere şi interese personale semnată de Roman Mazureţ în martie 2020 este de 718.347 lei (cca 35.917 euro). În acelaşi an, Mazureţ a vândut cu 24.000 de euro un apartament.

În 2020, Mazureţ a mai vândut un apartament, pentru care a primit 39.000 de euro. Astfel, pentru două apartamente a pus în buzunar 63.000 de euro.

Conform Declaraţiei de avere şi interese personale pentru anul 2021, în proprietatea magistratului a rămas apartamentul de 72,1 metri pătraţi, raportat la valoarea de 159.309 de lei.

Casa „bătrânească”

Tot în 2019, Roman Mazureş a cumpărat două terenuri pentru construcţii în Ciorescu, suburbie a municipiului Chişinău, cu suprafeţele de 0,07 metri ha, estimat la 149.996 de lei, şi de 0.2165 ha, estimat la 348.542 lei. Ambele terenuri se află alături, au aparţinut la acelaşi proprietar şi nu există gard între ele. În 2021, Mazureţ a înstrăinat terenul de 0,07 ha, indicând în Declaraţa de avere şi interese personale exact acelaşi preţ cu care a procurat terenul.

Gospodăria familiei Mazureţ                      Foto:CIJM

Pe terenul mai mare care a rămas în proprietatea magistratului se regăseşte o casă de locuit cu două nivele, înregistrată la cadastru cu suprafaţa de 189,3 metri pătraţi, estimată la 702.982 de lei. În gospodărie se află încă trei construcţii auxiliare mai mici.

Achiziţia de la Ciorescu l-a costat pe magistrat 1.298.962 lei.

În acelaşi an, magistratul a contractat două credite de la două bănci comerciale, de 160.000 de lei, scadent în 2024, şi de 1.190.000 de lei, scadent în 2039, în total 1.350.000. În Drclaraţia de avere şi interese personale creditul de 160.000 de lei nu se regăseşte.

Magistratul a început să efectueze lucrări de modernizare a casei. Au fost instalate geamuri din termopan şi se pare că nu demult a fost schimbat şi acoperişul.

Casa lui Roman Mazureţ                             Foto: CIJM

Roman Mazureţ pare să nu fie prea încântat de gospodăria sa, spunând despre casă că este una bătrânească.

„Puteţi să filmaţi, casa bătrânească şi săraiul gata să se prăvale, pentru care am luat credit de la Moldindcombank ca să le cumpăr”, ne-a declarat Mazureţ.

Donaţii generoase

Ca şi în cazul imobilelor, Roman Mazureţ nu a raportat donaţii în bani până în anul 2019. Pentru anul respectiv, magistratul a declarat o donaţie de 7800 de lei din partea tatălui, iar o donaţie de 1080 de lei a constituit-o pensia de invaliditate a mamei din Italia.

În anul 2020, în familia Mazureţ se naşte un băiat şi cu această ocazia tatăl magistratului i-a făcut o donaţie de 40.000 de ruble.

Anul trecut, magistratul şi soţia sa, angajată a Centrului Naţional Anticorupţie, au jucat nunta. Cuplul a primit cadouri de nuntă 10.200 de euro, 8.700 USD şi 76.000 de lei.

Constatarea ANI

La 16 martie 2022, Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) a emis în privinţa lui Roman Mazureţ un act de constatare. ANI a constatat că Mazureţ nu declarat un apartament înregistrat pe numele mamei sale unde el a avut viză de reşedinţă timp de 20 de ani.

Inspectorii de integritate i-au cerut magistratului doar să înlăture neajunsurile din declaraţiile de avere. Roman Mazureţ, însă nu a căzut de acord cu actul de constatare şi l-a contestat în instanţa de judecată.

Magistratul ne-a explicat că apartamentul i-a aparţinut mamei şi în pofida faptuli că avea acolo viză de reşedinţă, locuia în altă parte. „Ca să înţelegeţi, eu am trăit opt ani la Ocniţa. Eu am declarat apartamentul după ce l-am moştenit. Nu am avut obligaţia să-l declar pentru că am avut domiciliul în copilărie. Eu am contestat Actul. Încă nu s-a luat o decizie”, a precizat Roman Mazureţ.

Investigația a fost realizată  în cadrul proiectului „Jurnalismul de investigație de calitate în interesul cetățeanului”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice cu sprijinul Fundației Soros Moldova. Punctul de vedere al autorului  nu coincide neapărat cu opinia Fundației. Autorul este responsabil pentru corectitudinea celor expuse.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii