Integritate

Liberal-democratul Vladimir Filat s-a răzgândit. A luat despăgubirile dictate în dosarul Ipteh

Vladimir Filat, liderul PLDM. Foto: PLDM
Autor: Anastasia Nani
15/01/2015 7608

Liderul PLDM, Vladimir Filat, nu a renunţat la despăgubirile dictate în dosarul SA Ipteh, aşa cum a anunţat în aprilie 2010, când Curtea Supremă de Justiţie a decis să ofere acţionarilor 320.000 de euro. Premier pe atunci, politicianul, care este coproprietar la Ipteh prin Kapital Invest Company, cu o cotă de 49,63% din acţiunile firmei, a declarat că nu va lua bani de la stat. Peste trei ani, potrivit unui răspuns dat de Ministerul Finanţelor la solicitarea Centrului de Investigaţii Jurnalistice, decizia instanţei a fost executată integral.

La 22 aprilie 2010, magistraţii Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) au revizuit propria decizie din 28 august 2008 prin care a fost anulată privatizarea clădirii Ipteh, de pe bulevardul Ştefan cel Mare, nr. 65. Totodată, judecătorii au decis să le fie acordate reclamanţilor 320.000 de euro cu titlu de daune morale şi materiale, dar şi cheltuieli de judecată. Astfel, SA Ipteh s-a ales cu 161.370 de euro pentru daunele materiale, 25.000 de euro au constituit prejudiciul moral, iar 10.582 de euro – cheltuielile de judecată. Restul banilor au mers la cei mai mari acţionari. Companiei lui Vladimir Filat – SC Kapital Invest Company SA, care deţine 49,63% din acţiunile SA Ipteh, i-au fost acordate 43.000 de euro pentru daune materiale, 10.000 de euro despăgubiri morale, iar 5.000 de euro au constituit cheltuielile de judecată. Firmei Worldway Ltd, cu o cotă de 35,29%, i-au revenit 30.768 de euro cu titlu de prejudiciu material, 10.000 de euro pentru daunele morale şi 5.777 de euro drept cheltuieli de judecată. Lui Ion Rusu, care are 11,72% din acţiuni, i-au fost oferiţi 8.434 de euro pentru daune materiale şi alţi 10.000 pentru cele morale.

La sfârşitul lunii iunie 2010, CEDO a scos de pe rol cauza SA Ipteh şi alţii contra Moldovei, după ce reclamanţii au informat Înalta Curte că au ajuns la o înţelegere amiabilă cu statul. Peste o zi, Vladimir Filat, premier pe atunci, a anunţat că nu va lua banii.

Sursa video: portalul Știrea Zilei

„Bugetul Republicii Moldova nu va fi afectat, ceea ce înseamnă că vom renunţa la aceşti bani. În acelaşi timp, voi urmări ca cei care au dat şi au implementat ordine ilegale să fie traşi la răspundere”, a declarat liderul PLDM.

Peste trei ani, acţionarii s-au răzgândit. Potrivit răspunsului oferit de Ministerul Finanţelor la solicitarea Centrului de Investigaţii Jurnalistice, pe data de 10 septembrie 2013 a parvenit dispoziţia executorului judecătoresc Grigore Stoian prin care s-a dispus intentarea procedurii de executare în baza deciziei Curţii Supreme de Justiţie din 22 aprilie 2010.

Răspunsul Ministerului Finanţelor

Astfel, prin ordinele de plată nr. 291, 292, 293 şi 294, din 29 octombrie 2013, angajaţii de la Finanţe au transferat la conturile lui Grigore Stoian sumele dictate de magistraţii CSJ. „Decizia a fost executată integral”, a confirmat Grigore Stoian.

Acum două zile, reporterii Centrului de Investigaţii Jurnalistice i-au solicitat comentarii liderului PLDM, prin intermediul serviciului de presă al formaţiunii. Deocamdată însă Vladimir Filat nu a oferit un răspuns. În declaraţia de venit depusă în campania electorală pentru parlamentarele din toamna trecută, politicianul a precizat că în anii 2012 şi 2013 SC Kapital Invest Company SA i-a adus dividende de aproape 15 milioane de lei.

Declarația pe avere și venituri a liderului PLDM Vladimir Filat depusă la CEC în noiembrie 2014

Tudor Copaci, viceministru al Economiei şi unul dintre acţionarii minoritari ai SA Ipteh, susţine că nu a beneficiat de despăgubiri. „Nici nu am pretins la aceşti bani pentru că nouă nu ne-au fost lezate drepturile, aşa ca în cazul acţionarilor mari. Nu ar fi fost corect să profităm de aceste despăgubiri”, ne-a spus oficialul, care deţine 0,456% din acţiunile firmei. În declaraţia cu privire la venituri şi proprietate pentru anul 2013, Tudor Copaci a indicat că SA Ipteh i-a adus dividende în valoare de peste 115.000 de lei.

La scrutinul electoral din 30 noiembrie 2014 formaţiunea condusă de Vladimir Filat a obţinut 20,16% din sufragii şi a intrat în noua componenţă a Legislativului cu 23 de mandate. Liderul PLDM a fost pe primul loc în lista partidului, fiindu-i asigurat un mandat de deputat.

Materialul a fost realizat în cadrul Campaniei “Jurnaliştii pentru integritate în serviciul public”, desfăşurată de Centrul de Investigaţii Jurnalistice cu suportul Programului Bună Guvernare al Fundaţiei Soros Moldova. Instituţia finanţatoare nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul materialelor publicate.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii