Integritate

Profil electoral: Ion Ceban, candidatul PSRM pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău

Foto: socialistii.md
Autor: Anticoruptie.md
01/10/2019 9286

Candidatul Partidului Socialiștilor, Ion Ceban, încearcă deja a doua oară să obțină votul cetățenilor pentru a ajunge la șefia primăriei Capitalei. Fost membru al Partidului Comuniștilor, Ceban a trecut la PSRM în 2012, formațiune cu care a acces inițial în Parlament, apoi în Consiliul Municipal Chișinău. De-a lungul anilor a ocupat mai multe funcții publice, timp în care i-a sporit și averea, pentru ca acum să locuiască într-un townhouse de 230 de metri pătrați, dăruit de părinți. Ion Ceban s-a remarcat prin donații generoase la partid, dar și prin discursul de ură pe care l-a promovat.

Ion Ceban a făcut parte din Partidul Comuniștilor din R. Moldova, între 2004 și 2012, în perioada în care formațiunea condusă de Vladimir Voronin se afla la guvernare. A absolvit Facultatea de matematică și Informatică a Universității de Stat din Moldova și Academia de Administrație Publică de pe lângă președintele Federației Ruse, specialitatea „Administrație municipală și de stat”.

Între anii 2002 și 2004 a activat în Guvern, Președinție și Parlament. A devenit deputat pe listele PCRM în urma alegerilor parlamentare anticipate din 2010 și a activat în cadrul Comisiei cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media.

În septembrie 2012 a anunțat, într-o conferință de presă, că părăsește PCRM pentru a adera la proiectul politic lansat cu câteva luni mai devreme de foștii săi colegi, Igor Dodon și Zinaida Greceanîi, PSRM. El a negat atunci că ar fi fost șantajat pentru a pleca din PCRM. La scurt timp, a fost numit secretar pentru ideologie al PSRM.

Ion Ceban a ajuns deputat pe listele PSRM în urma alegerilor din noiembrie 2014, fiind al patrulea în lista condusă de Igor Dodon. A renunțat la mandat în iunie 2015, la scurt timp după ce a ajuns, tot pe listele PSRM, consilier municipal în Chișinău. Din 2015 este președintele fracțiunii PSRM în Consiliul Municipal Chișinău.

În 2017, la scurt timp după ce Igor Dodon a devenit președinte al Republicii Moldova, Ceban a fost instalat în calitate de purtător de cuvânt al șefului statului, însă și-a păstrat și calitatea de consilier municipal.

Ion Ceban a părăsit Președinția în 2018, după ce a candidat la funcția de primar al mun. Chișinău, fiind învins în turul doi de scrutin de Andrei Năstase. El a rămas liderul fracțiunii PSRM în Consiliul mun. Chișinău, acolo unde este coleg cu mama sa, Eugenia Ceban, fosta şefă a Direcţiei Asistenţă Socială Chişinău, actuală membră a PSRM.

Averea și donațiile la partid

Când a ajuns în Parlament, Ion Ceban nu a declarat nici mașină, nici loc de trai. Averea sa a sporit pe parcursul anilor în care s-a aflat în funcții publice. În perioada campaniei electorale din iunie 2018, Ziarul de Gardă a scris că Ion Ceban locuieşte împreună cu soţia şi cei doi copii într-un apartament de tip townhouse, pe str. Nicolae Costin. Locuinţa are o suprafaţă oficială de 230 de metri pătrați şi a intrat în posesia familiei în urma unui contract de donaţie semnat la 16 decembrie 2016 cu părinţii săi, Vasile şi Eugenia Ceban. Oficial, aceştia au cumpărat imobilul pe 26 aprilie 2012, la câteva luni după ce fusese dat în exploatare de SA Coloana Mecanizată Mobilă.

Tot ZdG a scris că Ion Ceban, împreună cu părinţii săi, dar şi sora sa, au avut, anterior, viza de reşedinţă într-un apartament cu o suprafaţă de 69,1 m.p. din str. Drumul Viilor. În aprilie 2014, familia Ceban a donat apartamentul copilului de șapte ani al familiei surorii sale.

În 2017, la Asociația Națională a Companiilor din Domeniul Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor din Moldova (ATIC) condusă de sora lui Ion Ceban şi finanţată din proiecte internaţionale a fost angajată şi Tatiana Ţaulean, soţia politicianului. Conform declaraţiei de avere şi interese pentru 2017, depusă de Ion Ceban, Tatiana a obţinut un venit de 40,8 mii de lei.

În declarația de avere pentru 2018, Ion Ceban arată că anul trecut a avut salarii în mărime totală de 58 de mii de lei de la Președinție, de la partid și indemnizații de la Consiliul Municipal Chișinău. Soția sa, pe lângă veniturile de la locul de muncă în mărime de 54 de mii de lei, a obținut un venit de 30 de mii de lei din dobânda mai multor depozite bancare. Din indemnizațiile pentru îngrijirea copilului, familia Ceban a încasat alte 12 mii. La proprietăți Ion Ceban declară apartamentul de 230 de metri pătrați, evaluat la aproape un milion de lei, indicat și în declarațiile precedente. Socialistul și soția sa sunt titularii a șase conturi bancare, dintre care unul – în euro, altul – în dolari și restul – în lei. Pe ele soții dețin în total 186 de mii de lei și 213 dolari.

În 2017, familia Ceban a achiziţionat un automobil nou, Skoda Kodiaq, fabricat în 2017. Automobilul i-ar fi costat 454 de mii de lei, de aproape două ori mai mult decât veniturile declarate ale familiei. Soţii Ceban indică în declarația de avere și interese pentru anul 2017 faptul că au contractat un credit în valoare de 7 mii de euro (aproximativ 150 de mii de lei) cu o rată a dobânzii de 0%, datorie acumulată către compania DAAC Auto SRL, companie de la care a fost procurată mașina. Banii urmau să fie rambursaţi până în anul 2019.

Întrebat anterior de ZdG din ce bani familia sa și-a cumpărat mașina, Ceban a menționat că a vândut cu 90 de mii de lei maşina veche pe care a avut-o în posesie: „Am retras o sumă de 5 mii USD din economiile pe care le avem de mulţi ani pe cont bancar. Au fost retraşi şi schimbaţi. După care am luat creditul. Aşa că, totul e ok”.

În campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2014, Ion Ceban a făcut donații generoase. Deși încă oficial nu avea o locuință a sa, Ion Ceban a donat atunci partidului 185,6 mii de lei – sumă echivalentă cu venitul său pentru un an de zile. În declarația depusă la CEC, el a indicat un venit total pe doi ani de 363,3 mii de lei – 289,1 mii lei din salariul de deputat și 74 mii lei – „din indemnizații”.

În Campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 2016, Ion Ceban și-a susținut șeful de partid de atunci, Igor Dodon, cu 50 de mii de lei.

Incompatibilitatea de funcții și discursul de ură

În 2017, la scurt timp după ce Igor Dodon a devenit președinte al Republicii Moldova, Ceban a fost instalat în calitate de purtător de cuvânt al șefului statului, însă a dorit să-și păstreze și mandatul de consilier municipal. Președinția a solicitat Autorității Naționale de Integritate să se expună dacă poziţia de consilier prezidenţial este sau nu compatibilă cu cea de consilier municipal. Instituția i-a răspuns că, potrivit Legii cu privire la statutul personalului din cabinetul persoanelor cu funcţii de demnitate publică, consilierii prezidențiali nu pot exercita alte funcţii publice sau deţine posturi de natură contractuală în cadrul autorităţilor publice.

Atunci, conform informațiilor de pe portalul Moldova Curată, pentru a soluţiona incompatibilitatea, dar totuşi pentru a rămâne la Președinție și în Consiliul Municipal, Ion Ceban a demisionat din funcţia de consilier prezidenţial şi a fost angajat în calitate de secretar al preşedintelui, îndeplinind şi atribuţiile de purtător de cuvânt. Ion Ceban a declarat pentru Moldova Curată că funcţia pe care o deţine este una tehnică, iar juriştii „s-au ocupat de acest lucru”, de aceea nu ştie care a fost procedura de „transformare”. Prin această trecere de la o funcţie de demnitate publică la una tehnică, Ion Ceban a fost scutit de obligaţia de a-şi declara averile şi interesele personale în calitate de persoană cu funcţie de demnitate publică. Juriștii au criticat tertipul folosit de Președinție pentru a dribla legea.

Ion Ceban s-a remarcat în repetate rânduri prin promovarea discursului de ură la adresa comunității LGBT și a unioniștilor. Într-un raport al Asociației Promo-LEX se arată că Ion Ceban a declarat în câteva rânduri că va interzice marșurile comunitățiiLGBT. Un articol despre declarația lui Ion Ceban privind interzicerea acestor marșurilor a provocat comentarii deosebit de agresive, care instigă la violență, au remarcat experții. Pe de altă parte, și tema unionismului a fost utilizată ca instrument electoral. Ion Ceban a declarat în câteva rânduri că, dacă va ajunge primarul Capitalei, va interzice marșurile unioniste. Declarațiile au fost făcute în contextul alegerilor locale anticipate din 20.05.2018 din Chișinău, în cadrul emisiunilor televizate și dezbaterilor electorale.

Acest articol apare în cadrul campaniei Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019, implementat de CIJM şi API, cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii