Integritate

VIDEO // Malul Nistrului, acaparat de vilele bogaților (I)

Autor: Julieta Savițchi
17/12/2020 19196

Politicieni și oameni de afaceri, funcționari publici, artiști și polițiști și-au construit în ultimii ani vile de lux pe malul drept al Nistrului. Deși legea interzice construcțiile pe teritoriul riveran, proprietarii noilor imobile au îngrădit porțiuni mari din malul râului. Unii au construit debarcadere, și-au amenajat piste de înot și locuri pentru agrement. Acapararea terenurilor s-a făcut prin două scheme. În unele cazuri s-a recurs la procurarea caselor și terenurilor agricole deținute de băștinași în apropiere de râu, după care teritoriul a fost extins în mod abuziv până la apă. În cea de-a doua schemă sunt implicați reprezentanți ai administrațiilor locale, care au vândut în mod abuziv sau au dat în arendă terenuri de lângă Nistru unor afaceriști. Aceștia, la rândul lor, le-au vândut de câteva ori mai scump doritorilor de a-și construi adevărate palate pe malul râului.

Igor Dodon și Alexandru Jizdan, vecini la Molovata

Satul Molovata din raionul Dubăsari este amplasat pe malul drept al Nistrului, la o distanță de 43 de km de la Chișinău. În ultimii ani, în această localitate, care este și baștina Galinei Dodon, au fost construite mai multe vile de lux. Oamenii din partea locului sunt nemulțumiți și susțin că aproape nu au acces la râu.

Unul dintre imobilele  care a început să fie construite recent ar aparține președintelui în exercițiu, Igor Dodon. Teritoriul a fost îngrădit de un gard înalt de peste trei metri, iar în apă se observă construcții de beton.

Terenul pe care se construiește presupusa vilă a lui Dodon

„Vedeți, râul era până aici. Dar ei s-au dus și s-au înțeles cu cei de la barajul de la Dubăsari, au dat drumul la apă și au înaintat câțiva metri în râu. Au tăiat și copacii de pe mal, erau niște plopi înalți, frumoși. Pe unul era scris Lena+Colea. Acolo îmi dădeam întâlnire cu viitorul soț. Când au tăiat copacul, parcă mi-au tăiat din suflet”, ne-a povestit o locuitoare din Molovata.

O parte din terenul îngrădit, cu suprafața de peste 10 ari, aparține lui Petru Merineanu, fratele Galinei Dodon și respectiv, cumnatul șefului statului. Merineanu a procurat terenul și o casă de locuit de 65  de metri pătrați, cu o construcție accesorie, în februarie curent, de la un tânăr de doar 24 de ani, pe nume Radu Secrieru. Acesta, la rândul său, a procurat imobilul în octombrie 2019.

Oamenii spun că atât casa, cât și construcțiile accesorii, au fost demolate primăvara trecută.

A doua parte din terenul îngrădit, cu suprafața de 11 ari, aparține în continuare lui Radu Secrieru.

Radu Secrieru este fiul lui Liviu Secrieru, un prosper om de afaceri, co-fondatorul firmelor Gurmand Invest și Olioterra. Prima întreprindere prestează servicii de transport, iar cea doua are ca domeniu de activitatea producerea uleiurilor și grăsimilor vegetale. Anterior, SRL Olioterra a câștigat mai multe licitații avantajoase cu statul privind livrarea uleiurilor. Presa a scris că familia Secrieru ar fi în relații de prietenie cu familia Dodon, lucru infirmat de șeful statului.

La o distanță de cel mult zece minute de mers, pe malul Nistrului își construiește vilă și deputatul democrat Alexandru Jizdan.

Șantierul de la Molovata a deputatului Alexandru Jizdan

Acesta a procurat în 2018, pe când era ministru de Interne, o casă de 108 metri pătrați și un teren de 0.2884 ha, pe care se mai aflau două construcții accesorii. Imobilele au fost înregistrate pe numele Nelei Jizdan, soția democratului. Construcțiile au fost demolate, iar lucrările pe șantier sunt în toi. Terenul familiei Jizdan a fost nivelat până la malul Nistrului, fapt ce ne face să prsupunem că funcționarul intenționează să-și facă ieșire particulară la apă.

Alexandru Jizdan ne-a declarat că respectă legea și nu va construi niic pe litoral. „Eu mă încadrez în perimetrul gospodăriei pe care am cumpărat-o, iar casa o construiesc exact în locul celei pe care am demolat-o. Legea nu permite construcții la o distanță mai mică de 18 metri de la apă”, a spus deputatul.

Întrebat dacă cunoaște că va fi vecin cu Igor Dodon, Jizdan a spus că nu s-a interesat cine este proprietarul platformei construite în apă, dar condamnă felul cum s-a construit. „Așa nu se poate. Autoritățile trebuie să se adreseze în instanță și să solicite demolarea acestei platforme”, a spus Alexandru Jizdan despre șantierul presupus a fi al lui Dodon.

Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au descoperit, analizând datele cadastrale, că la Molovata dețin vile și terenuri pentru construcții Nicolae Cernomaz, ex-ministru de Externe, Alexandr Vinocurov, acționarul majoritar al unei întreprinderi de producere a hârtiei igienice, Iurie Trofim, proprietarul hotelului Jolly Alon și al Castelului Mimi, Alexander Koss, președintele companiei germane Sudzucher Moldova.

De exemplu, Iurie Trofim a procurat terenul de peste 8 ari cu o construcție de 17 metri pătrați în toamna anului 2019 de la o locuitoare din Molovata.

Nicolae Cernomaz este proprietar cu drepturi depline al unui teren 0.3165 ha pe care se află două construcții, de 101,1 și 120 metri pătrați, începând cu luna mai a anului trecut.

Acapararea terenurilor de pe malul Nistrului s-a făcut cu implicarea administrației publice locale care a dat în arendă pentru zeci de ani terenurile, iar în unele cazuri chiar le-a vândut. Un exemplu îl reprezintă contractul de vânzare-cumpărare, încheiat în iulie 2013 între Primăria satului Molovata și SRL Solar Internațional. În urma tranzacției, întreprinderea, fondată în 2011 de renumita societate pe acțiuni Daac Hermes Grup, s-a căpătuit cu 1,5 ha de teren pe malul Nistrului.

Solicitat de reporterii CIJM, Igor Brânză, primarul satului Molovata raionul Dubăsari, a declarat că majoritatea celor care și-au construit vile lângă Nistru au cumpărat imobile mai vechi, cu hotarele stabilite de zeci de ani. „Ce ține de terenurile din extravilan, acolo sunt respectate toate rigorile. Dar în intravilan există gospodării amplasate chiar pe malul Nistrului, care au mai bine de o sută de ani. Noi nu am avut dreptul să nu înregistrăm aceste gospodării în limitele hotarelor care existau. Aceste terenuri se vând la prețul de 5 mii de euro pentru un ar. Noi nu putem să le interzicem oamenilor să-și vândă proprietățile. Doar că înainte terenurile erau îngrădite cu garduri din plasă sau din nuiele, iar noilor proprietari nu le plac astfel de garduri și ridică ziduri. Au fost doar trei cazuri când s-au extins ilegal terenurile până la Nistru, noi am sesizat Inspectoratul Ecologic și cei care au depășit hotarele au fost amendați”, a precizat edilul din Molovata.

„Parlamentul” de la Mălăești

Și la Mălăești, un sat cu vreo 400 de locuitori din comuna Bălăbănești raionul Criuleni de pe malul Nistrului, sunt situate 6 vile de lux. Ascunse după garduri înalte de peste doi metri, acestea alcătuiesc un sector numit de oamenii din sat „Parlamentul”, asta deoarece una dintre vile aparține deputatului și președintelui de onoare al PDM, Dumitru Diacov. Localnicii susțin că l-au văzut de mai multe ori pe renumitul politician în timp ce făcea promenade cu bicicleta, fiind însoțit de vecinul său, Anatolie Ghilaș, director al Agenției Relații Funciare și Cadastru, nașul de cununie al fostului premier Vlad Filat din prima căsătorie. Sătenii susțin că una din vile ar fi a lui Vlad Filat și chiar l-ar fi văzut de câteva ori pe fostul premier la vilă.

Locuitorii din Mălăești ne-au mai comunicat că primul care a început să construiască vila a fost Anatol Ghilaș, urmat de Dumitru Diacov. Aceștea au cumpărat câteva gospodării mai vechi, cu terenurile aferente, achitând între 30.000 și 40.000 de euro pentru fiecare. Foștii proprietari au renunțat la case, fiind atrași de propunerile generoase.

Prima proprietate din lanțul de vile este înregistrată, începând cu 23 februarie 2014, pe Societatea pe acțiuni de lucrări speciale mecanizate în construcție Lusmencon care îl are ca administrator pe Alexandru Ghilaș, fiul funcționarului de la cadastru. La întreprinderea respectivă este angajată oficial și Galina Ghilaș, soția lui Anatolie Ghilaș, care figurează și în calitate de fondatoare.

Vilele familiei Ghilaș

În Declarația de avere, Anatolie Ghilaș declară că vila cu suprafața de 354,6 metri pătrați, precum și construcțiile accesorii, a fost luată în locațiune, în ianuarie 2015, de către soția sa, de la SA Lusmencon.

Cea de a doua vilă, la fel, aparține familiei Ghilaș și este înregistrată oficial pe numele celor doi soți. Anatolie Ghilaș arată în Declarația de avere că a intrat în posesia imobilului cu suprafața de 103 metri pătrați, evaluat la 169756 de lei, în octombrie 2015.

Cea de a treia vilă din Mălăești a fost construită în anul 2009 de către Ion Stanciu, iar din 2018 proprietatea a fost trecută pe numele soției sale Nadejda Stanciu și a celor trei copii ai lor.

Nadejda Stanciu este șefă de departament în cadrul Comisiei Naționale a Pieței Financiare. Funcționara a raportat imobilul în Declarația de avere în care susține că acesta ar costa 38861 de lei.

Vila familiei Stanciu

Cel de al patrulea imobil a aparținut din 2008 până în 2015 soților Anatolie și Galina Ghilaș. La 16 septembrie 2015, imobilul a fost vândut. Presupusul cumpărător ar fi Victor Bodiu, persoană din anturajul lui Vlad Filat, care în timpul aflării PLDM la guvernare a fost șecretar general al Guvernului, iar din 2013 până în 2014, președinte al fostei Bănci de Economii a Moldovei, instituție bancară implicată în dosarul miliardului.

Vila cu suprafața de 103 metri pătrați și cele patru construcții accesorii sunt înregistrate oficial pe numele lui Andrei Ciobanu, un pedagog pensionar din satul Brătuleni, raionul Nisporeni. Acesta este socrul lui Victor Bodiu.

Vila înregistrată pe numele pensionarului din Brătuleni

L-am contactat la telefonul din Brătuleni pe Andrei Ciobanu. Bărbatul, în vârstă de 73 de ani, insistă că vila de lux îi aparține și că a procurat-o din economiile făcute din salariul de pedagog. „Eu am cumpărat-o, este a mea, pe urmă va trece la copii. Am lucrat peste 40 de ani, am făcut economii. Nu mai este de lux, erau multe neajunsuri, a trebuit să investesc în reparații. Am vrut să mă mut mai aproape de Chișinău. Dacă m-a ajutat cineva, m-a ajutat, dar este vila mea”, ne-a declarat Andrei Ciobanu.

Se vehiculează că anume această vilă ar aparține în realitate fostului premier Vlad Filat. „Eu l-am văzut pe Filat doar la televizor, nu are el nicio atribuție”, a respins zvonurile pensionarul.

Următoarea vilă este înregistrată pe numele Nataliei Stati, fiica mai mare a lui Dumitru Diacov.

Vila familiei Diacov

Potrivit înregistrărilor cadastrale, fiica politicianului este proprietara terenului de 0.189 ha și ale celor patru construcții încă din anul 2010.

 

Ultima vilă este înregistrată pe numele lui Victor Șlopac, un tânăr stabilit cu traiul în SUA. Acesta este unicul fiu al lui Eugen Șlopac, președintele Companiei de asigurări ASITO, fost viceprim-ministru și ministru al Economiei în Guvernul Braghiș.

Vila familiei Șlopac

Imobilul a fost procurat de Eugen Șlopac în februarie 2012 de la Anatol Ghilaș care, la rândul său, a procurat bunul în iulie 2011, de la Pavel Filip, președintele actual al PDM.

Lanțul de vile este despărțit de râul Nistru de un imaș, însă terenul a fost împărțit în sectoare, cu atribuirea numerelor cadastrale, iar în Registrul bunurilor imobile lipsește informația cui ar aparține bunurile nou formate. Un consilier din Primăria Bălăbănești ne-a declarat, sub anonimat, că proprietarii vilelor au depus deja cereri în consiliul local ca să le fie date în arendă terenurile. Astfel, aceștia își vor putea extinde proprietatea până la apele râului.

Continuarea investigației: vineri, 18 decembrie 2020.

Investigația a fost realizată  în cadrul proiectului „Jurnalismul de investigație de calitate în interesul cetățeanului”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice cu sprijinul Fundației Soros Moldova. Punctul de vedere al autorului  nu coincide neapărat cu opinia Fundației. Autorul este responsabil pentru corectitudinea celor expuse.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii