Integritate

Profil electoral: Valeri Klimenko, candidatul Partidului Șor la funcția de primar al municipiului Chișinău

Autor: Anticoruptie.md
02/10/2019 7462

Valeri Klimenko, politicianul românofob care i-a cedat lui Ilan Șor partidul și l-a ajutat să ajungă primar de Orhei, este candidatul Partidului „Șor” la funcția de primar al Capitalei. Klimenko mai este cunoscut pentru faptul că a agresat verbal și fizic mai mulți activiști, episoade pentru care ulterior a fost tras la răspundere.

Klimenko este președintele de onoare al Partidului „Șor”, formațiune creată în baza mișcării social-politice „Ravnopravie” pe care a constituit-o în 1998. Din 1997 până în prezent el este și președinte al Congresului Comunităților Ruse din Republica Moldova. Între 2002–2003 a fost reprezentat această structură într-o structură afiliată Dumei de Stat a Rusiei.

Valeri Klimenko s-a născut în 1953 în regiunea Ural din Federaţia Rusă. A studiat jurnalismul în oraşul Lvov şi a susţinut doctoratul în sociologie la Moscova. Ulterior, s-a stabilit la Chişinău, a lucrat jurnalist la publicaţii de limba rusă, apoi s-a implicat în diverse mişcări proruse.

Valeri Klimenco este fondatorul Mișcării social-politice „Ravnopravie”, care a fost înregistrată oficial la data de 27 octombrie 1998. În perioada 1999–2011 a fost consilier în Consiliul municipal Chișinău, ales pe listele „Ravnopravie”. Mişcarea „Ravnopravie” nu a reușit să treacă niciodată pragul electoral la scrutinele parlamentare.

În cadrul ședinței Consiliului mișcării „Ravnopravie” din 19 iunie 2016, Ilan Șor a fost ales președinte al partidului. În octombrie 2016 formaţiunea a fost redenumită în Partidul „Șor”.

La alegerile parlamentare din februarie 2019, Klimenko a candidat pe poziția a șaptea în lista Partidului „Șor” în circumscripța națională și a fost candidatul formațiuni și în circumscripția nr. 49, din Est, însă nu a obţinut mandatul de deputat.

Deținător de acțiuni la mai multe întreprinderi

Potrivit Declarației de avere depuse la CEC, Valeri Klimenko deţine două apartamente în Chișinău. Unul, cu suprafața de 65,5 metri pătrați, l-a primit de la stat împreună cu soția în 1982, în calitate de tineri specialiști. Cel de al doilea apartament, cu suprafața de 52,1 metri pătrați, a fost procurat de Klimenko în 2006, cu un milion 324,6 mii de lei.

Președintele de onoare al Partidului „Șor” raportează acțiuni în valoare de 779,3 mii de lei la SA Steclomont și 51 la sută din activele SRL Pâine și Tehnologii.

Candidatul mai declară și două automobile, un Mercedes E 300, produs în 2013 și procurat în 2017 cu 400 mii de lei, și un Hyunday Elantra, produs în 2007 și procurat în același an cu 134 mii 670 lei.

Pentru anii 2017-2018, Klimenko raportează venituri salariale de 2882 lei de la SRL Aparate exacte și venituri din pensie de 74 mii 723 lei. Soţia sa a avut un venit de 46 249 lei de la aceeaşi întreprindere şi o pensie de 67232 lei.

Întreprinderea Aparate exacte aparține familiei Klimenko, este administrată de Valeri Klimenko și înregistrată pe numele soției sale. Întreprinderea respectivă nu se regăsește în Declarația depusă la CEC.

Suspectat de comunitatea pe care o susține

Într-o investigație publicată de ZdG în 2008, se arăta că o instituție din Moscova, „Moscovski dom sootecestvennika”, ar fi efectuat mai multe transferuri de bani pentru etnicii ruși de la Chișinău, reuniți în Congresul Comunităților Ruse. Potrivit rapoartelor financiare, s-au oferit clase de calculatoare și utilaje pentru comunitățile rusești din Moldova, cursuri de recalificare pentru 10 pedagogi, a fost asigurată participarea la Forul II al școlilor pușkiniste, susținere universității slavone din Chișinău, s-a finanțat organizarea unei conferințe pe problema limbii ruse la Chișinău, pentru 300 de participanți, la care au participat ministrul de atunci al Educației de la Chișinău și autorități din conducerea Moscovei, s-a organizat un concert la 12 iunie, de Ziua Rusiei, în Moldova, s-a acordat sprijin financiar pentru reparația monumentelor soldaților sovietici. Totodată, a fost susținută inițiativa comunităților rusești din Moldova de participare a structurilor rusești în construcția unui hipermarket la Chișinău, dar și pentru „producerea berii”. În anchetă se mai arată că unicul reprezentant al Consiliului filialei din Moldova a organizației „Moscovski dom sootecestvennika” este Valeri Klimenko.

Instituția de presă mai face referință la cinci plângeri parvenite din partea Comunității ruse. Petiționarii s-au plâns că Valerii Klimenko și-ar fi însușit utilajul pentru brutărie, donat comunității ruse de Armata 14-ea.

În cadrul ședinței Consiliului municipal din 11 octombrie 2007, consilierul municipal Valerii Klimenko a făcut mai multe declarații calomnioase la adresa foștilor membri ai grupului Ilașcu, în procesul examinării a unui proiect de decizii privind conferirea titlului de „Cetățean de onoare al orașului Chișinău domnilor Ilie Ilașcu, Andrei Ivanțoc, Alexandru Leșco și Tudor Popa”, numindu-i criminali de război. După ședința respectivă, Andrei Ivanțoc l-a atacat în judecată pe Klimenko, solicitându-i dezmințirea informației și un prejudiciu moral. Instanța i-a satisfăcut cererea reclamantului, obligându-l pe consilierul municipal să dezmintă informația, să-și ceară scuze de la Ivanțoc în cadrul ședinței CMC și să-i plătească acestuia prejudiciul moral și cheltuielile de judecată, în mărime de peste 15 mii lei.

Valeri Klimenko s-a remarcat de mai multe ori prin declarațiile românofobe. În 2017, Vitalia Pavlicenco, președinta PNL, a câștigat definitiv procesul civil intentat lui Klimenko pentru apărarea demnității și onoarei, după ce i-a numit pe unioniști extremiști.

Amendat pentru agresivitate

În 2006, Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei (CCCEC), actualul CNA, a iniţiat, împreună cu Procuratura Anticorupţie, urmărirea penală a consilierului municipiului Chişinău, Valeri Klimenko, suspectat de organizarea unei grupari criminale de sustragere a mijloacelor băneşti în proporţii deosebit de mari din bugetul local.

Potrivit unui comunicat al Serviciului de presa al CCCEC, „Klimenko a creat un clan familial, în comun cu Gheorghi Berezenko”. „Cunoscând situaţia din municipiul Chişinău în ceea ce priveşte efectuarea lucrărilor de reparaţii la diverse instituţii aflate în subordinea primăriei, Klimenko a implicat, timp îndelungat, inclusiv prin utilizarea relaţiilor şi atribuţiilor sale de serviciu, agenţi economici dirijaţi de el”, se arată în comunicatul CCCEC.

Klimenko a declarat atunci că dosarul inițiat impotriva sa este „fabricat la comandă” și că ar fi vorba de o „hărțuire politică”. Dosarul nu a avut finalitate.

Activistul Oleg Brega a declarat anterior în repetate rânduri că a fost agresat și amenințat de Valeri Klimenko.

În ianuarie 2019, activistul Anatol Mătăsaru, a depus pe numele lui Klimenko o cerere la poliție pe motiv că l-ar fi agresat și i-ar fi deteriorat camera în timp ce filma un miting al Partidului „Șor” în fața Comisiei Electorale Centrale. În mai 2019, Poliția i-a aplicat lui Klimenko o amendă contravențională de 1800 de lei. Atât contravenientul, cât și partea vătămată, au atacat în instanță decizia Poliției.

Acest articol apare în cadrul campaniei Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019, implementat de CIJM şi API, cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii