Integritate

Profil electoral: Valentin Guţan, candidat independent la Primăria orașului Cricova

Foto: oamenisikilometri.md
Autor: Anticoruptie.md
07/10/2019 9426

Unul dintre cei mai longevivi primari din Moldova, Valentin Guțan, candidează independent pentru un nou mandat de edil al orașului Cricova. Anterior, Guțan a ajuns în vizorul Comisiei Naționale de Integritate pentru un conflict de interese, însă nu a fost sancționat.

Valentin Guțan este primarul orașului Cricova din municipiul Chișinău de 32 de ani. Este absolvent al Universităţii Pedagogice şi a ajuns la cârma primăriei în anul 1987, pe când avea 27 de ani. A fost decorat cu „Ordinul Republicii” de către Igor Dodon. Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) i-a acordat titlul de Primar Emerit. În ultimii opt ani a candidat din partea PLDM, iar la alegerile din 20 octombrie va lupta independent pentru al nouălea mandat de edil.

Veniturile și averea

În anul 2012 de rând cu alţi 17 primari din suburbiile municipiului Chişinău a fost acuzat că nu şi-a publicat declaraţia de venituri şi proprietate pentru anul 2011 în termenii prevăzuţi de lege. Solicitat de reporteri, Valentin Guţan a  motivat că a uitat de această prevedere legală.

În declarația cu privire la venituri și proprietate pentru 2012, primarul de la Cricova a indicat venituri totale de 117 mii de lei. El a mai raportat un teren agricol, precum și un alt lot în valoare de 128 de mii de lei, o casă de locuit de 80 de metri pătrați, evaluată la aproape jumătate de milion de lei, precum și un apartament de 93,5 metri pătrați, evaluat la 214 mii de lei.

În actul prezentat la CNI un an mai târziu, Guțan a trecut venituri de 118 mii de lei, aceleași proprietăți declarate anterior, precum și un garaj de 18 metri pătrați, cumpărat în același an.

Veniturile acumulate în 2014 de familia Guțan, potrivit declarației de avere, se cifrează la 155 de mii de lei. Celelalte informații au rămas neschimbate.

În declarația de avere pentru 2015 Valentin Guțan a indicat venituri de 181 de mii de lei, iar în cea pentru 2016, în valoare totală de 199 de mii de lei din salariul său de la primărie și cel al soţiei, care este directoare de grădiniţă în Cricova, îndemnizaţia de boală, pensie şi din arenda unui teren agricol. În declaraţie mai figurează 12 terenuri extravilane, luate în posesie și folosință în 2001 și neraportate anterior. În declaraţie este inclus şi un automobil Skoda cumpărat în 2007 cu 263.384 de lei, care de asemenea lipsea anterior din declarațiile de avere.

În declaraţia pentru 2017 sunt trecute venituri în mărime de 210 mii de lei. În actul prezentat la ANI apare un alt automobil, Volkswagen, în valoare de 150.000 de lei, aflat în posesie și folosință din 2017. Din document dispare automobilul Skoda indicat în declaraţia precedentă, fără a fi indicate eventuale venituri din vânzarea acestuia. Garajul indicat mai devreme are deja suprafaţa de 36,8 metri pătrați. Tot în 2017, Valentin Guţan a contractat un credit de 12.000 euro, cu rata dobânzii zero pe care trebuie să îl întoarcă până în anul 2030.

În ultima declarație de avere, pentru 2018, Valentin Guțan a raportat venituri de 294 de mii de lei. Celelalte informații despre proprietățile sale au rămas neschimbate.

Conflictul de interese nesancționat

În anul 2016, portalul Moldova Curată a scris că primarul Valentin Guțan a fost verificat de două ori de către Comisia Națională de Integritate (CNI, actuala Autoritate Națională de Integritate) și în ambele cazuri a rămas nesancționat, chiar dacă s-a constatat situația de conflict de interese. Controlul a fost efectuat după ce primarul a semnat decizia prin care soția sa a fost angajată directoare a grădiniței din localitate, în urma unui concurs public.

Jurnaliştii au scris că Elena Guțan, soția primarului de la Cricova, conduce grădinița din anul 1998, iar odată cu adoptarea noului Cod al Educației, instituțiile preșcolare au trecut din subordinea autorităților raionale sau municipale în cea a autorităților locale. Astfel, activitatea Grădiniței nr.33 din orașul Cricova este gestionată de către primăria din localitate. În luna martie 2016 contractul de muncă al Elenei Guțan a încetat, iar până la organizarea altui concurs ea a deținut interimatul funcției. Atunci, CNI a analizat situația și a constatat că alesul local nu a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, deoarece Consiliul local și nu primarul a decis ca Elena Guțan să dețină interimatul funcției.

Tot în 2016, primăria a organizat un concurs pentru alegerea unui director la grădiniţă, iar la concurs au depus dosarele două persoane, inclusiv soţia primarului. Solicitat de Moldova Curată, primarul a declarat că nu a făcut parte din comisia de concurs, însă a semnat dispoziția pentru aprobarea rezultatului final.

Membrii CNI au stabilit că Valentin Guțan „a admis conflict de interese în cazul în care, fiind în exercitarea atribuțiilor funcționale în calitate de primar și având interes personal, care rezultă din relațiile sale cu persoane apropiate (soția Guțan Elena) nu a declarat, nu a soluționat în termenul stabilit situația de conflict și a semnat o Dispoziție  privind numirea dnei Guțan Elena director al grădiniței nr. 33 or. Cricova, fapt prin care a fost influențată necorespunzător îndeplinirea obiectivă și imparțială a obligațiunilor și responsabilităților ce-i revin potrivit legii”, este menționat în actul CNI.

Chiar dacă s-a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese, CNI a clasat cazul, motivând că Valentin Guțan a pus „în sarcina Secretarului Consiliului orășenesc Cricova monitorizarea, controlul activității inclusiv administrarea resurselor financiare de către administrația instituției publice de învățământ preșcolar nr. 33 din or. Cricova în persoana directoarei dna Guțan Elena. Astfel, primarul a întreprins măsuri și a soluționat conflictul de interese generat de relația de rudenie cu persoana apropiată”.

Acest articol apare în cadrul campaniei Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019, implementat de CIJM şi API, cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii